Napisano 24 Maj 200717 l To radzę poczekać przynajmniej 6 miesięcy :]. Z dwóch istotnych powodów. po 1. Nowy bat Intela na Intela ;), Penryn. po 2. spadek cen Core 2 Duo oraz Core 2 Quad. :]. Nasuwa mi się jedno pytanie jedynie, czy do końca roku Intel wytrzyma czy też wprowadzi jeszcze jakieś nowinki ;). ale czym jest nasz bohater Penryn. To pionier nowej technologi (45 nm), wydajniejszy, • częstotliwość szyny systemowej podniesiona do 1600MHz, • podniesiona ilość pamięci podręcznej L2 w procesorach 4 rdzeniowych do 12 MB, dwurdzeniowych 6MB to tylko część nowinek, które szykuje nam Intel. Do tego pomyślcie o nowych płytach głównych, pamięciach DDR3, i wsparciu technologii 64 bit. Czy można chcieć czegoś więcej ;], moim zdaniem warto poczekać. Parę informacji :) z sieci . . . Artykuł w PCLab - Penryn i tu również w IDG i taki mała niespodzianka ;) nowe zabawki od Gigabyte i kto mi powie warto czy nie warto trochę poczekać ;) . . . Pozdrawiam
Napisano 24 Maj 200717 l w ten sposob to ja czekam od 2 lat :) Ale dzięki za info, bo powoli przymierzam sie do odstawienia mojego Athlona XP 1,6, a i tak mialem czekac az grafy z DX10 potanieją... wiec dopisuje sobie następny powód.
Napisano 24 Maj 200717 l Z tego co czytałem, wynikało że szyna 1600 będzie w prockach serwerowych, natomiast w desktopach 1333, co już teraz można spokojnie osiągnąć na C2D (1600 zresztą też). Jeśli zatem konstrukcja nowej serii będzie tak przemyślana jak obecnej to pewnie da się dużo więcej wyciągnąć z tych procków. Oczywiście liczy się też mniej energożerne wykonanie i inne orzeszki :) Z jednej strony trochę szkoda, że kupiłem niedawno komputer, a z drugiej - jeśli by tak ciągle odkładać czekając na nowe zabawki i okazje to można czekać do końca świata :]
Napisano 24 Maj 200717 l Myśląc tą metodą, to nigdy nie kupimy sprzętu, bo jak już się pojawi penryn, to na horyzoncie będzie widać nehalema, również 45nm, 8 rdzeni i przede wszystkim rezygnacja z magistrali systemowej i przerzucenie się na rozwiązanie podobne do adm'owskiego hyper transportu. A do tego cena core2duo 4300 to w hurcie ok. 400 zł (np. action), w sklepie + 10%, a jego możliwości podkręcania już są legendarne, więc chyba nie jest zbyt wygórowana.
Napisano 24 Maj 200717 l jak już myśleć o sprzęcie przyszłościowo to radze nazbierać troszke forsy i kupić coś pożądnego :) Np. plyta dwuprocesorowa, kupujecie jakies xeony. Za rok wymieniacie same proce na szybsze i znowu macie super maszyne. A takie C2D to wydatek imo nie opłacalny, taki na krotka mete