miriam Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 To radzę poczekać przynajmniej 6 miesięcy :]. Z dwóch istotnych powodów. po 1. Nowy bat Intela na Intela ;), Penryn. po 2. spadek cen Core 2 Duo oraz Core 2 Quad. :]. Nasuwa mi się jedno pytanie jedynie, czy do końca roku Intel wytrzyma czy też wprowadzi jeszcze jakieś nowinki ;). ale czym jest nasz bohater Penryn. To pionier nowej technologi (45 nm), wydajniejszy, • częstotliwość szyny systemowej podniesiona do 1600MHz, • podniesiona ilość pamięci podręcznej L2 w procesorach 4 rdzeniowych do 12 MB, dwurdzeniowych 6MB to tylko część nowinek, które szykuje nam Intel. Do tego pomyślcie o nowych płytach głównych, pamięciach DDR3, i wsparciu technologii 64 bit. Czy można chcieć czegoś więcej ;], moim zdaniem warto poczekać. Parę informacji :) z sieci . . . Artykuł w PCLab - Penryn i tu również w IDG i taki mała niespodzianka ;) nowe zabawki od Gigabyte i kto mi powie warto czy nie warto trochę poczekać ;) . . . Pozdrawiam
mirach Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 w ten sposob to ja czekam od 2 lat :) Ale dzięki za info, bo powoli przymierzam sie do odstawienia mojego Athlona XP 1,6, a i tak mialem czekac az grafy z DX10 potanieją... wiec dopisuje sobie następny powód.
arev Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Z tego co czytałem, wynikało że szyna 1600 będzie w prockach serwerowych, natomiast w desktopach 1333, co już teraz można spokojnie osiągnąć na C2D (1600 zresztą też). Jeśli zatem konstrukcja nowej serii będzie tak przemyślana jak obecnej to pewnie da się dużo więcej wyciągnąć z tych procków. Oczywiście liczy się też mniej energożerne wykonanie i inne orzeszki :) Z jednej strony trochę szkoda, że kupiłem niedawno komputer, a z drugiej - jeśli by tak ciągle odkładać czekając na nowe zabawki i okazje to można czekać do końca świata :]
streaker Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Myśląc tą metodą, to nigdy nie kupimy sprzętu, bo jak już się pojawi penryn, to na horyzoncie będzie widać nehalema, również 45nm, 8 rdzeni i przede wszystkim rezygnacja z magistrali systemowej i przerzucenie się na rozwiązanie podobne do adm'owskiego hyper transportu. A do tego cena core2duo 4300 to w hurcie ok. 400 zł (np. action), w sklepie + 10%, a jego możliwości podkręcania już są legendarne, więc chyba nie jest zbyt wygórowana.
SWRSC Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 jak już myśleć o sprzęcie przyszłościowo to radze nazbierać troszke forsy i kupić coś pożądnego :) Np. plyta dwuprocesorowa, kupujecie jakies xeony. Za rok wymieniacie same proce na szybsze i znowu macie super maszyne. A takie C2D to wydatek imo nie opłacalny, taki na krotka mete
Rekomendowane odpowiedzi