Napisano 31 Lipiec 200717 l Zauważyłem, że niektórzy niemają w czym przegladać swoich modeli, inni za to bawia się w wszelkiej maści silniki i import do nich swoich mesh'ów z texturami. Czy możecie tutaj podać czego Wy używacie by obejrzeć efekty waszej pracy razem z shaderami itp, czy używacie viewerów? ewentualnie jakich. Wiem, ze już kilka razy ktoś wspominał o różnych tego typu programach, ale chciałem te informacje jakoś w jednym wątku pozbierać. Wszelkie linki i screeny mile widziane :) Jeśli chodzi o mnie to używam Deep Exploration, nie jest on może jakiś "super świetny", ale do mojej karty graficznej która nie obsługuje normalek wystarcza (lepsza kara w serwisie) Deep Exploration: Link: http://www.righthemisphere.com/products/dexp/de_std.html
Napisano 31 Lipiec 200717 l ja uzywam ResourceEditor dolaczany do unigine'u :) najlepsze motywy, ze moge wypalic normala z duzych siatek i palnac ao w 2 min ;) co prawda nie jest rewelacyjnej jakosci, ale daje raje :) No i to tyle, a tak na ogol to 3dsmax dx ;)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Ja korzystam z xNormal, pobrać go można ze strony www.xnormal.net Jak możecie to dawajcie linki do programów, Ci którym nie działają google będą bardzo zadowoleni. ;)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Eksport do .ase, a potem do .md3, .md5 itp. by zobaczyć bezpośrednio w grze. Do .ase każdy programik może to wyeksportować, a do modeli pod ID Tech albo zewnętrznym eksporterem, albo widziałem wtyczki do GMax'a, XSI itp. Link do exporterów i informacji o tym: http://www.katsbits.com/htm/tools_utilities.htm Ten Deep Exploration wygląda nieźle. Darmowy?
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor Tony M. - Dzięki, o takie właśnie przedstawienie programu mi chodziło, Klicek popraw sie :P :P
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor Klicek - podobać się ten viewer, bardzo przyjemnie się tak na obrazku prezentuje ;) Przeszukując sieć, tzn pierwszy link z google: Simple Viewer plików OFF http://www.geom.uiuc.edu/~daeron/apps/CV/viewer.html Dosć szybko się nawet ładuje, to chyba jego jedyna zaleta :)
Napisano 1 Sierpień 200717 l Korzystając z okazji pochwalę się czymś, natomiast nie mogę udostępnić go publicznie bo to autorski projekt. W toolu można ładować pełne sceny, ustawiać dowolną animację kamer, ustawiać PRT oraz je animować, konstruować shadery składające się z kilku tekstur np diffuse+normal+specular+lightmapa, wypiekać oświetlenie z cube map jako sferyczne harmoniczne (potrzebne przy prt), ustawiać dynamiczne cienie (resamplowane shadow mapy), ma się pełny dostęp do hdr'u oraz post processingu np blooma, dofa, nakładanych masek na kamery i montażu kilka scen w całą animację operując na klatkach. Dodatkowo wszystko chodzi na własnym formacie plików (geometria). Jedynym słowem jest to prawdziwy silnik połączony z zestawem kontrolek (przyciski, suwaki itp), które umożliwiają przyzwoitą edycję całego kodu silnika, co wpływa na ostateczny rendering widziany w viewporcie. No i przykładowe cuś co zostało za pomocą tego wykonane :)
Napisano 1 Sierpień 200717 l Bardzo pieknie, w!e8. Daj znac jak bedziesz mial alpha albo beta wersje, z checia zakupie od ciebie ten sofcik. Jakbyc jeszcze wpakowal w to crazy bumpa to juz wogole rewelacja. Wrocilem do dziergania zila, wiec z checia bym go tam zobaczyl ;)
Napisano 2 Sierpień 200717 l Autor No z Crazy Bumpem to byłby już w ogole wypas. w!e8 - To będzie na sprzedarz?
Napisano 2 Sierpień 200717 l KLICEK unigine bardzo fajny pierwszy raz w koncu widze hehe w!e8 ale ten Twój mnie zastrzelił , masakrycznie fajny az milo by miec cos takiego i przyłaczam sie do pytanie czy będzie jakas edycja na sprzedaz? od siebie , uzywam maxa czy to do podglądu modeli z normalmi czy "oldskula" a niekiedy unreal runtime lub ut2004, skrina brak bo wiaomdo jak to wyglada :)
Napisano 2 Sierpień 200717 l miło się zaczyna robić, ale narazie nic takiego nie jest przewidywane :) Pozatym wiecie no, z takimi decyzjami wiążą się dodatkowe problemy ... Natomiast mówiąc o skromnym substytucie... gorąco polecam zabawę z directx'em w 3dsmax 8/9. Wiecie, są na necie shadery które umożliwiają wyświetlanie normali w viuporcie... są shadery które pozwalają blooma zrobić (w max9), ale akurat mi to nie działa Podobno jakieś cienie czy coś. Wszystko do znalezienia w material editorze oraz w Scene Effects Loader w Utilities bodajże (tutaj akurat wybór jest, sepia, motion blur i dużo innych rzeczy). Ja mam bardzo przyjemne odczucia związane z użytkowaniem shaderów pod maxem 7-8. Na 9 klnę ale to pewnie przez moją słabą kartę czy coś :) Pozatym kiedyś ktoś na forum dawał link do paczki naprawdę niezłych shaderów do maxa. Mam je na dysku więc jeśli ktoś będzie zainteresowany moge przepakować i podesłać.
Napisano 2 Sierpień 200717 l czyli okrężnie ale stanowczo nie na sprzedaż : ), w sumie jesli zamiezasz\cie robić w tym jakąs gre i to tak na serio to jak najbardziej zrozumiale jesli nie to z kolei szkoda troche zeby gdzies to przepadło ,znikło i nie został po tym zaden ślad no ale rozne rzeczy juz sie zdazly w przeslzosci
Napisano 2 Sierpień 200717 l W!e8 - te shadery sa w dziale o normalach tutaj w game arcie. Ale zamiast 10000 pluginow imo lepiej miec jednego solidnego viewera. Do pracy kazda firma ma swoje, a niekomercyjnie dla siebie to dorwac cos dobrego to niezla sztuka. I nie gadaj bo na piwko by ci sie przydalo wiec co gardzisz :D Po za tym viewer oferuje o wiele bardziej zaawansowane funkcje, poczawszy od hdr, bloomow, environemntow, przez lightmapy, kilka kanalow, roznie skrypotowane swiatla ( np kilka wersji kazda z np. 5-8 swiatlami, kazde w pelni modyfikowane, animowane ( rotacja w 3 osiach wzgledem pivota punktu o wielkosci zaleznej od bounding boxa z modyfikowalna predkoscia i kolorem)) do tego porzadny immesive z glowem, paralax, animowane textury, animowane uvw, priorytetyzowanie dekali, kanaly mieszania textur ( np. przydatne przy terenie). Obsluga lod'a aby sprawdzic poprawnosc, generowanie dynamicznych cieni z owego loda, prosta fizyka w celu pokazania destruction modeli. Do tego wszystko okreslone deafultowymi znacznikami ktorych nazwe mozna zmienic w pliku ini badz nawet wprowadzi dodatkowy set ze swoimi ustawieniami. Wiem ze to juz prawie jak pelny silnik, tak tylko sobie marze ;)
Napisano 2 Sierpień 200717 l Czy ktoś może wie jak w xnormal wypalić AO ? Ponoć można wypalić z modelu low z normalem, ale ja jakoś nie mogę do tego dojść. No i czy jest tam zoom? Na razie włączyłem na szybko i nie przejrzałem jeszcze instrukcji. Wrzucam dla porównania widok tego samego modelu z maxa z shaderem dx9, xnormal i engine CoD2, ale chyba niestety uruchomionego pod dx7.
Napisano 2 Sierpień 200717 l W!e8 - nie na sprzedaż? czyżby freeware ;) Kuba_ - WASD klawisze do sterowania kamerą, +pokombinuj z prawym klawiszem myszy
Napisano 3 Sierpień 200717 l Prawie bym przegapil ten watek jakis taki maly ... Ja uzywam cos takiego 3D Photo Browser for 3D Users + Polygon Cruncher Jest dobry do przegladania roznego rodzaju plikow graficznych i multimedialnych ma tez 3d Viewer i Polygon Cruncher do redukcji Polys, mozna szybko uzyskac low-poly model, sa tez wersje mniejsze bez dodatkow, ma takze mozliwosc konwertacji plikow no i jest w miare tani. link http://mootools.com/plugins/us/3dbrowserpro/index.asp#cruncher