Traitor Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Hej, Zmienilem komputer na nowy i chyba rozpoczely mi sie klopoty:) Chodzi o to iz, chlodzenie czyli wentylatorek dodawany z procem (w tym przypadku AMD64X2 5600+) mimo pracy w dosie czyli przy minimalnym obciazeniu potrafi strasznie sie rozpedzac a co za tym idzie wytwarzac dosyc mocny chalas. Gdy otworze obudowe cichnie, ale gdy zamkne, zaczyna sie makabra:) Czy mieliscie takie przypadki? Czy alternatywne coolery potrafia dzialac wydajnie i cicho? Dzieki za pomoc
arev Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Po zdjęciu obudowy cichnie od razu, czy trzeba trochę poczekać? Jesli to drugie to pewnie wentylator nie wyrabia, a gdy dostanie więcej chłodnego powietrza z zewnątrz to może obniżyć nieco prędkość. Najlepiej doinwestuj w jakiś fajny coolerek. Prawie zawsze są lepsze od boxowych.
Traitor Napisano 29 Maj 2007 Autor Napisano 29 Maj 2007 Cichnie odrazu. Faktycznie moze miec niewyrobe, gdyz GF8800 dodatkowo podgrzewa atmosfere. Moze doloze wygarniacz cieplego powietrza podpietego do obudowy.
SWRSC Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 przeczyść radiator z kurzu - ten kurz potrafi niezle hałasować w połączeniu z wiatrakiem. Ale i tak najlepsza opcja to zainwestowanie w ciche i wydajne chlodzenie, np pasywne.
illy Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 mocny chalas hłopie! http://www.gral.pl/preview/rozniproducenci/ScytheInfinity_37/ nie wiem czy pasuje, bo nie wiem jakas masz podstawke procesora, ale jest to jedno z lepszych chlodzen na rynku, i wypada ok w wiekszosci testow
ReflectVision Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 a masz dokrecony bok obudowy (srubkami), bo mialem podobny problem i co ciekawe okazalo sie ze wiatrak wprawial w wibracje obudowe przez co powstawal taki halas.
Master Kiełbaster Napisano 30 Maj 2007 Napisano 30 Maj 2007 kup jakiś cooler z heatpipami i git bedzie.
wookie Napisano 30 Maj 2007 Napisano 30 Maj 2007 Daruj sobie dokladnie wyciagczy i wciagaczy - zmien tego coolerka na cos lepszego i bardziej wydajnego poprostu.
Traitor Napisano 30 Maj 2007 Autor Napisano 30 Maj 2007 Dzieki za rady, chlopaki! Wlasnie kupilem ScytheInfinity a do tego dwa wiatraki wentylujace obudowe. Wieczorkiem sprawdze. Powinno grac o ile ten infinity zmiesci mi sie pod maske gdyz jest ogromny:)
Master Kiełbaster Napisano 30 Maj 2007 Napisano 30 Maj 2007 i wyjmij zasilacz :P ewentualnie wybebesz wszystko z obudowy i rozłóż na biurku.
Traitor Napisano 30 Maj 2007 Autor Napisano 30 Maj 2007 Infinity braklo 1cm w mojej obudowie. Co za zycie... jutro wymienie na cos nizszego.
KLICEK Napisano 30 Maj 2007 Napisano 30 Maj 2007 Traitor polecam "ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO" - cos mi sie zdaje ze jest wersja na amd, wiec czystym sumieniem polecam , 6 hit pajpow + wiatrak tak jak w infinity, w zupelnosci wystarczy a i do obudowy ładnie wchodzi :) cichy i chlodzenie dobre, na p4 2.8 w stresie max 48 stopni ;]
illy Napisano 30 Maj 2007 Napisano 30 Maj 2007 a ja za to Aerocool gt-1000 jesli ten ci nie wszedl http://www.frazpc.pl/artykuly/367/It/is/gettin/hot/in/here/Test/Coolerow/LGA775
Master Kiełbaster Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 Traitor polecam "ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO" - cos mi sie zdaje ze jest wersja na amd, wiec czystym sumieniem polecam , 6 hit pajpow + wiatrak tak jak w infinity, w zupelnosci wystarczy a i do obudowy ładnie wchodzi :) cichy i chlodzenie dobre, na p4 2.8 w stresie max 48 stopni ;] też mam wsadzonego na AMDx2 i zmieścił się bez problemów.
Traitor Napisano 31 Maj 2007 Autor Napisano 31 Maj 2007 Tu nie chodzi o typ proca tylko o szerokosc obudowy. Ja mialem tego pecha, ze byla o 2cm za waska. Myslalem, ze to w miare standard, ale z tego co widac producenci robia wg wlasnych widzimisie.
KLICEK Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 Traitor rozumiemy, dlatego Ci poleciłem freezera ktory sie miesci. Wszyscy pisza ze infinity to giga bydle :) i nie ma szans wpakowac go do zwyklej obudowy i ja zamknac ;) nawet nie wiem czy by sie zmiescila w szerszej duronowskiej ;) Tak czy inaczej jestem zadowolony z freezera, polowe kasy w dodatku zaoszczedziłem :)
Gość _Kreska_ Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 zmień obudowe, infinity jest zaj...ty, wystarczy ze znajdziesz tak co ma ze 205mm szerokosci. Polecam http://www.komputronik.pl/Obudowy/Chieftec/seria_Bravo/seria_BH__MidiTower_USB/Firewire/Audio_/Chieftec_BH_01B_B_B__400W/pelny,id,19701/ spoko do niej wejdzie a i miejsca troche na przyszlosc sie przyda. jak zainstalujesz infinity zdziwisz sie jak glośne są dyski twarde i zasilacz.
KLICEK Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 nie zdziwi sie, bo chocby nie wiem co robił i jaka obudowe kupił bedzie słyszał szum gf 8800 :D
Gość _Kreska_ Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 haha, no tak, ale i tak sie zdziwi ze ten geforce taki głośny sie zrobił :)
Master Kiełbaster Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 Nowa obudowa - 379 PLN Szok że nadal głośno - bezcenny :P
Gość _Kreska_ Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 głośny ale juz nie proc:P poza tym zakładamy ze zasilacz ma wiec kupno bez zasilacza znacznie taniej.
chudy Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 hehehe Master jeszcze dolicz do tego Infinity za prawie dwie stówki :P
Gość _Kreska_ Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 o prosze http://mcs.pc.pl/produkt926.html 225 tylko ;]
Rekomendowane odpowiedzi