Skocz do zawartości

Mental Ray Displacment POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas renderowania trawy wyskakuje mi takie coś co spowalnia bardzo czas liczenia prze Final Gathera. POMOCY

mental_error.JPG

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kat pomiędzy normalną geometrii a normalną mapy jest większy niż 90 stopni, co za tym idzie displace probuje wytłaczac tak jak teoretycznie nie mógłby.

Zobacz czy nie masz skaszanionej mapy displace albo czy nie masz flipniętych polygonów na obiekcie, wtedy displace może próbować deformować siatkę w przeciwnym kierunku niż powinien. Jak poly są flipnięte to ich normalne geometryczne są odwrotnie skierowane.

Napisano
Kat pomiędzy normalną geometrii a normalną mapy jest większy niż 90 stopni, co za tym idzie displace probuje wytłaczac tak jak teoretycznie nie mógłby.

Hmmmm... W najnowszej wersji mentala właśnie się tym chwalili że właśnie może, o ile dobrze pamiętam. Mentala już dawno nie ruszałem i nie wiem jak to jest w najnowszej wersji, ale wydaje mi się że to właśnie może być ów "ficzer".

Napisano

Noramlne poligonów są oka wcześniej to sprawdzałem (konwertowałe na Mesh i POly i tak w koło) próbowałem z każdą nawet podstawową figurą jak BOX z Smothingiem i bez, dalej to samo mimo czego i tak omija error i renderuje, tylko tyle że przed errorem się zwiesza na moment a potem leci dalej. Moim zdaniem to bład niedopracowania softu . :-/

Napisano

Displacement Mental a w nim cellular czy jak to sie zwie; ale ciekawostka teraz renderuje studyjny render seata kolegi i też mi to wyskakuje wszystkie materiały to Arch @ design bez "disa..", jeśli mi kolega pozwoli to to wrzuce te renderki do worka bo wyszły kozackie przy minimalnym czasie renderiungu około 6 minut, ale najpierw musze sie go zapytać.

POzdrawiam

Yo'