Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Szukam shader'a/materiał do MentalRay (3dsMAX8), który emitował by światło i fotony. Chodzi mi o coś jak w maxwell'u jest tam to sie nazywa chyba Emitter. Z góry dziękuję!

Znalazłem jeden na mymentalray czy jakoś tak, ale jest on ukierunkowny pod maye i nie moge go złapać pod max'em :(

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

shader, który emituje światło to : glow(lume)[włączone fg przy renderingu], ale niestety, nie emituje fizycznego światła. Standartowo pod maxem nie ma shadera, który by emitował fizycznie poprawne światło [wysyłał fotony]. Przeważnie stosuje ten shader wraz z mrOminiLight.

Efekt samego shadera jest taki : http://www.satfilm.net.pl/~irek/glow%5Bpoprawny%5D.jpg

a żeby efekt był w miarę dobry trza naprawdę pomęczyć FG!

Pozdrawiam.

Napisano

Jest opcja i w mentalu spokojnie ale zarzuciłem ja bo coś przy długo mi się liczyło, mam teraz 2 kompa więc pobawię się tym jak trafie optymalne rozwiązanie to dam znać, zasadniczo musisz doczytać w helpie o typowych shaderach mentala dostępnych w zakładce surface, są tam dostępne emitery fotonów.

Wiem ze nie jestem za konkretny ale z rok się tym nie bawiłem, postaram się poprawić ;)

Nie lubię tylko gdy ktoś twierdzi że vray powstał bo mental czego nie umie. Mam coraz więcej przypadków w których to vrayowcy zaczynają się nawracać więc z tym proszę ostrożnie.

MENTAL ZDECYDOWANIE TO POTRAFI jak i praktycznie wszystko inne jego możliwości ograniczają tylko umiejętności użytkownika a później moc przerobowa kompa ale to nic nowego niezależnie od renderera.

Napisano

gientekwl - Autorowi wątku z pewnością nie chodzio o taki efekt.

Raczej o efekt, jak przy shaderku CTRL_ObjectLight (http://mymentalray.com/mymr_shaders/shaders.htm)

Czyli o shader, któy wysyła fotony, a nie o fake'owane światło.

JackVasi - jak nie znajdziesz, to klawiatura w dłoń i sobie sam naskrobaj swój shaderek, nawet pod najdziwniejszy soft ;p

Napisano

o_O Ludzie! przecież podałem linka do ctrl_objectlight'a pod maxa! Patrzcie na post nr 2... a wy tu o jakichś fg'ach i o tym, że objectlight jest pod maye...