karolw Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 Cześć, stoje przed kolejnym delematem, tak jak na początku trzeba było się zastanowić w czym modelować, tak teraz czym renderować... mental z 9 tej wersji maxa jest dość szybki i ma świetny daylightsystem, uproszczony final gather itd. czy ktoś sie przesiadł z mentala na vray'a ? dlaczego watro (oprucz czasów renderingu) w maya nie ma podobno vraya i wszystko jadą w mentalu.. jezeli ktoś zna tutka do vraya o daylighsystemie to byłbym zobowiązany. ps. narazie czuje sie dosyc nieswojo bo jest tylko gi nie ma finalgathera... a jak wstawie kilka prostkontych świateł w oknach + i spot to wnetrze liczy się dużo dużej niz w mentalu...
AGmakonts Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 JA osobiście polecam vraya bo siedze w vizkach, ale jak chcesz cos ambitnego robić to zostałbym przy mentalu bo pozwala o na większa kontrole wszystkiego
maciekG Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 mental ze starszych maxow tez jest szybki...zwlaszcza od 8 (MR 3.4) jak jest multibounce...przynajmniej ja nie narzekam..:)
Gość Raffaello Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 polecam osobscie V-Ray, odkad na nim renderuje to calkowicie przestalem uzywac mentala, probowalem kiedys FinalRender ale troszeczke sie zrazilem, v-ray uzywam do wszystkiego co da sie wyrenderowac. pozdro
hcpiter Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 ps. narazie czuje sie dosyc nieswojo bo jest tylko gi nie ma finalgathera... a jak wstawie kilka prostkontych świateł w oknach + i spot to wnetrze liczy się dużo dużej niz w mentalu... Yyy to ciekawe musiales namieszać ustawienia albo uzyc dziwnych swiateł Vray jest bardzo dobry ale ma tez swoje wady podobnie jak mental, jezeli juz posiedziales troszke w MR`u to chyba juz wiesz czy chcesz dalej w nim renderenowac. Osobiscie polecam Vraya :)
Hynol Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 Vray jest dużo prostszy, ale ma więcej ograniczeń. Ale generalnie daje rade.
karolw Napisano 14 Maj 2007 Autor Napisano 14 Maj 2007 ok, określe swoje potrzby: 1. szybkie renderingi w trakcie pracy. pracuje nad jakims modelem i po wprowadzeniu kilku zmian chce wiedzieć czy ide w dobrym kierunku + na korekty jako prezentacja postepów w projekcie. wysoka jakość zerowa postprodukcja 2. Rendering finalny prezentacyjny czasmi z aspiracjami do fotorealizmu. z tym ze maxwell chyba odpada bo to narazie chyba bardziej ciekawostka. 3. Jakie rozdzielczości jesteście wstanie uzyskać przy 1gb ramu bo mnie przy 5000 pikseli na boku juz zaczyna wariować. http://www.vray.us/vray_tutorials/universal_vray_15_settings.shtml jak narazie kozystałem tylko z tego są tu podane uniwersalne ustawinia w tutorialu. pytanie czy są ok? gdzie są podane inne uniwersalne ustawinia. jezeli juz znajde te które mi najbadziej pasują jak je zapisać by były wprowadzone po każdym odpaleniu maxa?
voyager Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 Tłumaczyłem ten tutorial i w wadach tych ustawień napisane jest, że sie długo liczy. Poszukaj na forum ustawień od Mario. Ma dosyć szybkie i ciekawe sety. :X-em[2]: tez pokazał Tutaj fajne ustawienia
maciekG Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 ostatnio mental zrobil mi rendery A2 w 300 dpi...czyli ok. 7000px i to na notebooku z 1GB RAM a czesc z tego podkrada karta graf... mental do draftow jak najbardziej...(wiem powtarzam sie:) )
karolw Napisano 21 Maj 2007 Autor Napisano 21 Maj 2007 może powinienem to wrzucić w dziale tutoriale ale tu tez jest na temat. Mądrego Pana kontrolera prosze by w razie potrzeby przeniusł ten link w odpowiednie miejsce http://evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=112&unfold=exclusive
zaqos Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Panowie pomocy od godziny szukam ostawień vray'a "mario" ale nie mogę znaleźć nigdzie pomocy!
polon Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 ja bawilem sie z mentalem w maxie8 przez ponad 1,5 roku, nie wiele mi to dało oprócz tego ze referat zrobilem z tago renderera i zaliczylem przedmiot :P teraz jade z vrayem, jesli nie umiesz zbyt poprawnie renderowac to uzywaj v jesli jestes gooooood to mental jest the best
Rekomendowane odpowiedzi