Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W jaki sposób mogę dodać kolejne dźwięki do animacji? I czy będzie mozna nimi jakoś tak manipulować, by np. ucinać w wybranym momencie, stopniowo wyciszać, nakładać jeden na drugi itp.

trackviewer7.jpg

Nigdy nie mogę załadować dwóch dźwięków bo poprzedni "się kasuje".

Z frustracji dodawałem dźwięki w windows movie maker

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

W zasadzie to nie chcem żeby film przechodził kilka razy proces kompresji (grafa gorsza potem), tylko od razu wyszedł z 3ds jak ciepła bułka

Ale jeśli już, to jakim programem sprawnie domontuje ścieżkę dźwiękową i skompresuję według własnego uznania?

Napisano

Kilka razy proces kompresji?

Renderujesz do Targa lub TIFF'a i później montujesz.

Kompresujesz dopiero wynikowego avi.

Napisano
  • Autor

Targ/ tiff to formaty filmowe? Da się je odtworzyć w każdym programie do obróbki filmów? A co z tym dźwiękiem?

Napisano

Nie, nie sa to formaty filmowe ;]

Generalnie nigdy nie renderuje się i nie pracuje później w postprodukcji na materiale filmowym w formacie np. avi.

Każda klatka filmu zapisana jest w oddzielnym pliku:

frame00001.tga

frame00002.tga

frame00003.tga

frame00004.tga

frame00005.tga

itd.

Programy są w stanie rozpoznać taką sekwencję obrazków jako jeden materiał filmowy. Dopiero po obróbce renderuje się filnalnie do skompresowanego formatu do pliku filmowego np. avi.

Napisano

Tiff i Tga to formaty obrazków, różnica jest taka, że nie tracą jakości tak jak Jpg, renderując w ten sposób, po prostu każda klatka zostanie oddzielnie zapisana i można później wszystko złożyć do kupy w programach video.

Można jeszcze renderować do AVI po prostu jako nieskompresowany (zaznacza się przy wybieraniu kodeka przed renderingiem). Porblem jest taki, że ciężko się z takim plikiem pracuje, no i dużo miejsca zajmuje, jakiś czas temu renderowałem tak 1 minutową animację to było z 1.2GB.

Z dźwiękiem to po prostu odpalić program do obróbki video i dodać ścieżkę dźwiękową, najlepszy jest chyba Adobe Premiere, AfterEffects ale to są drogie programy, za darmo możesz sobie VirtualDub ściągnąć, ale jeśli chodzi o dźwięk to możliwości są raczej skromne (ale wstawić się da, a o to głównie chodzi:))

Napisano

Co warto dodac - gdy wysypie ci się render możesz zacząc od ostatniej wyliczonej klatki a nie renderowa od nowa wszystko. Dzwięk dodajesz właśnie w jakimś innym sofcie, bardziej się do tego nadającym. Zresztą Avi też można renderowac bez kompresji.

Napisano
  • Autor

Dzięki za obszerne odpowiedzi [i twardą wyrozumiałośc] !

Sprawdzę virutal duba i zobaczę zapisywanie sekwencji w tiffach (z uporem maniaka pracowałem na avikach i potem wychodziło masło maślane)