Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Wiem, że już jest temat o kroplach wody, ale tam nikt nie wytłumaczył jak je zrobić... Więc moje pytanie brzmi, jak je zrobić?

Moim celem jest zrobienie blachy metalu, na niej dużo kropel małych i duzych i kilka takich dużych kropel spływających i zostawiających po sobie slad...

Z góry dziękuję...

• Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Można to przedstawić na texturze za pomocą speculara dodatkowo wspomaganego bumpem albo displacementem żeby nadać śladom odrobinę wypukłości.

Napisano

Thx... Świetny tut... A może mi ktoś powiedzieć, jak mam te krople w PF_Source, to jak nałozyc na nie teksture, i żeby były uwzględniane przy renderowaniu?

Napisano

Trybal -> Dorzucasz operator Shape, tam wybierasz żeby kształtem była sfera.

Jeśli chcesz mieć równomierne kropelki to zostawiasz jak jest. Jeśli nie to dorzucasz operator Scale i tam sobie skalujesz (i tez możesz dorzucić variację skali dzięki czemu uzyskasz różne rozmiary).

Dorzucasz operator Material i do niego przypisujesz materiał z Edytora Materiałów.

Jeśli geometria sfer generowanych przez operator shape jest zbyt prosta to możesz albo zamienić system na siatkę za pomocą funkcji mesher (compound object -> mesher) i dać meshsmootha albo zamiast używać shape wrzucić shape instance i podpiąć do shape instance jedną wzorcową kulę stworzną gdzieś we viewporcie.

Możesz też do systemu podpiąć blobmesh'a (compound object -> blobmesh) żeby krople się ze sobą zlewały.

Napisano

no tak ok, to akurat tez chcialem kiedys tak rozwiazac. Problem pamieam mi sie pojawil jak trzeba bylo "uwidocznic" sam plusk. Z tego co pamietam to jest jakos za pomoca lini przedstawione w viewporcie. Nie wiedzialem jak to pokazac jak najrealniej. Jakis pomysl?

No tak poki co to sam efekt ukazania splywania tez wymozdzylem w podobny sposob swojego czasu jak tuta kiedys tego robilem. Ale powiedz ktos jeszcze jak pokazac na renderze jak najrealniej sam plusk wody gdy spada na ziemi i kropla rozbija sie na te linie. Czym jakos te llinie zastapic zeby jak najrealniej to zrobic?

//EDIT

sorki za dubla nie pokazal sie pierwszy po wstawieniu i drugi raz pisalem i po dodaniu dwa sie pokazaly

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności