Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

mi się dopiero w tym projekcie pojawiło nie wiadomo skąd wcześniej miałem wszystko git

Napisano

To jest clipping widoku w OpenGL/DirectX. Całkiem naturalne w każdym sofcie 3d. W XSI da się ustawić odległości near/far clippingu, pewnie w maksie też gdzieś się da.

Napisano

ale z tego co widać ze screena nie ma włączonego clippingu (powinno być po prawej stronie okna)

Napisano

Clipping zawsze jest, go się nie włącza. To z boku to pewnie suwaczki od ustawienia clippingu.

Wracając do sceny. Podejrzewam, że tu jest mniejsza skala sceny niż miałeś w poprzednich projektach.

Napisano
  • Autor

no dokładnie tak jest, a więc skala i po problemie?

rzeczywiście, przeskalowałem i jest wszystko git, dzięki wielkie ;)

Napisano

no właśnie w maksie się go włącza a suwaczkami ustawia się jego zakres przeszukałem wszystkie opcje w maksie i nie ma nic wiecej na ten temat

Napisano

Przełączasz się albo na User, albo klikasz prawym na Perspective -> Configure i na dole po prawej powinno być coś takiego jak Field of View Zmniejsz lub zwiększ wartość (nie pamiętam dokładnie) i powinno trochę pomóc.

Pozdr;)

Napisano

u mnie bez znaczenia czy monstrualnie duże czy maluteńkie nie ma takiego problemu, a już wczesniej o tym problemie słyszałem

Napisano

pamietajcie o tym że jak field of wiev zmienicie z 45 stopni to wam sie perspektywa bedzie w tym widoku rozjeżdżać i będziecie gubic proporcje;)