Napisano 12 Sierpień 200717 l Mam ostatnio problemy ze sprzętem więc wrzucam pinhola: i jeszcze jeden:
Napisano 12 Sierpień 200717 l o pinhol:D pokaż jak będziesz już mogł jak on wygląda własnie - w jakim dekielku i jaka dziura + jakie parametry ekspozycji bo mi nie wychodzi
Napisano 12 Sierpień 200717 l Autor niedługo zamieszczę jego fotki i opis, powiem tyle że materiał światłoczułym jest papier fotograficzny, po wywołaniu powstaje negatyw. otworek jest zrobiony igłą w blaszce fototrawionej, ale na allegro można kupić o średnicy 0,2mm. w cyfrze bym sobie odpuścił pinhole ( jedynie że masz 5D lub 1D):) tu mój dawny test na Canonie 350D: http://img66.imageshack.us/img66/8118/pinholeae0.jpg jak widać kiepsko z ostrością i kąt wąski, a szeroki kąt bez dystorsji to największa zaleta pinhola. w cyfrze tryb Av działa. W moim przypadku muszę zmierzyć światło jakimś innym aparatem i wziąć poprawkę z tabeli. polecam program pinhole designer http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/ powodzenia:D w razie pytań służę
Napisano 12 Sierpień 200717 l niedługo zamieszczę jego fotki i opis, powiem tyle że materiał światłoczułym jest papier fotograficzny, po wywołaniu powstaje negatyw. otworek jest zrobiony igłą w blaszce fototrawionej, ale na allegro można kupić o średnicy 0,2mm. w cyfrze bym sobie odpuścił pinhole ( jedynie że masz 5D lub 1D):) tu mój dawny test na Canonie 350D: http://img66.imageshack.us/img66/8118/pinholeae0.jpg jak widać kiepsko z ostrością i kąt wąski, a szeroki kąt bez dystorsji to największa zaleta pinhola. w cyfrze tryb Av działa. W moim przypadku muszę zmierzyć światło jakimś innym aparatem i wziąć poprawkę z tabeli. polecam program pinhole designer http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/ powodzenia:D w razie pytań służę własnie poleglem na 350D sprobuje na 30D btw 1D nie ma pełnej klatki tylko 5D ma
Napisano 14 Sierpień 200717 l Autor 1. otworek w blaszce 2. migawka (w pozycji otwartej) nawet wygodna:) 3. ramka na zdjęcie 10x15 trzyma papier fotograficzny 4. taśma, uszczelnia pudełko 5. dystans z kartonu, obraz wychodził za mały więc oddaliłem pinhola od "matrycy":D 5. Jagdpanzer IV:D
Napisano 14 Sierpień 200717 l Autor Foma speed b&w, ale jaki dokładniej to nie wiem bo się skończył, brałem najtańszy jaki był w sklepie:D
Napisano 14 Sierpień 200717 l 1. otworek w blaszce 2. migawka (w pozycji otwartej) nawet wygodna:) 3. ramka na zdjęcie 10x15 trzyma papier fotograficzny 4. taśma, uszczelnia pudełko 5. dystans z kartonu, obraz wychodził za mały więc oddaliłem pinhola od "matrycy":D 5. Jagdpanzer IV:D No troche wsim tuningiem zalatuje ;D ps: (bez obrazy-just joking)hehe:D
Napisano 14 Sierpień 200717 l Autor Vorek możesz rozwinąć? co mi to da? będę musiał zmieniać chemie? bo ja laik ciemniowy jeszcze jestem;) purple :D
Napisano 14 Sierpień 200717 l Chemia do barytu zostaje ta sama trzeba tylko nieco dłużej przytrzymać papier w chemii, płukać nie kilkanaście minut a kilka godzin no i suszyć też przez kilka godzin.
Napisano 12 Kwiecień 200816 l maja cukierka w sobie. generlanie przyjemne dla oka. jak by to powiedzial pan, z ktorym mialam przyjemnosc na konsultacja, sa efektowne przez sposob obrobki, miejsce oraz pore ;) ale i tak przyjmne. bylyby naprawde ciekawym tlem, nie w zlym sensie znaczenia tego slowa. po prostu brak im czegos, co jest zywe. nawet 3 krowy poprawilyby sprawe :)
Napisano 14 Kwiecień 200816 l Autor coś imageshack szwankuje i niektórych mi nie wyświetla:/ a jak u was?
Napisano 12 Sierpień 200816 l Autor ostatnio się wziąłem za portrety, to była nasza pierwsza sesja. c&c are welcome;] 1. 2. 3. 4. 5. Canon 20D + Sigma 15-30mm i Canon 50mm 1.8
Napisano 13 Sierpień 200816 l Jedynka bardzo przyjemna w odbiorze, ładne światło i kolorystyka. Możnaby się czepić kilku fałd na ubraniu ale generalnie nie ma po co:) Na drugim zdjęciu modelka nieco się przygarbiła co w połączeniu z układem dłoni jakby nieco nerwowo zaciśniętych na wisiorku sprawia wrażenie jakby bała się, że fotograf za chwilę czymś w nią rzuci. Trójka byłaby ok gdyby nie paskudna zielona latarnia w lewym rogu kadru i usta modelki które nie są ani otwarte ani zamknięte tylko gdzieś po środku. Powinna albo mieć je zamknięte albo otworzyć w bardziej zdecydowany sposób. W trójce przeszkadzają nieco napisy po obu stronach modelki ale że to niezależne od Ciebie to nie ma się specjalnie co czepiać. Kompozycja i światło bardzo fajne ale poza modelki już mniej. Przekrzywienie ciała niezbyt korzystne i dziwnie zgięty palec prawej ręki modelki nie wyglada zbyt naturalnie, jakby była spięta czy coś. Piątka jest ok:)