Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałem przedstawić wersję roboczą mojego pierwszego samochodu. Z maxem pracuję dopiero od kilku tygodni także spodziewam się, że jest wiele niedoróbek... Ale czekam na wszelkie sugestie i poprawki...

my.php?image=bmwbuildfrontqf1.jpg

my.php?image=bmwbuild2fp7.jpg

my.php?image=bmwbuild3qx4.jpg

my.php?image=bwmbuild4yf5.jpg

• Odpowiedzi 69
  • Wyświetleń 8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak każdy początkujący masz problem z utrzymaniem MS na smyczy, proponował by przetrenowanie go na prostszych obiektach znacznie prostszych bo nie trzymasz Kantów i krawędzi przez co model wychodzi taki jakby plastelinowy.

WITAMY i powodzenia będę zaglądał

Napisano
  • Autor

Siateczka z Symmetry. (z MSa chyba nie będę dawał bo tam jest troszkę dużo edge'ów...:D)

bmw1wireframema5.th.jpg

bmw1wireframe2cr9.th.jpg

Napisano
  • Autor

Doszedłem do wniosku, ze ta moja siatka nie wygląda najlepiej. Chyba zacznę od nowa ale od spline'ów. Może lepiej pójdzie.

Jednak Spline'y doprowadziły mnie do szału;D Poczytałem trochę i wracam do mojego poly...

Napisano

witam

jak na okres jaki siedzisz w maxie to jest ok.

ale mi tu troche brakuje chamfe'ow żeby było widać dokładną linie samochodu.

Napisano
  • Autor

Będą chamfery, najpierw chcę skończyć ogólną bryłe pojazdu...

Napisano
  • Autor

Kolejny update. Do niedzieli powinny być już tylne nadkola. P.S. Chyba mi coraz lepiej te clay'e wychodzą, nie?:D

bmwclaybuild3frontwh1.th.png

bmwclaybuild3backps8.th.png

bmwclaybuild3leftxf8.th.png

Napisano
  • Autor

Kolejny update:D btw, czemu się nie odzywacie?

bmwclaybuild3frontmrrp1.th.png

bmwclaybuild3backmrar7.th.png

bmwclaybuild3leftmrzu5.th.png

Tym razem Clay'e w Mentalu

Napisano
  • Autor

Witam, kolejny up, skończony bagażnik, nie ma jeszcze tam wszystkich chamferów. Btw, odezwijcie się w końcu, bo potrzebuję cennych rad na przyszłość;D

bmwclaybuild4backmrly5.th.png

bmwclaybuild4frontmrlv5.th.png

Napisano

Zrób coś z tymkrzywym dachem i poka screeny z maxa albo jakieś bardziej czytelne rendery, na tych mało troszke widać.

Napisano
poka screeny z maxa albo jakieś bardziej czytelne rendery, na tych mało troszke widać.

to samo chcialem napisac, pokaz screeny z viewportow bo na takich renderach wszystkie bledy sie ukrywają

Napisano

na pewno chcesz uslyszec? no dobra ;p

-giecia na masce

-ksztalt nadkola

-ksztalt zderzaka przedniego, krzywokrzywokrzywo

- tylne nadkole pokrzywione

- drzwi j/w

- giecia na dachu nieporozumienie

a tył? spojrz na fotke i ocen okiem krytyka

jezeli cos nie pasuje z powyzszych wymienionych bledow to zaznacze co nie tak ;] ale wystarczy jak spojrzysz na fotke

Napisano
  • Autor

No dobra, dobra, coś z tym zrobię... btw, jak mogę te wygięcia na masce zrobić tak, żeby z przodu płynie wchodziły w maskę, bo męczę się z tym i męczę i wymęczyć nie mogę...;P

Napisano
  • Autor

Witam. Mam problem, jak zrobić to okrągłe zagłebienie (zaznaczyłem)? Boolean?

bmwz4mcoupe2006p0022975rk5.th.jpg

Przez jakiś czas nie będzie upów, bo poprawiam sietkę. Nabrałem trochę wiedzy od kiedy zacząłem modelować, i to co zrobiłem na początku muszę poprawić:D

Napisano
  • Autor

Witam. Niedługo będzie apdejt, gruntownie przebudowuję przód i siatkę, no i jeszcze szkoła także jest mniej czasu... No ale zobaczymy, co mi wyjdzie... btw, co z tym wgłębieniem?

Napisano

jak masz ładną troche gęstrzą siatke to możesz bolkiem albo cutem na siatce low poly, jeśli masz oszczędną siatke to ja polecam najpierw ms=1 convert to editable poly i bolek/cut, ale ten detal rób na końcu

Napisano

jakim bolkiem :D

to miejsce akurat jest bardzo latwe,

ja bym zrobil tak:

-stworzyl bym cylinder wielkosci dziury

-wycial booleanem dziure pozniej convert to poly

-poprawienie siatki

-i gotowe dwie minuty i dziura gotowa i dalej mozesz edytowac siatke bo wszystko zrobione przed nadaniem ms'a jak chesz moge zrobic mini tuta :D

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki panowie... Najpóźniej jutro będzie up... Mało czasu cholera przez tą szkołę, codziennie w domu o 17 także modeluję w każdej wolnej chwili...

Napisano
  • Autor

Już się o tym przekonałem Lukasz_S :D Ale trochę się podszkoliłem, no i teraz ładnie idzie:D

Napisano
  • Autor

Całkowicie prsebudowany przód, jeszcze dodam tą belkę na środku...

viewport3mk8.th.jpg

Napisano
  • Autor

Poprawiony tył... Niedługo wrzucę dach i drzwi po wyprostowaniu...

viewport4ih4.th.jpg

Napisano
  • Autor

Witam po przerwie:) Kończę przód, nie patrzcie jeszcze na światła i okolice, bo są jeszcze w trakcie modelowania

bmwz4build7frontyk8.th.png

Napisano
  • Autor

Btw, znacie może jakieś dobre tutoriale na matowy lakier? Byłbym wdzięczny...

Napisano

5 postów pod rząd chyba nowy rekord :D

Przód całkiem zgrabny, ale tylni słupek do wymiany.

Napisano

widać starasz się i to procentuje, modeling ładny, czy zgodnie niewiem narazie nie chce mi się zdjęc oglądać żeby ocenić, a do lakieru jeszcze daleko więc narazie modeluj

Napisano
  • Autor

Mam kolejne pytanie: jak zrobić reflektory? Kompletnie nie mam pomysłu, czy robić z nowego plane'a czy ciągnąć krawędzie z karoserii...

Napisano
  • Autor

Odkopuję wątek:D Naszło mnie ostatnio na Beeme moją, także niedługo upy...

Napisano
  • Autor

Tak, jak mówiłem, pierwszy up... Wymęczyłem w końcu te reflektoy i mam ich już serdecznie dość... Teraz zabieram się za klamki, wydech....

bmwfrontbuild8claypd9.th.png

Napisano

chcialem skomentować niestety niewiele tu widac. Moja propozycja 1 pokaz to w siatce 2 wrzuc w perspektywie (jakiejs zdrowej) 3 zmien oswietlenie to jest jaki platki sniadaniowe na mleku, mam po nich zwroty ;) rozumiesz jest mdle i rozmywa wszystko ciezko ocenic detal modelingu 4 jakis calosciowy kadr czy cosik czekam na progress, powodzenia

Napisano
  • Autor

Dobra, dobra, łap... Inne kolory, zbliżyłem przód... No i siatka (też z przodu) bez MS... Może za piękna nie jest, ale jestem, hmmm, powiedzmy niedoświadczony...

bmwclay09pz6.th.png

bmwclay09wireny2.th.png

Napisano
  • Autor

Witam. Kolejny up, tym razem nie ma wielkiego progressu, tylko klamka... Głownie zajmowałem się poprawkami...

clay10leftay5.th.png

Napisano

A mi sie podoba :) Tez jestem poczatkujacy ale zadnego projektu swojego jeszcze nie zaczalem.. ucze sie poprzez wykonywanie tutkow jak narazie :)

Zycze powodzenia i pozdrawiam.

Napisano

ja to mam prosbe ustaw swiatlo tak zeby bylo i jasno i ciemno a nie tak ni jak to latwiej bedzie ocenic czy rowno itd

Napisano

najlepiej wyrenderuj z zebrą i będzie wszystko jasne :D

poza tym po co wrzucasz obrazki 800*600 ważące po 1,5M?