Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

To radzę poczekać przynajmniej 6 miesięcy :].

Z dwóch istotnych powodów.

po 1.

Nowy bat Intela na Intela ;), Penryn.

po 2. spadek cen Core 2 Duo oraz Core 2 Quad. :].

Nasuwa mi się jedno pytanie jedynie, czy do końca roku Intel wytrzyma czy też wprowadzi jeszcze jakieś nowinki ;).

ale czym jest nasz bohater Penryn. To pionier nowej technologi (45 nm), wydajniejszy,

• częstotliwość szyny systemowej podniesiona do 1600MHz,

• podniesiona ilość pamięci podręcznej L2 w procesorach 4 rdzeniowych

do 12 MB, dwurdzeniowych 6MB

to tylko część nowinek, które szykuje nam Intel.

Do tego pomyślcie o nowych płytach głównych, pamięciach DDR3, i wsparciu technologii 64 bit.

Czy można chcieć czegoś więcej ;], moim zdaniem warto poczekać.

Parę informacji :) z sieci . . .

Artykuł w PCLab - Penryn

i tu również w IDG

i taki mała niespodzianka ;)

nowe zabawki od Gigabyte

i kto mi powie warto czy nie warto trochę poczekać ;) . . .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 862
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w ten sposob to ja czekam od 2 lat :) Ale dzięki za info, bo powoli przymierzam sie do odstawienia mojego Athlona XP 1,6, a i tak mialem czekac az grafy z DX10 potanieją... wiec dopisuje sobie następny powód.

Napisano

Z tego co czytałem, wynikało że szyna 1600 będzie w prockach serwerowych, natomiast w desktopach 1333, co już teraz można spokojnie osiągnąć na C2D (1600 zresztą też). Jeśli zatem konstrukcja nowej serii będzie tak przemyślana jak obecnej to pewnie da się dużo więcej wyciągnąć z tych procków. Oczywiście liczy się też mniej energożerne wykonanie i inne orzeszki :) Z jednej strony trochę szkoda, że kupiłem niedawno komputer, a z drugiej - jeśli by tak ciągle odkładać czekając na nowe zabawki i okazje to można czekać do końca świata :]

Napisano

Myśląc tą metodą, to nigdy nie kupimy sprzętu, bo jak już się pojawi penryn, to na horyzoncie będzie widać nehalema, również 45nm, 8 rdzeni i przede wszystkim rezygnacja z magistrali systemowej i przerzucenie się na rozwiązanie podobne do adm'owskiego hyper transportu. A do tego cena core2duo 4300 to w hurcie ok. 400 zł (np. action), w sklepie + 10%, a jego możliwości podkręcania już są legendarne, więc chyba nie jest zbyt wygórowana.

Napisano

jak już myśleć o sprzęcie przyszłościowo to radze nazbierać troszke forsy i kupić coś pożądnego :)

Np. plyta dwuprocesorowa, kupujecie jakies xeony. Za rok wymieniacie same proce na szybsze i znowu macie super maszyne.

A takie C2D to wydatek imo nie opłacalny, taki na krotka mete