Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

C贸偶, jaki艣 czas ju偶 chodzi mi po g艂owie pomys艂 zamodelowania skutera/ motoru, znanego z drugiej cz臋艣ci komiksowych przyg贸d Funky\'ego Kovala \"Sam przeciw wszystkim\". Na pocz膮tek pude艂kowa przymiarka do proporcji, co prawda brak siedzenia i kokpitu, ale te cz臋艣ci, jak najmniej widoczne w komiksie wykonam prawdopodobnie na ko艅cu (pewnie co艣 b臋d臋 musia艂 zakombinowa膰 z tymi cz臋艣ciami, 偶eby ca艂y model mia艂 r臋ce i nogi).

• Odpowiedzi 35
  • Wy艣wietle艅 5,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

szczerze m贸wi膮c nie widzia艂em nigdy tego komiksu ale jestem ciekaw co to za skuterek... kr贸tko m贸wi膮c, b臋de tu zagl膮da艂 :) trzymaj si臋 [piwo]

P.S. dobrze to wymysli艂e艣, 偶e najpierw testujesz proporcje na boxach, bo nie ma nic bardziej wkur... gdy si臋 oka偶e, 偶e co艣 si臋 藕le zrobi艂o z powodu niew艂a艣ciwych proporcji :)

Napisano

jak to nie kojarzysz co to za komiks: funky koval - to kurcze jedna z podstawowych lektur

Napisano
  • Autor

przepraszam bardzo Loozack, ale nie pomy艣la艂em, 偶e s膮 przecie偶 ludzie, kt贸rzy nie czytaj膮 komiks贸w (poza tym seria o Funkym wysz艂a dawno temu i nawet pomimo reedycji ci臋偶ko j膮 raczej kupi膰), poni偶ej zamieszczam linki do dw贸ch skan贸w, kt贸re s艂u偶膮 mi w g艂贸wnej mierze jako referencje

link1 (obrazek 60kB)

link2 (obrazek 150kB)

Napisano

funky kowal - super komiks :D ale faktycznie stary, daawno go nie widzialem. prawie tak dobry jak thorgal

pozdrawiam

keep working :)

Napisano

Kowalski, 藕le mnie zrozumia艂e艣, ja nie napisa艂em, 偶e nie czytam komiks贸w, tylko 偶e akurat tego nie widzia艂em... tak nawiasem m贸wi膮c to moja p贸艂ka ugina si臋 pod ci臋偶arem komiks贸w (jeden sprowadzony z niemiec - Gunsmith Cats [cfaniak]) czekam na rendery [piwo]

Napisano

ok, troch臋 ten pude艂kowy pierwowz贸r poprawi艂em, wydaje mi si臋, 偶e teraz troch臋 lepiej wygl膮d, co s膮dzicie??

Napisano

podkusi艂o mnie jeszcze, 偶eby posadzi膰 Biped\'a na motorku, wydaje si臋, 偶e przednia cz臋艣膰 (od siedzenia do przodu motorku) jest troch臋 za kr贸tka i wymaga rozci膮gni臋cia

Napisano

Genialny pomysl! Ten pojazd bardzo chetnie obejrze w 3d, powodzenia:)

Funky Koval, moja mlodosc.... ehh...

Napisano
  • Autor

mam problem z wyg艂adzeniem siatki, mam nadziej臋, 偶e w miar臋 dobrze jest on zilustrowany na za艂膮czonych obrazkach, na tych z numerem jeden i dwa jest cz臋艣膰 modelu bez 偶adnych modyfikator贸w,

na obrazku 3 na艂orzy艂em na siatk臋 Meshsmooth i niestety w obszarze zakre艣lonym 偶贸艂t膮 lini膮 siatka strasznie mi si臋 zdeformowa艂a,

na obrazku 4 wida膰 siatk臋 r贸wnie偶 z na艂orzonym Meshsmooth, jednak po usuni臋ciu kilku polygon贸wz brzegu siatki - zosta艂a ona wyg艂膮dzona dok艂膮dnie tak jak chcia艂em (usuni臋te polygony by艂y wywiniete - pod k膮tem 90 stopni do cz臋艣ci siatki, kt贸ra ulega艂a deformacji po na艂orzeniu Meshsmooth)

wie kto艣 mo偶e jak sobie z tym problemem m贸g艂bym poradzi膰?? tak, 偶ebym m贸g艂 po艂aczy膰 element z obrazka z reszt膮 modelu, i 偶eby po na艂orzeniu Meshsmooth nie pojawia艂y mi sie takie zniekszta艂cenia na renderze z numerem 3??

Napisano

jak dasz chamfer na wewn臋trzne kraw臋dzie (zaznaczy艂em je na zielono) to powinno by膰 dobrze :)

pozdrawiam [piwo]

Napisano
  • Autor

wielkie dzi臋ki Loozack, zfazowanie pomog艂o :D, jako dow贸d rzeczowy do艂anczam obrazek

Napisano
  • Autor

ci膮gle jeszcze dalej ni偶 bli偶ej, ale wydaje mi si臋, 偶e motorek zaczyna ju偶 wygl膮da膰 dobrze

Napisano

wygl膮da coraz lepiej :) a te kolory na rogach to UVW Map czy mo偶e r贸偶ne Material ID ?? tak z ciekawo艣ci pytam :D

zdr贸wko [piwo]

Napisano
  • Autor

ok, generalnie to co mia艂em zaplanowane na pierwszy strza艂 zrobi艂em

motorek.jpg\"

co do pytania to te r贸偶ne kolory na rogach wynikaj膮 z r贸偶nego Material ID, generalnie cz臋艣ci, kt贸re okre艣li艂em sobie jako pewne odr臋bne ca艂o艣ci wydziela艂em do osobnych element贸w i nadawa艂em im r贸偶ne Material ID,

co do dalszej pracy to teraz si膮d臋 nad pr臋tami 艂膮cz膮cymi skrzyd艂a z kad艂ubem (a dok艂adniej ich mocowaniem do kad艂uba i skrzyde艂) oraz postaram si臋 jako艣 wykombinowa膰 (na prostych boxach) jak b臋dzie wygl膮da艂 kokpit, je偶eli to si臋 uda mi zrobi膰 to dopracuj臋 siatk臋 i zajm臋 si臋 szczeg贸艂ami (jakie艣 doklejki, klapki, wgniecenia etc)

Napisano

z twoich wypowiedzi wida膰, 偶e znasz si臋 na rzeczy, przez co tymbardziej nie mog臋 si臋 doczeka膰 efektu ko艅cowego :) a propo, czy planujesz zrobi膰 jak膮艣 scenk臋 ??

pozdrawiam [piwo]

Napisano
  • Autor

dzi臋ki :), co do scenki to my艣l臋 o zrobieniu miasta takiego jak w komiksie (futurystyczne wie偶owce, troch臋 niskiej zabudowy, miasto po艂orzone nad morzem) lub podobnego (je偶eli pierwsza opcja oka偶e si臋 zbyt pracoch艂onna), mo偶e nawet pokusz臋 si臋 o jak膮艣 animacj臋, je偶eli uda mi si臋 dorobi膰 jak膮艣 posta膰

Napisano
  • Autor

Poni偶ej najnowsze renderki.

Widok z boku.

1.jpg\"

Ten sam widok z boku plus kilka szczeg贸艂贸w.

2.jpg\"

Napisano
  • Autor

Przerobi艂em troch臋 owiewk臋 (ba艂em si臋, 偶e prz ostrym hamowaniu Biped dost膮pi zaszczytu dekapitacji ;) ). Jednocze艣nie zrobi艂em pierwsz膮 przymiark臋 do wy艣wietlacza i manetki. Renderek poni偶ej.

Co do wy艣wietlacza to jest on pora偶k膮 (musia艂em si臋 gdzie艣 waln膮膰 przy tworzeniu wst臋pnego modelu), gdy偶 jest on tak umieszczony, 偶e prowadz膮cy, musia艂by mie膰 wsuwan膮 w korpus szyj臋 z gumy, 偶eby na nim co艣 zobaczy膰. W zwi膮zku ztym mam takie pytanie:

Jak my艣licie lepiej stworzy膰 jak膮艣 swoj膮 wersj臋 przyrz膮d贸w, czy te偶 spr贸bowa膰 co艣 jeszcze pozmienia膰 z proporcjami (jako艣 przesun膮膰 prz贸d dalej od fotela) i wzorowa膰 si臋 na komiksowym orginale (siatka jest ju偶 \"do艣膰\" g臋sta i boj臋 si臋, 偶e wszystko przy takich pr贸bach zmian popsuj臋)????

3.jpg\"

Napisano

ja bym mo偶e spr贸bowa艂 troch臋 wysun膮膰 prz贸d do przodu (ale g艂upio napisane :D), a to przekr臋cenie wy艣wietlacza to swoj膮 drog膮 ;) no i cofnij troch臋 Bipeda, bo ma zbiornik paliwa centralnie mi臋dzy jajami :P

pozdrawiam [piwo]

Napisano
  • Autor

hmmm, no c贸偶 w takim razie b臋d臋 kombinowa艂 (lekka zmiana proporcji plus przekr臋cenie wy艣wietlacza, zobaczymy co z tego wyjdzie)

co do po艂orzenia Bipeda to wydaje mi si臋, 偶e jest po艂o偶ony jak powinien (vide zdj臋cie)

ps. te偶 mi co艣 z tym siedzeniem na baku nie pasowa艂o, ale po dw贸ch przeja偶d偶kach motorem kuzyna okaza艂o si臋, 偶e nie bardzo da si臋 inaczej, cz艂owiek praktycznie od pasa do mostka jest przyklejony do baku

Napisano

chesz mi mo偶e powiedzie膰, 偶e ta Honda na zdj臋ciu jest twojego kuzyna ?? :o:o:o

Napisano

loozack maniaku :)

BTW za czasow ogolniaka przejechalem sie z kolesiem jego pseudo scigaczem jakas yamaha 400 hehe w jedna strone jechalem z nim a w druga autobusem hehe a potem on mi jeszcze powiedzial ze nie wrzucil nawet czworki :D fajna zabawa ale chyba wolalbym choppera...

loozack polecam gre NFS underground mozesz kupic sobie golfa IV Gti i ztuningowac go od podstaw :D tylko z poczatku to auto porusza sie strasznie mozolnie :)

a motorek funkiego idzie w dobrym kierunku, bibed siedzi ok moglby byc nawet jeszcze bardziej przyklejony ale to jest zalezny od predkosci z jaka bedzie sie poruszal

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

nie, nie, on ma jaki艣 inny motor (mo偶e te偶 hond臋, mo偶e suzuki albo inn膮 yamahe, w ka偶dym razie te偶 podobno bajerancki i wypasiony - dok艂adnie nie wiem bo sie tym nie bardzo interesuj臋), a powy偶sze zdj臋cie z blondi na motorze znalaz艂em na necie

Napisano

ooooo, no to ja si臋 ju偶 zabieram za 艣ci膮... kupowanie NFS Underground :D

a z tym przyklejeniem do zbiornika to przywali艂em jak 艂ysy grzywk膮 o parapet... w ko艅cu sk膮d ja mia艂em wiedzie膰 w jakiej pozycji si臋 je藕dzi na 艣cigaczu, skoro jedyne czym w 偶yciu jecha艂em to pseudo 艣cigacz (;)) Ogar 200 i kr膮偶ownik Suzuki Marauder (tym drugim jako pasa偶er niestety :|), wi臋c ja si臋 ju偶 na ten temat nie wypowiadam :D

pozdrawiam

Napisano

ja wlasnie wczoraj kupilem :) i zainstalowalem, niektore motywy fajne, klimat probuje nawiazac do Fast and the furious :) niepodobaja mi sie tylo te szerokie ulice, mogliby zwezic je nieco byloby lepiej :) a jakby zrobli jeszcze mnostwo dziur to w ogole poczulbym sie jak w polsce :D

Napisano
  • Autor

na jak膮艣 chwil臋 od艂o偶y艂em motorek na boczny tor i zacz膮艂em d艂uba膰 przy elementach sceny, na pierwszy ogie艅 poszed艂 biurowiec syndykatu Stellar Fox, na razie wyd艂uba艂em zgrubny model, renderki w za艂膮czeniu

Napisano

Troche pude艂kowaty ten bydynek, troche wi臋cej bajer贸w:)

Powodzenia;)

Napisano
  • Autor

dzi臋ki :), wsparcie si臋 przyda, co do szczeg贸艂owo艣ci modelu to niestety bazuj臋 praktycznie na razie tylko na mojej znajomo艣ci AutoCAD (jako艣 nie potrafi臋 wczu膰 si臋 w prac臋 z pomocami do dok艂adnego rysowania w maxie) i najpierw rysuj臋 p艂askie elewacje, tworz臋 na ich podstawie model 3D i eksportuj臋 do maxa, gdybym da艂 za du偶o szczeg贸艂贸w to w 偶yciu bym nie uporz膮dkowa艂 siatki po eksporcie, jak tylko poprawi臋 modelik to wrzuc臋 rendery i dacie mi zna膰 czy jest wystarczaj膮co szczeg贸艂owy

Napisano

hej jak chcesz to mam trzy albumy funkiego w jpegach - niestety w ciut kijowej rozdzialce

Napisano
  • Autor

wielkie dzi臋ki ftorek :), jednak mam kompletn膮 seri臋 i skaner wi臋c jako艣 sobie radz臋, ale dzi臋kuj臋 za pami臋膰

Napisano
  • Autor

Doda艂em troch臋 bajer贸w, nie wiem jednak czy to chocia偶 troch臋 pomog艂o gdy偶 nic nie

zmienia艂em w g艂贸wnej bryle budynku. Nie bardzo wiem jak poprawi膰 ten pude艂kowaty wygl膮d.

Poni偶sze renderki budynku maj膮 kolory zbli偶one do tych z komiksu, jednak s膮 to tylko

kolory bez 偶adnych tekstur.

Widok og贸lny

1.jpg\"

oraz kilka zbli偶e艅.

2.jpg\"

3.jpg\"

4.jpg\"

5.jpg\"

6.jpg\"

7.jpg\"

8.jpg\"

Poni偶ej jeden z wrzuconych w scen臋 Biped\'贸w

9.jpg\"

oraz widok na biurowiec z jego perspektywy

10.jpg\"

Je偶eli kto艣 ma jak膮艣 opini臋 na temat tej pracki bardzo by prosi艂, 偶eby si臋 ni膮

podzieli艂. Nast臋pnym razem mam nadziej臋 wrzuci膰 renderki gotowego motorku. Pozdrawiam.

Napisano

In my opinion: powinienes zamieszczac renderki z materialami jednego koloru. Latwiej sie to oglada. Poza tym wiezowiec chyba z zalorzenia mial byc gigantem. Tymczasem ogladajac te rendery wyglada srednio-wielko. Moze to po prostu wina ujec.

Czekam na gotowy motor.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci