Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam,

B臋d臋 zamieszcza膰 tutaj swoje prace, kt贸re na razie b臋d膮 wykonywane tradycyjnym o艂贸wkiem, bo uwa偶am, 偶e skill na razie mam za s艂aby, 偶eby porywa膰 si臋 na tablet :). Takie kr贸tkie info o mnie: zacz膮艂em rysowa膰 2 miesi膮ce temu, dotychczas by艂em na 3 lekcjach rysunku, tak偶e na razie to wszystko wygl膮da do艣膰 kiepsko :), nie znam du偶o tajnych trick贸w ;), ale licz臋 na to, 偶e dzi臋ki Waszej pomocy uda mi si臋 je pozna膰 :).

W takim razie wrzucam na pocz膮tek kilka prac, jedne s膮 starsze, drugie s膮 艣wie偶sze :), ale to na razie najlepsze prace jakie uda艂o mi si臋 stworzy膰:

WOMAN1.jpg

MAN1.jpg

einstein1.jpg

emocje1.jpg

WOMAN2.jpg

krok3.jpg

Ok, to by by艂o na razie na tyle, licz臋 na rady i krytyk臋 :)

Pozdrawiam,

Grzesiek

• Odpowiedzi 30
  • Wy艣wietle艅 5,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rysunki s膮 s艂abe, ale nale偶y traktowa膰 je jako punkt odniesienia do czynionych p贸藕niej post臋p贸w. Je艣li Ci bardzo zale偶y na dobrym rysunku, to radz臋 szkicowa膰 wszystko, co masz obok siebie i nale偶y rysowa膰 bardzo du偶o. Trzeba po艣wi臋ci膰 na to sporo czasu. Staraj si臋 nie rysowa膰 niczego z pami臋ci, a g艂owy rysuj w ca艂o艣ci, chyba, 偶e chcesz trenowa膰 jedno szczeg贸lne miejsce. Na pocz膮tku r贸b tak w ostateczno艣ci, ale zaznaczaj wtedy r贸wnierz og贸lne zarysy reszty g艂owy. Powodzenia w nauce.

Napisano

Ja raczej odradzilbym rysowanie wszystkiego.. bo wszystko = nic... i taka jest smutna prawda.. ja w tym roku dostalem sie na asp w zeszlum juz studiowalem na Instytucie sztuki, a zabawe z rysunkiem zaczalem ponad pol roku przed egzam na IS a z malarstwem kilka miech przed IS.. jak juz sie dostalem to wiesz kwestia skilla!

Po1: Przygotuj sobie odpowiednia ilosc olowkow: duzo 8B,5B i 2B innych nie potrzebujesz :) moga byc tez pokrewna ale to bez roznicy!

Po2: Kup sobie kartki 100/70 bo od dzis masz na takich rysowac!

Po3: uloz martwa nature SKOMPLIKOWANA! Na poczatek narysuj ja cala! bez wybierania ciekawego kawalka! Niech ona ma conajmniej 1m2 wielkosci! I w miescy gdzie jest CZARNY cien TAM Ma byc czarno a nie takie bladosci!

po4: W ciagu tygodnia rysuj po 8 szkicow na A3 Zarysowujac cala kartke! Z czasem przesiadziesz sie na 3-4 prace 100/70 tygodniowo!

po5: Nie przestrasz sie ale pierwsza martwa zejdzie ci w conajmniej 8-10 godz... tak to juz jest z poczatkami.. ale po narysowaniu jej calej lacznie z perspektywa itp! bedziesz zadowolony!

Po6: Czekamy na efekty i opowiedz co to za kurs rys!

pozdr

JoKeR

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki Sandwich.

Wszystkie prace by艂y robione z referek, od jakiego艣 czasu nie robi臋 ju偶 nic z g艂owy. Dzi臋ki yooker za niezb臋dne rady :) !

To przy okazji wyja艣ni臋 kilka spraw:

Do tej pory rysowa艂em tylko o艂贸wkami HB i 4H na kartkach A4 i A3. Martw膮 natur臋 rysowa艂em na pierwszej i drugiej lekcji rysunku, ale by艂a to martwa jedno - dwuelementowa (na pierwszej rysowa艂em koszyk a na drugiej dzbanek i ksi膮偶k臋 :P). Podany przez Ciebie czas martwej nie przestraszy艂 mnie a偶 tak, jak papier na jakim powinienem rysowa膰 - 1m/70cm, tu b臋dzie ci臋偶ko, bo s膮 nik艂e szanse, 偶e zmieszcz臋 go na biurku :|. A co do tych lekcji rysunku to za艂apa艂em si臋 na nie przypadkowo - kole艣 ze sklepu dla plastyk贸w poleci艂 mi osob臋, kt贸ra podobno dobrze uczy rysowa膰 postacie oraz dobrze przygotowuj臋 od pocz膮tku (bo ja w艂a艣nie chcia艂bym si臋 nastawi膰 na postacie, dlatego te偶 zacz膮艂em trenowa膰 portrety :]). Bardzo chcia艂bym robi膰 w przysz艂o艣ci digital koncepty postaci, albo postacie wpisane w jakie艣 scenki, ale na razie odstawmy to na bok :). Osoba, kt贸ra uczy mnie rysunku, zajmuje si臋 malowaniem kask贸w motocyklowych aerografem i dekoracji 艣ciennych, ale jak spyta艂em czy wie, 偶e mo偶na malowa膰 r贸wnie偶 za u偶yciem komputera to odpowiedzia艂a, 偶e nie - tak偶e nie wiem czy to dobrze wr贸偶y. Kupi艂em sobie jeszcze kilka ksi膮偶ek o rysowaniu portret贸w, postaci i o anatomii cz艂owieka. Mam nadziej臋, 偶e to dobry spos贸b na poznanie podstaw...

W najbli偶szym czasie postaram si臋 porz膮dnie narysowa膰 martw膮, zgodnie z rad膮 yookera. Sry, 偶e taki referat wy艂o偶y艂em, ale chcia艂bym, 偶eby wszystko ju偶 by艂o jasne :).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wrzucam jeszcze dwa szybkie szkice, to 膰wiczenie mia艂o na celu szybkie wy艂apanie kresek i proporcji (dlatego nie poprawia艂em linii), nie wysz艂o 艣wietnie ani b. szybko :], ale pracuj臋 nad tym, bo chyba z tym mam najwi臋kszy problem. Przetestowa艂em przy okazji o艂贸wek 6B i 4B, tylko nie wiem czy powinienem kreskowa膰 cienie czy rozmazywa膰 wiszerem ?

WOMAN3.jpg

MAN3.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Zdecydowanie powinienes kreskowac nie rozmazywac!

Co do nauczyciela, nie jestem pewien, czy jest najlepszy jakiego mogles znalezc w Gdansku. To, ze daje Ci jedno elementowe martwe do rysowania nie swiadczy o nim zbyt dobrze... Przejdz sie na ASP i tam zapytaj o asystenta z rysunku to sa tacy jakby mlodzi wykladowcy! oni czesto daja korki! Tylko raczej cena moze byc dosc duza!

Co do rysunkow, od razu widac roznice! Lecz nie lap sie poki za portrety, bo masz braki w podstawach! problemy z elipsami itp...

Rysowanie martwych nie ma nauczycie jak wyglada czajnik czy inny sprzet! Ma Cie nauczyc mierzenia proporcji s ktorymi masz problem!

Co do kartki 100/70 to nie masz jej klasc na biorku :P musisz kupic sobie jakas taka deske nie gietka :p o wymiarach 102/72 do tego 4x 偶abki do trzymania kartki przy desce o przec ja o cos i wtedy rysowac martwa!

Ile ten nauczyciel bierze?

Ja szczerze mwoiac nauczyciela ktory, karze Ci rysowac koszyk czy ksiazke to bym zmienil!

Pozdr

JoKeR

Napisano
  • Autor

Pochodz臋 jeszcze do ko艅ca wakacji na te lekcje a p贸藕niej si臋 zobaczy, a co do nauczyciela to bierze 35z艂 za 1,5h, to du偶o ?

Pozdrawiam

Napisano

anatomia , portrety to dosc ciezka sprawa na poczatek , posluchaj rad yookeera na poczatek jakies garki czajniki , owoce itd inaczej mowiac martwa natura , co do papieru do rysowania to kup sobie papier do drukarki 500 kartek starczy na dlugo i mozesz smialo sobie robic szybkie szkice, te duze formaty z regoly sa kosztowne , jak juz troche pocwiczysz to wtedy wskocz na wiekszy format... poszukaj na sieci ksiazek lumisa bo sa niezle i mozna sie sporo nauczyc o proporcjach anatomii i cieniowaniu

powodzenia :)

Napisano

mam te wszystkie ksiazki na kompie wiec jak nie znajdziesz ich w necie to jutro Ci wrzuce na jakiegos rapida czy cotam:)

Napisano
  • Autor

Ok dzi臋ki, uda艂o mi si臋 znale藕膰 wszystkie jego ksi膮偶ki, na razie 艣ci膮gn膮艂em "Drawing the Heads and Hands" i po wst臋pnym przejrzeniu musz臋 przyzna膰, 偶e wszystko jest bardzo dok艂adnie opisane, szkoda tylko, 偶e mam wersj臋 angielsk膮, ale jako艣 sobie poradz臋, chyba, 偶e kto艣 z Was dysponuj臋 wersj膮 polsk膮 ? By艂bym bardzo wdzi臋czny :)

Pozdrawiam

Napisano

Jak mo偶na rysowa膰 na papierze od drukarki? Ja wyrzekam si臋 tego jak ognia.

Roadrunner, niestety wersja polska nie istnieje z tego co wiem. Mimo tego jak nie chcesz tego t艂umaczy膰, to same rysunki du偶o m贸wi膮. Potem, gdy ju偶 nabierzesz wprawy, to rysuj znajomych. Cienie kreskuj. S膮 r贸偶ne techniki kreskowania dzi臋ki kt贸rym mo偶na uzyska膰 niezwyk艂膮 g艂臋bi臋 cieni.

yookeer : Ja rysowa艂em wszystko, pomog艂o. Mam 35 letnie do艣wiadczenie i wiem, co m贸wi臋. Moi koledzy nadal si臋 m臋cz膮, gdy im potrzeba poprawnych rysunk贸w najzwyklejszych przedmiot贸w z otoczenia.;D

Napisano

No tak kto powiedzial ze martwa to tylko garnki? Ja na drugich zajeciach rysowalem waz taki prazkowany z prysznicu :P a moj nauczyciel powiedzial, ze dlatego bo ma dobry dzien a chcial mi dac pognieciona kartke papieru! :D:D:D

Co do kartek nie rysuj na takich drobinkach bo w zyciu sie nie przestawisz na duzy format! Jesli myslisz zeby kiedy kolwiek startowac na akademie lub inna szkole plastyczna to bierz od razu a3 w lape rysuj ciagle i wszystko a oprocz tego jeden rys tygodniowo na 100/70! Jedna kartka waha sie od 1-2 zl!

Co do ceny za te zajecia jezeli one [rzebiegaja w takiej formie jak mowisz to bardzo duzo!

Pozdr

JoKeR

Napisano

a tu ma艂a bardzo Speedowo-szybka podmal贸wka,nie zmienia艂am Twojej kreski,w zasadzie chodzi艂o o pokazanie jak mo偶e co艣 wychodzi膰, je艣li zachowujesz jakiekolwiek proporcje (no i doda艂am par臋 bajerk贸w od siebie;)

woman3os9.jpgwoman4md7.jpg

Nie twierdz臋,偶e wymiatam,sama mam jeszcze nielada problemy(ale kto ich nie ma;P),chodzi mi o to by艣 zobaczy艂 do czego w og贸le s艂u偶y trzymanie si臋 cho膰 w minimalnej strefie proporcji ;)

Napisano
  • Autor

yookeer - Po kilku lekcjach rysunku musz臋 przyzna膰, 偶e si臋 myli艂em co do nauczyciela, kole艣 mo偶e nie wymiata o艂贸wkiem, ale ma bardzo du偶o przydatnej wiedzy, bo mam wra偶enie, 偶e jak wychodz臋 po ka偶dej lekcji do domu to wiem, 偶e czego艣 tam si臋 nauczy艂em :). Dzi臋ki za tipsa co do wielko艣ci papieru, przerzuci艂em si臋 na A3 i dobrze mi si臋 na nim rysuj臋, chyba nawet wygodniej ni偶 na A4.

purple - Dzi臋ki za poprawki ! :)

Dobra, tym razem znowu wrzucam Mr. Einsteina w ca艂kowicie nowej wersji, stara艂em si臋 wyci膮gn膮膰 jak najwi臋cej informacji od nauczyciela i mam nadziej臋, 偶e to co艣 pomog艂o. Nie wiem ile go robi艂em, ale b. d艂ugo, masa poprawek bry艂y i masa korekt shadingowych :P, a wyszed艂 jak wyszed艂.

Einstein2debesciak.jpg

Referka:

c60a5df58f423e9b.jpg

Pozdrawiam

Napisano

no niez艂y progres zrobi艂e艣 ch艂opie, gratulejszyns :)

A co nast臋pne? ;)

Napisano
  • Autor

purple - Dzi臋ki :).

Tym razem taki troch臋 szybszy portrecik, troch臋 z referencji, troch臋 z 艂ebka ;]

Girl1.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Patrz膮c na to co by艂o wcze艣niej to r贸偶nica jest kolosalna! Tak trzymaj.

Napisano

no pieknie :D hah pogratu;lowac postepu :D ps przy ostatnim rysunku usta mi sie nie podobaja sa za malo wyrazice :D ale ogolnie pieknie :D

Napisano
  • Autor

Czorny , veri_jr - Dzi臋ki ;)

Ok, czas na kolejny potret - tym razem znowu kobitka :)

jessica_alba.jpg

Referka:

2f99e0cd50e287ad.jpg

Ps. Troch臋 jako艣膰 rysunku siad艂a przez stary aparat, ale mam nadziej臋, 偶e nie jest tak 藕le...

Pozdrawiam

Napisano

przyda艂oby sie zr贸偶nicowa膰 ten 艣wiat艂ocie艅 - bo strasznie p艂asko wychodz膮 te portrety :/

I pozbywa膰 sie nadmiernego wykorzystywania konturu

Napisano
  • Autor

giorgione - Ok, dzi臋ki za rady. W nast臋pnych pracach postaram si臋 unika膰 konturu :).

veri_jr - Masz racj臋 - to przez to, 偶e nie doda艂em kilku ma艂o widocznych w艂osk贸w, poza tym ten aparat...

Dzisiaj taki 2 godzinny portrecik, bawi艂em si臋 troch臋 s艂abymi cieniami, a wysz艂o jak wysz艂o ;].

girl2.jpg

Znowu aparat skopa艂 spraw臋, jak nowy wr贸ci z podr贸偶y to wymieni臋 fotki ;).

Pozdrawiam

Napisano

mozesz podkr臋ci膰 w photoshopie/corelu(co tam masz) kontrast...nawet przy normalnym skanowaniu wychodz膮 nieco bardziej blade obrazki :)

Napisano
  • Autor

Witam !

I kolejny portret. Tym razem przysz艂a kolej na moj膮 babci臋 :D :

04e3fb2c8392aec9.jpg

Referencja:

32a6ce2adffa727d.jpg

PS. Zdaj臋 sobie z tego spraw臋, 偶e na rysunku wygl膮da m艂odziej, ale o to w艂a艣nie chodzi艂o :).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam !

Moje pierwsze podej艣cie do postaci (chyba niezbyt udane :/)

soldier_concept.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Yo!;) Posta膰 mi si臋 nie podoba, portrety zbyt wyblak艂e..Staraj si臋 odwa偶niej rysowa膰 cienie i mocniej zaznacza膰 kontrast. Podoba mi si臋, 偶e twarze narysowane s膮 podobne do tych ze zdj臋膰;) Pozdro;)

Napisano
  • Autor

RaVirr - No i o to w艂a艣nie chodzi ! Dzi臋ki za szczero艣膰, b臋d臋 pr贸bowa艂 si臋 poprawi膰 ! :)

Tym razem wpad艂em na pomys艂, aby zrobi膰 portret na prezent pod choink臋 dla mojej drugiej babci :). Stara艂em si臋 skontrastowa膰 portret w kilku miejscach, 偶eby uzyska膰 mi艂y dla oka efekt.

babcia2.jpg

Referencja:

9d2c3bedc1168b09med.jpg

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam !

M贸j pierwszy digital :

concept_digital.jpg

Zastanawiam si臋 czy id臋 w dobrym kierunku, czy u偶ywam dobrych p臋dzli w Photoshopie itd. ;/

Pozdrawiam

Napisano

Wielki plus za post臋py!

Chocia偶 digital jest kiepski, z post臋p贸w jakie zrobi艂e艣 w szkicach wida膰, 偶e szybko si臋 uczysz :) Oby tak dalej

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci