Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Może mi ktoś powiedzieć jak zoptymalizować siatkę w zbrushu? W niektórych miejscach siatka jest niepotrzebnie gęsta, przez to obiekt dużo zajmuje i nie mogę go otworzyć w 3ds, słyszałem że zbrush ma bardzo dobry moduł do optymalizacji. Zaznaczam że chciałbym ją zoptymalizować tylko w wybranych miejscach. Wielkie dzięki za pomoc

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Osobiście pierwsze słyszę o opcji optymalizacji, jeśli chodzi o moduł automatyczny.

Przynajmniej tak mi się wydaję że czytałem gdzieś o automatycznej optymalizacji.

Jeśli to z3 to zapoznaj się z narzędziem do retopologii.

http://zbrush.info/docs/index.php/Topology_and_Reflow_Lab

Ten link raczej nie dotyczy mojego problemu.

Jeszcze, o ile to możliwe, możesz exportować niższy poziom subdivision..

Ale wtedy tracze przecież resztę detali, a da się takjakby wymieszać 2 poziomy ze sobą? Np jeden maskuję i w tym miejscu spaja się z niższym levelem?

Dzięki i pozdrawiam!

Napisano

Hm, jak kłamię to nie bijcie ale raczej nie da rady zrobić tak jak mówisz.

Pomysł z maskowaniem może być pomocny choć rewelacji nie będzie:

-maskujesz tam gdzie ma być gesta siatka

-robisz extract tegoż jako nowy subtool (wszystkie suwaki obok przycisku extract do lewej na zero ustaw)

-wlaczasz poprzedni subtool, schodzisz do niższego poziomu subdiv i odwracasz maskowanie

-robisz extrakcję tegoż do nowego soobtoola

W ten sposób masz dwa subtoole, jeden gęstszy, drugi rzadszy, wypada teraz użyć pluginu make1mesh.

Mankament jest taki, że w miejscach cięć będziesz mieć dziury. Jedyne co możesz zrobić to chyba je tylko pinch-em pozciągać:/

A diplacement nie wchodzi w gre?

BTW: niewątpliwie by się przydało takie coś jak subdivision blending np. według maski:)

Napisano

W 3.1 jest cos takiego jak Mesh Relaxation Tool - moze okazac sie pomocne. schodzisz poziom nizej i Tool:Geometry:Reproject Higher Subdiv. Porozkladaja sie fajniej ale nie zmniejszy to ilosci poly niestety.