Napisano 29 Maj 200717 l Hej, Zmienilem komputer na nowy i chyba rozpoczely mi sie klopoty:) Chodzi o to iz, chlodzenie czyli wentylatorek dodawany z procem (w tym przypadku AMD64X2 5600+) mimo pracy w dosie czyli przy minimalnym obciazeniu potrafi strasznie sie rozpedzac a co za tym idzie wytwarzac dosyc mocny chalas. Gdy otworze obudowe cichnie, ale gdy zamkne, zaczyna sie makabra:) Czy mieliscie takie przypadki? Czy alternatywne coolery potrafia dzialac wydajnie i cicho? Dzieki za pomoc
Napisano 29 Maj 200717 l Po zdjęciu obudowy cichnie od razu, czy trzeba trochę poczekać? Jesli to drugie to pewnie wentylator nie wyrabia, a gdy dostanie więcej chłodnego powietrza z zewnątrz to może obniżyć nieco prędkość. Najlepiej doinwestuj w jakiś fajny coolerek. Prawie zawsze są lepsze od boxowych.
Napisano 29 Maj 200717 l Autor Cichnie odrazu. Faktycznie moze miec niewyrobe, gdyz GF8800 dodatkowo podgrzewa atmosfere. Moze doloze wygarniacz cieplego powietrza podpietego do obudowy.
Napisano 29 Maj 200717 l przeczyść radiator z kurzu - ten kurz potrafi niezle hałasować w połączeniu z wiatrakiem. Ale i tak najlepsza opcja to zainwestowanie w ciche i wydajne chlodzenie, np pasywne.
Napisano 29 Maj 200717 l mocny chalas hłopie! http://www.gral.pl/preview/rozniproducenci/ScytheInfinity_37/ nie wiem czy pasuje, bo nie wiem jakas masz podstawke procesora, ale jest to jedno z lepszych chlodzen na rynku, i wypada ok w wiekszosci testow
Napisano 29 Maj 200717 l a masz dokrecony bok obudowy (srubkami), bo mialem podobny problem i co ciekawe okazalo sie ze wiatrak wprawial w wibracje obudowe przez co powstawal taki halas.
Napisano 30 Maj 200717 l Daruj sobie dokladnie wyciagczy i wciagaczy - zmien tego coolerka na cos lepszego i bardziej wydajnego poprostu.
Napisano 30 Maj 200717 l Autor Dzieki za rady, chlopaki! Wlasnie kupilem ScytheInfinity a do tego dwa wiatraki wentylujace obudowe. Wieczorkiem sprawdze. Powinno grac o ile ten infinity zmiesci mi sie pod maske gdyz jest ogromny:)
Napisano 30 Maj 200717 l i wyjmij zasilacz :P ewentualnie wybebesz wszystko z obudowy i rozłóż na biurku.
Napisano 30 Maj 200717 l Autor Infinity braklo 1cm w mojej obudowie. Co za zycie... jutro wymienie na cos nizszego.
Napisano 30 Maj 200717 l Traitor polecam "ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO" - cos mi sie zdaje ze jest wersja na amd, wiec czystym sumieniem polecam , 6 hit pajpow + wiatrak tak jak w infinity, w zupelnosci wystarczy a i do obudowy ładnie wchodzi :) cichy i chlodzenie dobre, na p4 2.8 w stresie max 48 stopni ;]
Napisano 30 Maj 200717 l a ja za to Aerocool gt-1000 jesli ten ci nie wszedl http://www.frazpc.pl/artykuly/367/It/is/gettin/hot/in/here/Test/Coolerow/LGA775
Napisano 31 Maj 200717 l Traitor polecam "ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO" - cos mi sie zdaje ze jest wersja na amd, wiec czystym sumieniem polecam , 6 hit pajpow + wiatrak tak jak w infinity, w zupelnosci wystarczy a i do obudowy ładnie wchodzi :) cichy i chlodzenie dobre, na p4 2.8 w stresie max 48 stopni ;] też mam wsadzonego na AMDx2 i zmieścił się bez problemów.
Napisano 31 Maj 200717 l Autor Tu nie chodzi o typ proca tylko o szerokosc obudowy. Ja mialem tego pecha, ze byla o 2cm za waska. Myslalem, ze to w miare standard, ale z tego co widac producenci robia wg wlasnych widzimisie.
Napisano 31 Maj 200717 l Traitor rozumiemy, dlatego Ci poleciłem freezera ktory sie miesci. Wszyscy pisza ze infinity to giga bydle :) i nie ma szans wpakowac go do zwyklej obudowy i ja zamknac ;) nawet nie wiem czy by sie zmiescila w szerszej duronowskiej ;) Tak czy inaczej jestem zadowolony z freezera, polowe kasy w dodatku zaoszczedziłem :)
Napisano 1 Czerwiec 200717 l zmień obudowe, infinity jest zaj...ty, wystarczy ze znajdziesz tak co ma ze 205mm szerokosci. Polecam http://www.komputronik.pl/Obudowy/Chieftec/seria_Bravo/seria_BH__MidiTower_USB/Firewire/Audio_/Chieftec_BH_01B_B_B__400W/pelny,id,19701/ spoko do niej wejdzie a i miejsca troche na przyszlosc sie przyda. jak zainstalujesz infinity zdziwisz sie jak glośne są dyski twarde i zasilacz.
Napisano 1 Czerwiec 200717 l nie zdziwi sie, bo chocby nie wiem co robił i jaka obudowe kupił bedzie słyszał szum gf 8800 :D
Napisano 1 Czerwiec 200717 l haha, no tak, ale i tak sie zdziwi ze ten geforce taki głośny sie zrobił :)
Napisano 1 Czerwiec 200717 l głośny ale juz nie proc:P poza tym zakładamy ze zasilacz ma wiec kupno bez zasilacza znacznie taniej.