Napisano 13 Listopad 200321 l C贸偶, jaki艣 czas ju偶 chodzi mi po g艂owie pomys艂 zamodelowania skutera/ motoru, znanego z drugiej cz臋艣ci komiksowych przyg贸d Funky\'ego Kovala \"Sam przeciw wszystkim\". Na pocz膮tek pude艂kowa przymiarka do proporcji, co prawda brak siedzenia i kokpitu, ale te cz臋艣ci, jak najmniej widoczne w komiksie wykonam prawdopodobnie na ko艅cu (pewnie co艣 b臋d臋 musia艂 zakombinowa膰 z tymi cz臋艣ciami, 偶eby ca艂y model mia艂 r臋ce i nogi).
Napisano 13 Listopad 200321 l szczerze m贸wi膮c nie widzia艂em nigdy tego komiksu ale jestem ciekaw co to za skuterek... kr贸tko m贸wi膮c, b臋de tu zagl膮da艂 :) trzymaj si臋 [piwo] P.S. dobrze to wymysli艂e艣, 偶e najpierw testujesz proporcje na boxach, bo nie ma nic bardziej wkur... gdy si臋 oka偶e, 偶e co艣 si臋 藕le zrobi艂o z powodu niew艂a艣ciwych proporcji :)
Napisano 14 Listopad 200321 l jak to nie kojarzysz co to za komiks: funky koval - to kurcze jedna z podstawowych lektur
Napisano 14 Listopad 200321 l Autor przepraszam bardzo Loozack, ale nie pomy艣la艂em, 偶e s膮 przecie偶 ludzie, kt贸rzy nie czytaj膮 komiks贸w (poza tym seria o Funkym wysz艂a dawno temu i nawet pomimo reedycji ci臋偶ko j膮 raczej kupi膰), poni偶ej zamieszczam linki do dw贸ch skan贸w, kt贸re s艂u偶膮 mi w g艂贸wnej mierze jako referencje 聽 link1 (obrazek 60kB) 聽 link2 (obrazek 150kB)
Napisano 14 Listopad 200321 l funky kowal - super komiks :D ale faktycznie stary, daawno go nie widzialem. prawie tak dobry jak thorgal pozdrawiam keep working :)
Napisano 14 Listopad 200321 l Kowalski, 藕le mnie zrozumia艂e艣, ja nie napisa艂em, 偶e nie czytam komiks贸w, tylko 偶e akurat tego nie widzia艂em... tak nawiasem m贸wi膮c to moja p贸艂ka ugina si臋 pod ci臋偶arem komiks贸w (jeden sprowadzony z niemiec - Gunsmith Cats [cfaniak]) czekam na rendery [piwo]
Napisano 17 Listopad 200321 l ok, troch臋 ten pude艂kowy pierwowz贸r poprawi艂em, wydaje mi si臋, 偶e teraz troch臋 lepiej wygl膮d, co s膮dzicie??
Napisano 17 Listopad 200321 l podkusi艂o mnie jeszcze, 偶eby posadzi膰 Biped\'a na motorku, wydaje si臋, 偶e przednia cz臋艣膰 (od siedzenia do przodu motorku) jest troch臋 za kr贸tka i wymaga rozci膮gni臋cia
Napisano 17 Listopad 200321 l Genialny pomysl! Ten pojazd bardzo chetnie obejrze w 3d, powodzenia:) 聽 Funky Koval, moja mlodosc.... ehh...
Napisano 25 Listopad 200321 l Autor mam problem z wyg艂adzeniem siatki, mam nadziej臋, 偶e w miar臋 dobrze jest on zilustrowany na za艂膮czonych obrazkach, na tych z numerem jeden i dwa jest cz臋艣膰 modelu bez 偶adnych modyfikator贸w, na obrazku 3 na艂orzy艂em na siatk臋 Meshsmooth i niestety w obszarze zakre艣lonym 偶贸艂t膮 lini膮 siatka strasznie mi si臋 zdeformowa艂a, na obrazku 4 wida膰 siatk臋 r贸wnie偶 z na艂orzonym Meshsmooth, jednak po usuni臋ciu kilku polygon贸wz brzegu siatki - zosta艂a ona wyg艂膮dzona dok艂膮dnie tak jak chcia艂em (usuni臋te polygony by艂y wywiniete - pod k膮tem 90 stopni do cz臋艣ci siatki, kt贸ra ulega艂a deformacji po na艂orzeniu Meshsmooth) 聽 wie kto艣 mo偶e jak sobie z tym problemem m贸g艂bym poradzi膰?? tak, 偶ebym m贸g艂 po艂aczy膰 element z obrazka z reszt膮 modelu, i 偶eby po na艂orzeniu Meshsmooth nie pojawia艂y mi sie takie zniekszta艂cenia na renderze z numerem 3??
Napisano 25 Listopad 200321 l jak dasz chamfer na wewn臋trzne kraw臋dzie (zaznaczy艂em je na zielono) to powinno by膰 dobrze :) pozdrawiam [piwo]
Napisano 25 Listopad 200321 l Autor wielkie dzi臋ki Loozack, zfazowanie pomog艂o :D, jako dow贸d rzeczowy do艂anczam obrazek
Napisano 26 Listopad 200321 l Autor ci膮gle jeszcze dalej ni偶 bli偶ej, ale wydaje mi si臋, 偶e motorek zaczyna ju偶 wygl膮da膰 dobrze
Napisano 26 Listopad 200321 l wygl膮da coraz lepiej :) a te kolory na rogach to UVW Map czy mo偶e r贸偶ne Material ID ?? tak z ciekawo艣ci pytam :D zdr贸wko [piwo]
Napisano 26 Listopad 200321 l Autor ok, generalnie to co mia艂em zaplanowane na pierwszy strza艂 zrobi艂em 聽 聽 聽 聽 co do pytania to te r贸偶ne kolory na rogach wynikaj膮 z r贸偶nego Material ID, generalnie cz臋艣ci, kt贸re okre艣li艂em sobie jako pewne odr臋bne ca艂o艣ci wydziela艂em do osobnych element贸w i nadawa艂em im r贸偶ne Material ID, 聽 聽 co do dalszej pracy to teraz si膮d臋 nad pr臋tami 艂膮cz膮cymi skrzyd艂a z kad艂ubem (a dok艂adniej ich mocowaniem do kad艂uba i skrzyde艂) oraz postaram si臋 jako艣 wykombinowa膰 (na prostych boxach) jak b臋dzie wygl膮da艂 kokpit, je偶eli to si臋 uda mi zrobi膰 to dopracuj臋 siatk臋 i zajm臋 si臋 szczeg贸艂ami (jakie艣 doklejki, klapki, wgniecenia etc)
Napisano 26 Listopad 200321 l z twoich wypowiedzi wida膰, 偶e znasz si臋 na rzeczy, przez co tymbardziej nie mog臋 si臋 doczeka膰 efektu ko艅cowego :) a propo, czy planujesz zrobi膰 jak膮艣 scenk臋 ?? pozdrawiam [piwo]
Napisano 27 Listopad 200321 l Autor dzi臋ki :), co do scenki to my艣l臋 o zrobieniu miasta takiego jak w komiksie (futurystyczne wie偶owce, troch臋 niskiej zabudowy, miasto po艂orzone nad morzem) lub podobnego (je偶eli pierwsza opcja oka偶e si臋 zbyt pracoch艂onna), mo偶e nawet pokusz臋 si臋 o jak膮艣 animacj臋, je偶eli uda mi si臋 dorobi膰 jak膮艣 posta膰
Napisano 30 Listopad 200321 l Autor Poni偶ej najnowsze renderki. 聽 Widok z boku. 聽 聽 聽 Ten sam widok z boku plus kilka szczeg贸艂贸w. 聽
Napisano 30 Listopad 200321 l Autor Przerobi艂em troch臋 owiewk臋 (ba艂em si臋, 偶e prz ostrym hamowaniu Biped dost膮pi zaszczytu dekapitacji ;) ). Jednocze艣nie zrobi艂em pierwsz膮 przymiark臋 do wy艣wietlacza i manetki. Renderek poni偶ej. Co do wy艣wietlacza to jest on pora偶k膮 (musia艂em si臋 gdzie艣 waln膮膰 przy tworzeniu wst臋pnego modelu), gdy偶 jest on tak umieszczony, 偶e prowadz膮cy, musia艂by mie膰 wsuwan膮 w korpus szyj臋 z gumy, 偶eby na nim co艣 zobaczy膰. W zwi膮zku ztym mam takie pytanie: 聽 Jak my艣licie lepiej stworzy膰 jak膮艣 swoj膮 wersj臋 przyrz膮d贸w, czy te偶 spr贸bowa膰 co艣 jeszcze pozmienia膰 z proporcjami (jako艣 przesun膮膰 prz贸d dalej od fotela) i wzorowa膰 si臋 na komiksowym orginale (siatka jest ju偶 \"do艣膰\" g臋sta i boj臋 si臋, 偶e wszystko przy takich pr贸bach zmian popsuj臋)???? 聽 聽 聽 聽
Napisano 30 Listopad 200321 l Ja bym go poprostu przekrecil ekranem do gory tak aby mniej wiecej byl prostopadly do owiewki. 聽 Pozdro[piwo]
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l ja bym mo偶e spr贸bowa艂 troch臋 wysun膮膰 prz贸d do przodu (ale g艂upio napisane :D), a to przekr臋cenie wy艣wietlacza to swoj膮 drog膮 ;) no i cofnij troch臋 Bipeda, bo ma zbiornik paliwa centralnie mi臋dzy jajami :P pozdrawiam [piwo] 聽
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l Autor hmmm, no c贸偶 w takim razie b臋d臋 kombinowa艂 (lekka zmiana proporcji plus przekr臋cenie wy艣wietlacza, zobaczymy co z tego wyjdzie) 聽 聽 co do po艂orzenia Bipeda to wydaje mi si臋, 偶e jest po艂o偶ony jak powinien (vide zdj臋cie) 聽 聽 ps. te偶 mi co艣 z tym siedzeniem na baku nie pasowa艂o, ale po dw贸ch przeja偶d偶kach motorem kuzyna okaza艂o si臋, 偶e nie bardzo da si臋 inaczej, cz艂owiek praktycznie od pasa do mostka jest przyklejony do baku 聽 聽
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l chesz mi mo偶e powiedzie膰, 偶e ta Honda na zdj臋ciu jest twojego kuzyna ?? :o:o:o
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l loozack maniaku :) BTW za czasow ogolniaka przejechalem sie z kolesiem jego pseudo scigaczem jakas yamaha 400 hehe w jedna strone jechalem z nim a w druga autobusem hehe a potem on mi jeszcze powiedzial ze nie wrzucil nawet czworki :D fajna zabawa ale chyba wolalbym choppera... loozack polecam gre NFS underground mozesz kupic sobie golfa IV Gti i ztuningowac go od podstaw :D tylko z poczatku to auto porusza sie strasznie mozolnie :) 聽 a motorek funkiego idzie w dobrym kierunku, bibed siedzi ok moglby byc nawet jeszcze bardziej przyklejony ale to jest zalezny od predkosci z jaka bedzie sie poruszal pozdrawiam
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l Autor nie, nie, on ma jaki艣 inny motor (mo偶e te偶 hond臋, mo偶e suzuki albo inn膮 yamahe, w ka偶dym razie te偶 podobno bajerancki i wypasiony - dok艂adnie nie wiem bo sie tym nie bardzo interesuj臋), a powy偶sze zdj臋cie z blondi na motorze znalaz艂em na necie
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l ooooo, no to ja si臋 ju偶 zabieram za 艣ci膮... kupowanie NFS Underground :D a z tym przyklejeniem do zbiornika to przywali艂em jak 艂ysy grzywk膮 o parapet... w ko艅cu sk膮d ja mia艂em wiedzie膰 w jakiej pozycji si臋 je藕dzi na 艣cigaczu, skoro jedyne czym w 偶yciu jecha艂em to pseudo 艣cigacz (;)) Ogar 200 i kr膮偶ownik Suzuki Marauder (tym drugim jako pasa偶er niestety :|), wi臋c ja si臋 ju偶 na ten temat nie wypowiadam :D pozdrawiam 聽
Napisano 1 Grudzie艅 200321 l ja wlasnie wczoraj kupilem :) i zainstalowalem, niektore motywy fajne, klimat probuje nawiazac do Fast and the furious :) niepodobaja mi sie tylo te szerokie ulice, mogliby zwezic je nieco byloby lepiej :) a jakby zrobli jeszcze mnostwo dziur to w ogole poczulbym sie jak w polsce :D
Napisano 10 Grudzie艅 200321 l Autor na jak膮艣 chwil臋 od艂o偶y艂em motorek na boczny tor i zacz膮艂em d艂uba膰 przy elementach sceny, na pierwszy ogie艅 poszed艂 biurowiec syndykatu Stellar Fox, na razie wyd艂uba艂em zgrubny model, renderki w za艂膮czeniu
Napisano 10 Grudzie艅 200321 l Autor dzi臋ki :), wsparcie si臋 przyda, co do szczeg贸艂owo艣ci modelu to niestety bazuj臋 praktycznie na razie tylko na mojej znajomo艣ci AutoCAD (jako艣 nie potrafi臋 wczu膰 si臋 w prac臋 z pomocami do dok艂adnego rysowania w maxie) i najpierw rysuj臋 p艂askie elewacje, tworz臋 na ich podstawie model 3D i eksportuj臋 do maxa, gdybym da艂 za du偶o szczeg贸艂贸w to w 偶yciu bym nie uporz膮dkowa艂 siatki po eksporcie, jak tylko poprawi臋 modelik to wrzuc臋 rendery i dacie mi zna膰 czy jest wystarczaj膮co szczeg贸艂owy
Napisano 10 Grudzie艅 200321 l hej jak chcesz to mam trzy albumy funkiego w jpegach - niestety w ciut kijowej rozdzialce
Napisano 10 Grudzie艅 200321 l Autor wielkie dzi臋ki ftorek :), jednak mam kompletn膮 seri臋 i skaner wi臋c jako艣 sobie radz臋, ale dzi臋kuj臋 za pami臋膰
Napisano 13 Grudzie艅 200321 l Autor Doda艂em troch臋 bajer贸w, nie wiem jednak czy to chocia偶 troch臋 pomog艂o gdy偶 nic nie 聽 zmienia艂em w g艂贸wnej bryle budynku. Nie bardzo wiem jak poprawi膰 ten pude艂kowaty wygl膮d. 聽 Poni偶sze renderki budynku maj膮 kolory zbli偶one do tych z komiksu, jednak s膮 to tylko 聽 kolory bez 偶adnych tekstur. 聽 聽 Widok og贸lny 聽 聽 聽 oraz kilka zbli偶e艅. 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Poni偶ej jeden z wrzuconych w scen臋 Biped\'贸w 聽 聽 聽 聽 oraz widok na biurowiec z jego perspektywy 聽 聽 聽 聽 Je偶eli kto艣 ma jak膮艣 opini臋 na temat tej pracki bardzo by prosi艂, 偶eby si臋 ni膮 聽 podzieli艂. Nast臋pnym razem mam nadziej臋 wrzuci膰 renderki gotowego motorku. Pozdrawiam. 聽
Napisano 13 Grudzie艅 200321 l In my opinion: powinienes zamieszczac renderki z materialami jednego koloru. Latwiej sie to oglada. Poza tym wiezowiec chyba z zalorzenia mial byc gigantem. Tymczasem ogladajac te rendery wyglada srednio-wielko. Moze to po prostu wina ujec. Czekam na gotowy motor.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto