IamWeasel Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Zacząłem robić pierwszy model w Rhino i mam takie pytanie: W jakich sytuacjach sweep2rails pozwala użyć dla edge'a opcji tangency albo curvature, a w jakich nie? Chciałbym wiedzieć na co mam zwracać uwagę robiąc model, jesli chcę uzyskać gładkie przejście. Dokładnie to to wygląda tak: Opis: 1. Zdupowany edge 2. Przedłużony edge rzutowany na płaszczyznę 3. i 4. Krzywe narysowane mniej więcej do miejsca gdzie są zrobione kreski 5. i 6. Wynik łączenia Blend Curves Wszystko połączone, wygładzone FitCrv i ręcznie. Rezultat: Jakbym mógł dać na tym edgu tangency albo curvature to pewnie byłoby elegancko, ale cóż, nie mogę. Gdzie robię błąd?
Dawcio_m Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 gładkie przejście musisz mieć już na krzywych w punktach między 2-6 i 1-5 a nawet jak nie masz to ja robisz 2 raila to tam możesz ustawić i muussii wyjsć gładziutko;)
IamWeasel Napisano 19 Listopad 2007 Autor Napisano 19 Listopad 2007 Sęk w tym, że przejście tam jest gładkie. Jakie warunki muszą być spełnione, żeby pojawiły się opcje tangency i curvature?
Tas Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 to zalezy od tego w jakiej kolejnosci zaznaczysz krawedzie, tzn. czy za raile dasz te dwie proste krawedzie, a za profile 5+3,6+4, czy na odwrot. sproboj :)
eco Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 ja bym chyba stestowal to taki sposob ze bym po prostu zrzutowal jakas linie na twoja rozowa powierzchnie, ktora przechodzilaby przez zalamanie (przy pkt 2) potem zrobilbym extrude powstalej krzywej- to samo na dole- nastepnie zrobilbym test dla sweep'a bazujac na tych krzywych- jezeli wszystko wyjdzie gladko to znaczy ze twoj problem to nie wina sweep'a ale raczej krzywych- w sumie za tym obstawiam
zipper Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 zeby rhino mogl trzymac continuity ... musi miec do czego :) czyli przynajmniej jedna z krzywych z ktorych chcesz stworzyc kolejnego surfa musi byc edge'm jakiegos istniejacego surfa ... wtedy zawsze bedziesz mial opcje keep curvature i tangency :) pozdrawiam edit : zawsze mozesz pozniej sprobowac "match surf" :)
Rekomendowane odpowiedzi