Napisano 19 Listopad 200717 l Zacząłem robić pierwszy model w Rhino i mam takie pytanie: W jakich sytuacjach sweep2rails pozwala użyć dla edge'a opcji tangency albo curvature, a w jakich nie? Chciałbym wiedzieć na co mam zwracać uwagę robiąc model, jesli chcę uzyskać gładkie przejście. Dokładnie to to wygląda tak: Opis: 1. Zdupowany edge 2. Przedłużony edge rzutowany na płaszczyznę 3. i 4. Krzywe narysowane mniej więcej do miejsca gdzie są zrobione kreski 5. i 6. Wynik łączenia Blend Curves Wszystko połączone, wygładzone FitCrv i ręcznie. Rezultat: Jakbym mógł dać na tym edgu tangency albo curvature to pewnie byłoby elegancko, ale cóż, nie mogę. Gdzie robię błąd?
Napisano 19 Listopad 200717 l gładkie przejście musisz mieć już na krzywych w punktach między 2-6 i 1-5 a nawet jak nie masz to ja robisz 2 raila to tam możesz ustawić i muussii wyjsć gładziutko;)
Napisano 19 Listopad 200717 l Autor Sęk w tym, że przejście tam jest gładkie. Jakie warunki muszą być spełnione, żeby pojawiły się opcje tangency i curvature?
Napisano 20 Listopad 200717 l to zalezy od tego w jakiej kolejnosci zaznaczysz krawedzie, tzn. czy za raile dasz te dwie proste krawedzie, a za profile 5+3,6+4, czy na odwrot. sproboj :)
Napisano 1 Grudzień 200717 l ja bym chyba stestowal to taki sposob ze bym po prostu zrzutowal jakas linie na twoja rozowa powierzchnie, ktora przechodzilaby przez zalamanie (przy pkt 2) potem zrobilbym extrude powstalej krzywej- to samo na dole- nastepnie zrobilbym test dla sweep'a bazujac na tych krzywych- jezeli wszystko wyjdzie gladko to znaczy ze twoj problem to nie wina sweep'a ale raczej krzywych- w sumie za tym obstawiam
Napisano 9 Luty 200916 l zeby rhino mogl trzymac continuity ... musi miec do czego :) czyli przynajmniej jedna z krzywych z ktorych chcesz stworzyc kolejnego surfa musi byc edge'm jakiegos istniejacego surfa ... wtedy zawsze bedziesz mial opcje keep curvature i tangency :) pozdrawiam edit : zawsze mozesz pozniej sprobowac "match surf" :)