Zedzik Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 W jaki sposób mogę dodać kolejne dźwięki do animacji? I czy będzie mozna nimi jakoś tak manipulować, by np. ucinać w wybranym momencie, stopniowo wyciszać, nakładać jeden na drugi itp. Nigdy nie mogę załadować dwóch dźwięków bo poprzedni "się kasuje". Z frustracji dodawałem dźwięki w windows movie maker
biglebowsky Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Max to nie najlepszy soft do udźwiękawiania (?). Zrob to w jakimś sofcie do montażu lub postprodukcji.
Zedzik Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 W zasadzie to nie chcem żeby film przechodził kilka razy proces kompresji (grafa gorsza potem), tylko od razu wyszedł z 3ds jak ciepła bułka Ale jeśli już, to jakim programem sprawnie domontuje ścieżkę dźwiękową i skompresuję według własnego uznania?
piotrek Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Kilka razy proces kompresji? Renderujesz do Targa lub TIFF'a i później montujesz. Kompresujesz dopiero wynikowego avi.
Zedzik Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 Targ/ tiff to formaty filmowe? Da się je odtworzyć w każdym programie do obróbki filmów? A co z tym dźwiękiem?
piotrek Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Nie, nie sa to formaty filmowe ;] Generalnie nigdy nie renderuje się i nie pracuje później w postprodukcji na materiale filmowym w formacie np. avi. Każda klatka filmu zapisana jest w oddzielnym pliku: frame00001.tga frame00002.tga frame00003.tga frame00004.tga frame00005.tga itd. Programy są w stanie rozpoznać taką sekwencję obrazków jako jeden materiał filmowy. Dopiero po obróbce renderuje się filnalnie do skompresowanego formatu do pliku filmowego np. avi.
Lucas Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Tiff i Tga to formaty obrazków, różnica jest taka, że nie tracą jakości tak jak Jpg, renderując w ten sposób, po prostu każda klatka zostanie oddzielnie zapisana i można później wszystko złożyć do kupy w programach video. Można jeszcze renderować do AVI po prostu jako nieskompresowany (zaznacza się przy wybieraniu kodeka przed renderingiem). Porblem jest taki, że ciężko się z takim plikiem pracuje, no i dużo miejsca zajmuje, jakiś czas temu renderowałem tak 1 minutową animację to było z 1.2GB. Z dźwiękiem to po prostu odpalić program do obróbki video i dodać ścieżkę dźwiękową, najlepszy jest chyba Adobe Premiere, AfterEffects ale to są drogie programy, za darmo możesz sobie VirtualDub ściągnąć, ale jeśli chodzi o dźwięk to możliwości są raczej skromne (ale wstawić się da, a o to głównie chodzi:))
biglebowsky Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Co warto dodac - gdy wysypie ci się render możesz zacząc od ostatniej wyliczonej klatki a nie renderowa od nowa wszystko. Dzwięk dodajesz właśnie w jakimś innym sofcie, bardziej się do tego nadającym. Zresztą Avi też można renderowac bez kompresji.
Zedzik Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 Dzięki za obszerne odpowiedzi [i twardą wyrozumiałośc] ! Sprawdzę virutal duba i zobaczę zapisywanie sekwencji w tiffach (z uporem maniaka pracowałem na avikach i potem wychodziło masło maślane)
Rekomendowane odpowiedzi