torm Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Więc tak jak w temacie chciałbym sobie sprawić aparat cyfrowy, jednakże nie mam o tym zielonego pojęcia (na jakie parametry zwrócić uwagę itd.) aparat ma służyć głównie do pstrykania tekstur jak i również do jakiś może trochę artystycznych zdjęć. Tak więc będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w tej materii :) na aparat przeznaczyć mogę góra 1.000 PLN
illy Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Canon Powershot. Taki na jaki cie stac. Wazne zeby mial funkcje tv/av/manual Jakbys mogl dozbierac: http://cyfrowe.pl/aparaty/canon-powershot-a650-is.html Jak nie: http://cyfrowe.pl/aparaty/canon-powershot-a720-is.html w tym drugim w zestawie za 1055 masz jeszcze pare bajerow jak duza karta, maly statyw, ladowarka z akumulatorami i pokrowiec
AGmakonts Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 jak tex i art to dozbieraj do jakiegoś dslr no canona 30d/40d albo 400d
illy Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 to nie jest tak, ze dozbieraj do dslr, bo dslr trzeba lubic, i zbierac na obiektywy, lampy itd bez dna
torm Napisano 28 Listopad 2007 Autor Napisano 28 Listopad 2007 illy wielkie dzięki :) a mógłbyś mi jeszcze zdradzić co to za funkcje? i dlaczego są takie istotne?
illy Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 to sa funkcje nastaw manualnych, wiec nie musisz powierzac wszystkiego aparatowi bedziesz chcial dlugi czas to ustawiasz, bedziesz chcial otwarta przeslone, to ustawiasz Piszesz ze chcesz do zdjec artystycznych to bierz takiego co ma av/tv/m. A pozniej sie ucz. Dla mnie to podstawa. Fakt ze nie mozna porownywac 30D do tego co polecilem. Ale ty wyznaczyles sobie jakis limit, a mi czasem wyobraznia a mozliwosci wzbraniaja takich rzeczy jak rozsadek. Ogolnie jedynym czy mozemy sie roznic to wymiennymi obiektywami (marno to widze u mnie), ISO i redukcja szumow (u mnie jednak lepsze ale bez paranoi) oraz wszelkimi algorytmami poprawniania obrazu ( pol na pol, u mnie z lepszym obiektywem za 2500 wyciagne lepsza fotke, ale aparat tez moze sie mylic, a u ciebie fotki raczej zawsze beda swietnie podpicowane - tak, podpicowane) Ale zawsze masz RAW (polecam wikipedie) ktorego przy teksturach bym uzywal notorycznie, :) Dzieki temu mozesz sobie strzelic fotke, a pozniej obrabiac w PS i innych programach czysty zrzut z matrycy bez ingerencji procesora aparatu w obraz :) Zreszta kupisz to zobaczysz. A jak nie bedziesz wiedziec to wroc do tego watku, wytlumaczymy. Popros tylko moda zeby wrzucil go do dzialu "Fotografia", bo tutaj on zginie. Milego zakupu :)
pecet Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 fuji 6500 ma manuala, a przy okazji użyteczny 10x zoom, i taki troche szerszy kąt niż w większości kompaktów (28mm), na iso100 zrobi ładne teksturki w wysokiej rozdzielczości, a do iso 800 można spokojnie robić "normalne zdjęcia", za 1000 już można dostać, mam i polecam :D
illy Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 użyteczny 10x zoombuhahahaahah troche szerszy kąt niż w większości kompaktów (28mm)podawaj eq. dla 35mm na iso100 zrobi ładne teksturki w wysokiej rozdzielczości,porownanie? dpreview albo cos? bierz canona z IS, przynajmniej porobisz jkaies fotki przy slabym swietle
piksar Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 Canon Powershot. Taki na jaki cie stac. Wazne zeby mial funkcje tv/av/manual dobrze gada
Master Kiełbaster Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 buhahahaahah młehehehe podawaj eq. dla 35mm 28mm to jest ekwiwalent porownanie? dpreview albo cos? http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmS6000fd/page6.asp bierz canona z IS, przynajmniej porobisz jkaies fotki przy slabym swietle nawet 2 krotnie nie wydłuży czasu a czułość ma znacznie gorszą
pecet Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 illy - testowałeś ten aparat? zresztą Master już Ci odpowiedział, nie mówie że jest jakiś "super mega i prawie lustro", ale w swojej klasie cenowej jest naprawde dobre, ale dla niektórych jak Canon to Canon i już a nie tam jakieś Fuji
illy Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 chcialem napisac i zaluje ze tego nie zrobilem na poczatku, otoz chcial napisac "zaraz sie pojawi ktos i poleci Fuji" Heheh
torm Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 dzięki wszystkim za podpowiedzi :) chyba jednak zdecyduję się na Canona a750 is :) w końcu co Canon to Canon... a myślę, że jak na mój pierwszy aparat w zupełności wystarczy :) jeszcze raz wielkie dzięki :) odezwę się jeszcze po dokonaniu zakupu :) P.S. przez te emotki to forum robi się niepoważne :P (a może to ja nadużywam smile'y;))
witkowski Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 zaraz sie pojawi ktos i poleci Fuji no gdyby chodzilo o aparat w podrozy i miedzyczasie to tylko Fuji f40fd :)
torm Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Napisano 1 Grudzień 2007 aaa i jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, pewnie pytanie jest oczywiste i wyda wam się głupie (przeczuwam jaka będzie odpowiedź) ale i tak zapytam :P czy przy pomocy tego aparatu da się uzyskać DOF'a ?:)
piksar Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 jak ma programy manualne to da sie kup w koncu pradu szkoda
Master Kiełbaster Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 jak zrobisz 19 zdjęć z lekko różniących się pozycji i poskładasz w photoshopie to będziesz miał dofa...
dariusz Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 przy pomocy każdego aparatu uzyskasz DOFa, większego czy mniejszego. ale kompakty mają za małą matrycę aby uzyskać małą głębię ostrości
torm Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Napisano 2 Grudzień 2007 Master poważnie mówisz? dariusz co rozumiesz przez "małą głębię ostrości" ?
torm Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 no więc trochę poszperałem... i wyczytałem, że rzeczywiście z kompaktów trudno wycisnąć DOF'a... ale trafiłem też na wypowiedź kogoś na pewnym forum... pozwolę sobie zacytować "Chodzi o to, ze jak mialem aparat kompaktowy z nizszej polki (HP 320) i na tych zdjeciach - na calym obszarze zdjec (obiekty blizsze i dalsze) maja ostrosc, przy przeslonie okolo f2.8. Natomiast aparatami z gornej polki, np lustrzanka Nikon D50, lub nawet kompakt Canon A510 - ostrosc (przy f2.8) jest skupiona na danym obiekcie, ktory jest polozony blizej lub dalej od obiektywu, lepiej jest przy przeslonie f8.0 ale wtedy czas migawki jest znacznie dluzszy." więc skoro zależy to od matrycy... a A720 ma większą od A510... to dlaczego miałoby nie działać? i jeszcze dorzucę jedno pytanie... co powiecie o tym aparacie? http://cyfrowe.pl/aparaty/canon-powershot-sx100-is.html
dariusz Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 więc skoro zależy to od matrycy... a A720 ma większą od A510... to dlaczego miałoby nie działać?A720 ma większą liczbę pixeli a nie większą matrycę. tu chodzi o rozmiar fizyczny matrycy, a z tego co wiem to oba mają taki sam rozmiar. oczywiście to zależy od tego czego potrzebujesz, do portretów lepszy jest większy sensor tu przykład Canon 350D matryca z cropem 1,6 70mm (eqv 112mm) f2,8: takiego rozmycia tła nie uzyskasz przy małej matrycy (musiałbyś mieć bardzo jasny obiektyw) ale jeśli chcesz mieć wszystko ostre w całym kadrze, to lepsza jest mniejsza
pecet Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 a fuji 6500 ma większą matryce od tych obu canonów :p ale i tak dof słaby
torm Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 to mogę w takim razie zapytać dlaczego do zdjęć artystycznych polecacie aparaty, z których nie da się wyciągnąć DOF'a? (moim zdaniem to podstawa) no.. chyba, że jest to bezwzględną regułą w tym przedziale cenowym
illy Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 dof mozesz w ps zrobic ;p ogolnie to nie chodzi chyba ani o matryce ani o przeslone a o wielkosc soczewki i jej wlasciwosci zdjecia artystyczne to nie dof a kompozycja, pomysl itd jak chcesz miec dofa to kup c300d i np. c 50mm1,8mk2
torm Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 pewnie masz rację, ale mam taką manierę, że wszystko do czego się zabieram chciałbym odrazu robić jak mega master ;) hehe a co do DOF'u to fakt... będę sobie go robił w photoshopie :) i mimo wszystko chyba jednak zdecyduję sie na coś takiego: http://cyfrowe.pl/aparaty/olympus-sp-550-ultrazoom---dostawa-gratis!.html co o tym sądzicie?
pecet Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 illy chodzi o wielkość matrycy i o przysłone google twoj przyjaciel :D torm poczytaj troche o tych aparatach, recenzji jest naprawde dużo, polecam dpreview, z komentarzy można się dużo dowiedzieć o danym aparacie
illy Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 pecet: to czemu mam rozny dof przy roznych obiektywach na tym samym aparacie i tej samej przeslonie? oraz dof zwieksza sie z ogniskowa afaik http://canon-board.info/showthread.php?t=20228
pecet Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 pecet: to czemu mam rozny dof przy roznych obiektywach na tym samym aparacie i tej samej przeslonie? bo zależy od ogniskowej obiektywu, ale w kompaktach bardziej wielkości matrycy uniemożliwia uzyskanie małej GO niż to jaki ma obiektyw, tak mi się przynajmniej wydaje
illy Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 nie, chodzi mi o dwa rozne obiektywy przy tej samej przeslonie i ogniskowej np. 50mm
pecet Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 aaa, więc miałeś na myśli że zależy od "o wielkosc soczewki i jej wlasciwosci",http://www.fotal.pl/artykul/FotoPoradnik_Pawla_Dumy_Glebia_ostrosci_cz_1_doc11878.html, nie mam czasu tego dokładnie przeczytać ale może znajdziesz tu odpowiedź edit. z resztą ja się na tym nie znam, spytaj się jakiegoś specjalisty ;)
Rekomendowane odpowiedzi