Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
o pinhol:D pokaż jak będziesz już mogł jak on wygląda

własnie - w jakim dekielku i jaka dziura + jakie parametry ekspozycji bo mi nie wychodzi

Napisano
  • Autor

niedługo zamieszczę jego fotki i opis, powiem tyle że materiał światłoczułym jest papier fotograficzny, po wywołaniu powstaje negatyw. otworek jest zrobiony igłą w blaszce fototrawionej, ale na allegro można kupić o średnicy 0,2mm.

w cyfrze bym sobie odpuścił pinhole ( jedynie że masz 5D lub 1D):) tu mój dawny test na Canonie 350D:

http://img66.imageshack.us/img66/8118/pinholeae0.jpg

jak widać kiepsko z ostrością i kąt wąski, a szeroki kąt bez dystorsji to największa zaleta pinhola.

w cyfrze tryb Av działa. W moim przypadku muszę zmierzyć światło jakimś innym aparatem i wziąć poprawkę z tabeli.

polecam program pinhole designer http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/

powodzenia:D

w razie pytań służę

Napisano
niedługo zamieszczę jego fotki i opis, powiem tyle że materiał światłoczułym jest papier fotograficzny, po wywołaniu powstaje negatyw. otworek jest zrobiony igłą w blaszce fototrawionej, ale na allegro można kupić o średnicy 0,2mm.

w cyfrze bym sobie odpuścił pinhole ( jedynie że masz 5D lub 1D):) tu mój dawny test na Canonie 350D:

http://img66.imageshack.us/img66/8118/pinholeae0.jpg

jak widać kiepsko z ostrością i kąt wąski, a szeroki kąt bez dystorsji to największa zaleta pinhola.

w cyfrze tryb Av działa. W moim przypadku muszę zmierzyć światło jakimś innym aparatem i wziąć poprawkę z tabeli.

polecam program pinhole designer http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/

powodzenia:D

w razie pytań służę

własnie poleglem na 350D

sprobuje na 30D

btw 1D nie ma pełnej klatki

tylko 5D ma

Napisano
  • Autor

pinholeac0.th.jpg

1. otworek w blaszce

2. migawka (w pozycji otwartej) nawet wygodna:)

3. ramka na zdjęcie 10x15 trzyma papier fotograficzny

4. taśma, uszczelnia pudełko

5. dystans z kartonu, obraz wychodził za mały więc oddaliłem pinhola od "matrycy":D

5. Jagdpanzer IV:D

Napisano
  • Autor

Foma speed b&w, ale jaki dokładniej to nie wiem bo się skończył, brałem najtańszy jaki był w sklepie:D

Napisano
pinholeac0.th.jpg

1. otworek w blaszce

2. migawka (w pozycji otwartej) nawet wygodna:)

3. ramka na zdjęcie 10x15 trzyma papier fotograficzny

4. taśma, uszczelnia pudełko

5. dystans z kartonu, obraz wychodził za mały więc oddaliłem pinhola od "matrycy":D

5. Jagdpanzer IV:D

No troche wsim tuningiem zalatuje ;D

ps: (bez obrazy-just joking)hehe:D

Napisano
  • Autor

Vorek możesz rozwinąć? co mi to da? będę musiał zmieniać chemie? bo ja laik ciemniowy jeszcze jestem;)

purple :D

Napisano

Chemia do barytu zostaje ta sama trzeba tylko nieco dłużej przytrzymać papier w chemii, płukać nie kilkanaście minut a kilka godzin no i suszyć też przez kilka godzin.

Napisano

maja cukierka w sobie. generlanie przyjemne dla oka. jak by to powiedzial pan, z ktorym mialam przyjemnosc na konsultacja, sa efektowne przez sposob obrobki, miejsce oraz pore ;) ale i tak przyjmne. bylyby naprawde ciekawym tlem, nie w zlym sensie znaczenia tego slowa. po prostu brak im czegos, co jest zywe. nawet 3 krowy poprawilyby sprawe :)

Napisano
  • Autor

ostatnio się wziąłem za portrety, to była nasza pierwsza sesja. c&c are welcome;]

1.

img7480wl8.jpg

2.

l1of4pw8.jpg

3.

l2of4oh4.jpg

4.

l3of4uv7.jpg

5.

l4of4yu2.jpg

Canon 20D + Sigma 15-30mm i Canon 50mm 1.8

Napisano

Jedynka bardzo przyjemna w odbiorze, ładne światło i kolorystyka. Możnaby się czepić kilku fałd na ubraniu ale generalnie nie ma po co:) Na drugim zdjęciu modelka nieco się przygarbiła co w połączeniu z układem dłoni jakby nieco nerwowo zaciśniętych na wisiorku sprawia wrażenie jakby bała się, że fotograf za chwilę czymś w nią rzuci. Trójka byłaby ok gdyby nie paskudna zielona latarnia w lewym rogu kadru i usta modelki które nie są ani otwarte ani zamknięte tylko gdzieś po środku. Powinna albo mieć je zamknięte albo otworzyć w bardziej zdecydowany sposób. W trójce przeszkadzają nieco napisy po obu stronach modelki ale że to niezależne od Ciebie to nie ma się specjalnie co czepiać. Kompozycja i światło bardzo fajne ale poza modelki już mniej. Przekrzywienie ciała niezbyt korzystne i dziwnie zgięty palec prawej ręki modelki nie wyglada zbyt naturalnie, jakby była spięta czy coś. Piątka jest ok:)