carlosss Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Wtf, robię nowy projekt i tak mi ucina w prspkt view nie wiem ocb :( ktoś pomoże?
viz.k Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 ja w takich chwilach korzystam z widoku USER, polecam
evarcha Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 no kochani czy to przypadkiem nie są zalety posiadania GeForce a nie Quadro???
carlosss Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 mi się dopiero w tym projekcie pojawiło nie wiadomo skąd wcześniej miałem wszystko git
_michal Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 To jest clipping widoku w OpenGL/DirectX. Całkiem naturalne w każdym sofcie 3d. W XSI da się ustawić odległości near/far clippingu, pewnie w maksie też gdzieś się da.
evarcha Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 ale z tego co widać ze screena nie ma włączonego clippingu (powinno być po prawej stronie okna)
_michal Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Clipping zawsze jest, go się nie włącza. To z boku to pewnie suwaczki od ustawienia clippingu. Wracając do sceny. Podejrzewam, że tu jest mniejsza skala sceny niż miałeś w poprzednich projektach. 1
carlosss Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 no dokładnie tak jest, a więc skala i po problemie? rzeczywiście, przeskalowałem i jest wszystko git, dzięki wielkie ;)
evarcha Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 no właśnie w maksie się go włącza a suwaczkami ustawia się jego zakres przeszukałem wszystkie opcje w maksie i nie ma nic wiecej na ten temat
Touch Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Przełączasz się albo na User, albo klikasz prawym na Perspective -> Configure i na dole po prawej powinno być coś takiego jak Field of View Zmniejsz lub zwiększ wartość (nie pamiętam dokładnie) i powinno trochę pomóc. Pozdr;)
evarcha Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 u mnie bez znaczenia czy monstrualnie duże czy maluteńkie nie ma takiego problemu, a już wczesniej o tym problemie słyszałem
_michal Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Miał za małą scenę, jakby była za duża, to by mu ucinało obiekty w oddali.
carlosss Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 scena była za mała :] bo tak refki miałem dopasowane
Orangegraphics Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 pamietajcie o tym że jak field of wiev zmienicie z 45 stopni to wam sie perspektywa bedzie w tym widoku rozjeżdżać i będziecie gubic proporcje;)
Rekomendowane odpowiedzi