Napisano 23 Kwiecień 200718 l Czy jak robie jakis projekt za $ to potem moge go sobie wlepic na stronke, czy jest on juz wlasnoscia zleceniodawcy ?
Napisano 23 Kwiecień 200718 l To zalezy od zleceniodawcy i projektu. Jesli w umowie sa jakies klauzle zabraniajace pokazywania stworzonej pracy to nie mozna. Prawo autorskie jest niezbywalne.
Napisano 23 Kwiecień 200718 l Wikipedia mówi: Autorskie prawa osobiste Są prawami "ojcostwa utworu" i obejmują przede wszystkim prawo autora do wiązania z dziełem jego nazwiska. Prawo to nigdy nie wygasa i jest, z natury rzeczy, niezbywalne, nie można się go zrzec ani przenieść na inną osobę. W ramach ochrony dóbr osobistych autor ma prawo do przedstawiania utworu pod pseudonimem lub anonimowo. Do osobistych praw autorskich należy także prawo do zachowania niezmienionej treści i formy utworu, zakazujące wprowadzania zmian, zniekształceń, przeinaczeń. Warto jednak nadmienić, że prawnie dopuszczalne jest zobowiązanie się twórcy w umowie do niewykonywania autorskiego prawa osobistego (tu: prawa do oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem). Autorskie prawa osobiste, pojęcie z zakresu prawa autorskiego. Oznacza zespół uprawnień jakie przysługują twórcy utworu. Przy czym nacisk kładzie się tu na charakter emocjonalny czy nawet uczuciowy tych uprawnień. W prawie polskim pojęcie autorskich praw osobistych reguluje art. 16 "Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 904). Jest to rodzaj szczególnej więzi niezbywalnej i nie podlegającej zrzeczeniu się łączącej twórcę z jego utworem a wyrażającej się w prawie: autorstwa utworu, oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności nadzoru nad sposobem korzystania z utworu W przypadku programów komputerowych art. 77 ustawy wyłącza stosowanie pkt 3-5 art. 16. Autorom programów komputerowych przysługują więc jedynie prawa: autorstwa utworu, oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo Można więc powiedzieć, że autorskie prawa osobiste chronią pewien „intelektualny” związek twórcy z dziełem.
Napisano 24 Kwiecień 200718 l Konkretnie: http://www.artnew.pl/files/ustawy/4lutego1994prawoautorskie.htm
Napisano 24 Kwiecień 200718 l Z praktyki: najczęściej wyglada to tak, że przekazujesz autorskie prawa majątkowo do projektu. Ale autorem jestes zawsze i jesli w umowie nie ma wyraźnego paragrafu że nie można umieścic w porfolio (w przypadku np. gdy renderujesz jakiś obiekt, który wchodzi na rynek i producent boi sie konkurencji, zakazuje rozpowszechniania pracy), to na swojej stronce mozesz sie tym chwalic jak popadnie.
Napisano 9 Maj 200717 l Mam pytanie. Robie rysunek 2d, jest on może nie wierną ale dość dokładną kopią plakatu. Wzoruje się na nim w ramach ćwiczeń oraz sprawdzenia samego siebie czy potrafiłbym taki rysunek zrobić. Oczywiście każdy piksel, każda kreska jest przeze mnie narysowana. Czy taką pracę, jakby nie było łudząco podobną [plus lekka własna inwencja twórcza] mogę zamieścić w portfolio np z dopiskiem że praca powstała na bazie innej pracy? Chodzi tylko o zaprezentowanie pracy jako pokaz umiejętności rysowania.
Napisano 9 Maj 200717 l zasadniczo jeśli zmienisz wiecej jak 30% obrazu to staje się to Twoim dziełem. praktycznie jednak radzę zamieścić notkę Inspiracja: obraz Jana Kowalskiego: "Mój garbus" oraz podać namiary na stronę autora. Warto też dogadać się z autorem konceptu co do wymiany reklam w portfolio etc.
Napisano 9 Maj 200717 l a co z wizuerunkiem budynków. jeśli zrobie model jakiegoś budynku ze zdjęcia i nie znam jego autora. potem chciałbym ten model pokazywać albo odsprzedać do jakiejś gry itp. Co np. z ikonami architektury - corbusier , wright , czy wykorzystywanie wizerunku tych budynków jest dozwolone?
Napisano 9 Maj 200717 l tak samo jak wyżej. jeśli chcesz zaoszczędzić sobie kłopotu zmień więcej niż 30% budynku (np: inna elewacja i układ okien) i będziesz mógł spać spokojnie.
Napisano 9 Maj 200717 l a co z wizuerunkiem budynków. jeśli zrobie model jakiegoś budynku ze zdjęcia i nie znam jego autora. potem chciałbym ten model pokazywać albo odsprzedać do jakiejś gry itp. Co np. z ikonami architektury - corbusier , wright , czy wykorzystywanie wizerunku tych budynków jest dozwolone? Nie powiem dokładnie, ale jest raczej duża swoboda w modelowaniu / robieniu zdjeć budynkom do których jest powszechny dostęp. Jeśli jest jakaś kamienica czy jakikolwiek inny budynek, stojący w powszechnie dostępnym miejscu, a zrobienie jemu zdjęć np. nie zagraża bezpieczeństwu państwa (ambasada), to można modelować do woli i pewnie sprzedawać też. Natomiast problem byłby gdybyś Ty lub ktoś komu sprzedasz model chciał np. wybudować ( w realu :) ) budynek identyczny już z istniejącym. Swojego czasu trochę czytałem na ten temat, ale najlepiej, jak zwykle w takiej sytuacji, skonsultować się z zaprzyjaźnionymi studentami prawa :) ewentualnie, bardzo fajne http://forumprawne.org/