Napisano 25 Czerwiec 200717 l Witam, zdecydowalem sie wziasc udzial w minibitwie ;] Model generalnie gotowy, gdzieniegdzie bede musial poprzesuwac vertexy itp. Pewnie jeszcze cos dodam, bo jak widac troche trisow zostalo. Jak macie jakies propozycje co zmienic/wywalic itp. to piszcie, zanim wezme sie za unwrap ;-) Pozdrawiam
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Jeśli chcesz zaoszczędzić trisów, zamień działko na jakiś prosty kształt, a resztę wrzuć na teksturce.
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Ja bym koła zaokrąglił jeszcze delikatnie bo strasznie kłują w oczy. Jest jeszcze naprawdę wiele miejsc na tym modelu gdzie można poprzycinać i kształt wyciągnąć na texie. Działko, maska, nad przednim błotnikiem, na szybkami ta listwa.. to można zoptymalizować. pzdr!
Napisano 25 Czerwiec 200717 l przerób tego miniguna może na zwykły karabin. wtedy w koła będziesz mógł zainwestować. Ten karabin możę by taki czołgowy zrobic
Napisano 26 Czerwiec 200717 l Moglbys pokazac siatke tego nowego wygladzonego? A to feedback do poprzedniej wersji: 1)Jezeli tak ulozysz edge to w silniku nie powinno byc problemu ze specularem (to bardziej przyszlosciowo) 2) zaznaczone edge mozna zmergowac , snap i collapse wystarczy. Pare tri do przodu 3) tutaj tak samo, nie potrzebujesz ramy wokolo okien, wystarczy ze namalujesz ja na texture, nie masz wnetrza wiec nie bedziesz robil alphy, wiec i nie bedziesz mial problemow z jej przezroczystosciami. 4) Co to? wystajacy vertex? Snapnij go i collapse. 5) tutaj taksamo jak poprzednio, nie musisz miec rownego poli wychodzacego z ramy, wystarczy jak zkolapsujesz.Z reszta nie przedluzyles edge'a od vertexa i poli w tym miejscu ma 5 vertexow, a niektore silniki tego nie toleruja ( tez bardziej przyszlosciowo) 6) po co ci wneki na okna? PRzy takim policouncie mozesz dac je na texturze a tri z okien dac na kola ktore tego potrzebuja. 7) to samo, mozesz zweldowac te edge na drzwiach w jeden. 8) a to to juz nie wiem po co, albo na jednym boxie albo na texturze. dodatkowo masz dziwny podzial pod reflektorami, usun go.
Napisano 26 Czerwiec 200717 l modelik fajny, przednie lampy zdaje sie zmesha budy mozna je zrobic jako osbony dostawiany element a te ponizej wogle skaoswac bo nie będa maily zadnego znaczenia, robiąc w kilu miejsach welada, błotniki wokol nadkoli, krwaedzie dachu i pare innych zyskasz torche poly na kólka czy innych wyokraglenia, oglnie mozna by to w paru miejscah poprostwac a bardziej wyprofilwac jak np błotniki
Napisano 26 Czerwiec 200717 l Autor Witam, duzo w geometrii nie pozmienialem juz bo nie chcialo mi sie od nowa mapowac ;] Wstepnie zaczalem tekstury robic ale jakos narazie nie mam pomyslu na nie, wiec jesli ktos ma jakis fajny koncept to moze podrzucic ;-) Opony juz takie raczej zostana. Reszta nie wiem, ale mysle ze lakier pozostanie tego koloru, tylko go jeszcze przybrudze.... Co do bledow wymienionych przez Por@szka to: np: 4) Co to? wystajacy vertex? Snapnij go i collapse. Zostawilem go, zeby przy smoothing grupach uwydatnic drzwi, ale z tego co widze,to praktycznie tego nie widac, a gdyby to wrzucic np do fallouta to napewno nikt by tego nie zauwazyl. Tak samo z wnekami na okna itp.. Co do pieciokata to myslalem ze wszystkie silniki i tak dziela siatke na trisy i nie ma znaczenia ile scian ma poligon, i tu dzieki za info;] Pozdrawiam
Napisano 26 Czerwiec 200717 l Coś Ci się chyba sypier unwrap na przedniej części maski, taka ta linia biała jakaś krzywa:/ Kolor opon też wyciągnij jak należy:)
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Autor Cos tam popoprawialem, cos zepsulem, nie moge sobie poradzic z dzialkiem, moze je w ogole usune...
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Cała tex do wymiany, mapowanie pewnie tez, widać kazdego seama, na uv'ce. tekstura wygląda jakby wpadł do sklepu z farbami, a działko to juz chyba sam wiesz...
Napisano 27 Czerwiec 200717 l dobrze Ci idzie, jednak chlopaki maja racje, trzeba popracowac jeszcze nad texturami :-) ja osobiscie poprawil bym jeszcze tez sam model, nie poddawaj sie i powodzenia
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Autor Witam, wrzucam uv jak i teksture, prosze o jakies wskazowki co do mapowania bo chyba od nowa go zmapuje.. http://img411.imageshack.us/img411/8324/uvalkaip4.jpg http://img168.imageshack.us/img168/8329/uvgv2.jpg
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Mapowanie nie jest zle, tylko porozciagales niepotrzebnie vertexy. Naluz sobie checkera na model ( material kwadratow jest defaultowa w maxie) i na podstawie tego przesuwaj vertexy w unwarpie. Kwadraty powinny byc kwadratowe i generalnie zacznij od tego aby byly wszedzie tej samej wielkosci. Pozniej sie nauczysz ktore moga zajmowac wiecej a ktore mniej miejsca na texturze. Jak zrobisz mapowanie wrzuc screena z unwarpa i z vieportu z nalozonym checkerem, bedzie latwiej cos powiedziec. Ide zaraz do domu, mam dosc na dzisiaj.
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Autor Troche zmienilem mapowanie, ale raczej zadnych znaczacych zmian. Jest ok czy jeszcze zle? Tam z przodu widac seam ale zeby go usunac musialbym chyba mapowac gore samochodu i przod jako jeden element ;/ Edit:w niektorych miejscach poligony sie overlapuja, juz jest to poprawione ;-)
Napisano 28 Czerwiec 200717 l Kwadraty powinny byc kwadratowe i ... wszedzie tej samej wielkosci. To tak abym sie nie powtarzal, wczesniej sie nie masz co brac za texte.
Napisano 28 Czerwiec 200717 l Może ściągnij tutorial Klicka do mapowania w Wingsie i przeleć ten model unfoldem. Ładnie rozłoży ci siatkę, poprawisz wedle uznania.
Napisano 29 Czerwiec 200717 l Autor Kolejny up: Co do unfolda w wingsie to jest to chyba poprostu zwykly pelt mapping i raczej sie go nie stosuje do obiektow mechanicznych? W kazdym razie recznie poprzesuwalem uv'ki, niestety dalej sa krzywe, mysle ze z nastepnymi modelami naucze sie mapowac ;-) Wszystkie uwagi mile widziane jak zwykle Pozdrawiam.
Napisano 1 Lipiec 200717 l gratulacje ukonczenia pozadnego modelu, ...nie ma co sie oszukiwac troche jeszce musimy popracowac nad naszymi skilami, wiec mam nadzieje ze zobaczymy sie w nastepnej bitwie :-)
Napisano 1 Lipiec 200717 l Fajnie rozwiązałeś problem z działkiem :) Boski Wiatr jak się patrzy. Model całkiem przyjemny, gratuluję ukończenia.
Napisano 1 Lipiec 200717 l Faktycznie, rozwiązanie przednie, tylko ci się uv obróciło na skrzynce, i pisze noitnetta zamiast attention :o
Napisano 1 Lipiec 200717 l Autor Witam, dzieki wszystkim za pomoc i slowa krytyki, co do przesuniecia uv, to wszystko jest w porzadku, poprostu nie chcialo mi sie renderowac 2 raz troche innego ujecia i dalem mirror w ps'ie ;-) Faceless spostrzegawczy jestes ;] Pzdr.