Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Był topiq o zmniejszeniu czasu renderowania...wiadomo ustawienia okroić najprościej, ale jak chce zrobić scenę z dużą ilością elementów...np.drzewek...to mi kompa nie starczy żeby to wyrenderować...jak zrobić, żeby mi to wyrenderowało...słyszałem o wpisywaniu skryptow...itp, czy to prawda i czy robiliście takie coś?...;]

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Przeczytałem spróbowałem...i nie działa...po wrzuceniu pliku mesha do maxa i renderowaniu go nie ma on żadnych nadanych textur i materiałów, i wszystko ma jednolity kolor...jakiśam nadany przez maxa...gdzie błąd...;/

Napisano

Tworząc Vray Proxy musisz sobie przygotować jeden materiał Multi/Sub-object na cały element. Robisz to oczywiście wcześniej, nadając odpowiednie ID odpowiednim elementom, albo po prostu attatchując (ło kuźwa, niezłe) je i wybierając opcję dopasowania materiału do ID - wtedy materiał ściągasz za pomocą kapilary. Po importowaniu takiego mesha jako proxy rzucasz na niego ten materiał multi i jest git. Sam wyrenderowałem w ten sposób zestaw drzew ok. 4 mln poly. Wiem, że to nic dla Vray proxy, ale przy moim aktualnym 1GB RAMu za cholerę nie poszłoby inaczej.

Tak dla przykładu: http://www.josephkosinski.com/main.html

Napisano

Najlepiej to napisać gotowy przepis, …co nie..:) Posiedź trochę i podumaj..Podpowiem ci tyle ze pierw zrób porządek ze swoim systemem!!! I zapraszam na 64bity.Bo na 32 to szkoda nerwów..No i jakieś przyzwoite ramy by ci się przydały, no, ale pierw zacznij od systemu ( P O R Z A D K U) pozdrawiam.Twój kochany kolega.:)

Napisano
  • Autor

No no Ziom...siedze i walcze...hehe...bedzie system, będzie i porządek...hehe, a narazie śmiga...;]...pozdro i dzięki za pomoc wszystkim, dam znać do wymodze ;]

Napisano

a oprocz proxy mozesz zawsze renderowac warstwami i monotowac w psp.

jest to co prawda troche wiecej pracy, ale mniejsze obciazenie dla kompa i wiesza pewnosc ze Ci sie nie zwiesi po 6h renderingu ;)

pozdr.

Napisano
  • Autor

Hehe i udało się, tak mi sie wydaje pzynajmniej. wrzuciłem w scenke 10 drzewek, jedno ma normalnie 26 MB, po zamianie na proxy całość ważyła 176 KB, render trwał 15 minut, wyłączone AA i GI, dorzucam render, taki brzydki i przykładowy, czy to wogóle działa....cgyba działa...dzięki za porady...;]

Napisano

jesteście moimi bogami :p już miałem samobójstwo popełniać przez te drzewa :D

(tyle co mi to nerwów zjadło)

pozdrawiam