Napisano 10 Marzec 200718 l Witam, mam taki problem, że gdy do sceny w której mam tylko skylighta wstawiam mr area spot'a z włączonym "show icon in renderer" pojawia się tak jakby cień tego właśnie spot'a od skylighta... Pokażę to na renderach: Tutaj bez spota A tutaj ze spotem Widać wyraźnie, że dodanie spota powoduje powstanie jakby wielkiego cienia... Co zrobić, żeby ten spot mógł tam być i żeby ten cień się nie pojawiał?
Napisano 10 Marzec 200718 l dołącze sie do watku z pytaniem dlaczego nie da sie wylaczyc cast shadow w mental ray'u w poszczegolnych obiektach ??? pozdro
Napisano 11 Marzec 200718 l Autor masater - cień mam wyłączony... a wogóle jakim prawem mógłby tam powstać cień, skoro świeci skylight?? JmTm00 - niestety, w światłach nie da się wyłączyć "cast shadows" :/ ttaaddeekk - niewiem :) Więc pytanie nadal aktualne z 1 postu - jak zlikwidować ten "cień" ??
Napisano 11 Marzec 200718 l no mi to tez wyglada na duze area light co do wyąłczenia w świetle cast shadows - jak sie nie da jak da, Patry co ty wygadujesz. Shadow on/off
Napisano 12 Marzec 200718 l ten cień nie jest rzucany przez samochód ale przez samo światło, jeżeli włączysz "show icon in render" to ta "ikona" jest przez skylighta traktowana jak plane który rzuca cienie. Najprościej w tym przypadku było by pozbyć się skylight'a :) w studio jakie próbujesz tu ustawić i tak będzie on zbędny.
Napisano 12 Marzec 200718 l ttaaddeekk: jak się nie da jak się da :) po prostu prawym na obiekcie receive/Cast shadows i po sprawie. nie ma, że się nie da :) to działa. patry: zbuduj sobie prawdziwe studio a nie skylightowe pole nad obiektem. ustaw kilka świateł mrtAreaSpot, pododawaj FG i GI. efekt "złego cienia" zniknie a i lepiej to będzie wyglądać. wzoruj się na prawdziwym studiu fotograficznym. trzy lampy, miękkie zagięte tło, ewentualnie HDRI dla odbić (ale raczej nie polecam). naucz się operować światłem kierunkowym a nie jakimś syfiastym wszystko spłaszczającym skylightem. Pozdrawiam
Napisano 12 Marzec 200718 l Autor SWRSC - da się?? A jak?? Vorek - no niewiem czy będzie zbędny... :) tweety - ok, dzięki za radę. A znasz może jakieś strony gdzie są pokazane jak wyglądają takie prawdziwe studia?? Tylko żeby nie była pokazana jakaś mała część studia którą widać przy robieniu zdjęcia, ale całe studio. A co do tego spota - czyli nie da się wyłączyć puszczania cienia przez ten plane światła??