SYmek Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 http://www.nvidia.com/object/mental_images.html 1
Marcin Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 norma, będzie implementacja DirectX 10.1 z GI zapewne na uproszczonym silniku MR jak same GI w DX10.1 zapowiadali. Pewnie będzie możliwość wyexportowania ustawień GI , świateł i materiałów do enginu gry.
Master Kiełbaster Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 może spłodzą jakiegoś renderera pod gpu
ttaaddeekk Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 o fajnie jakby MR mial opcje "licz tez na GPU zeby bardziej dopiedzielalo" trzeba do nich napisac maila :D
Master Kiełbaster Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 pisz, może dadzą ci za pomysł % od zyków :P
piotrek Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Nie jest dobrze, gdy tak się dzieje. Niech ci od GPU zajmą się GPU, a od rendererów, rendererami.
SoAd Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Ta i pewnie za rok, nie będęmógł w pełni wykorzystywać możliwości mentala, bo mam karte z Ati...
krzysiek_gfx Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Nie podoba mi sie to, ciekawe co bedzie dalej z mentalem :/ Az dziw bierze, ze autodesk ich nie wykupił pierwszy heh Niedlugo beda tylko 2 firmy na rynku....
Scottero Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Nie podoba mi sie to, ciekawe co bedzie dalej z mentalem :/ Az dziw bierze, ze autodesk ich nie wykupił pierwszy heh Niedlugo beda tylko 2 firmy na rynku.... I nie zdziwie sie, jak Intel w koncu polknie AMD... w koncu Athloniarze i tak cienka przeda... jak na razie ;)
Destroyer Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 ciekawe co z tego wyjdzie dla mental czy nabierze tempa czy się stoczy :) ja na sczęście mam karte nvidi :P
SYmek Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 o fajnie jakby MR mial opcje "licz tez na GPU zeby bardziej dopiedzielalo" trzeba do nich napisac maila :D mental ray juz potrafi korzystac z GPU. Przede wszystkim jednak nie o karty i silniki pod Maxa tu chodzi! Mental Images posiada bardzo zaawansowana technologie VR. Meta-jezyk shaderow, RealityServer, za pare lat bedzie z tego w pelni zintegrowany system rzeczywistosci wirutalnej. Dawne podzialy straca sens, bo nie bedzie zauwazalnej roznicy miedzy gra, filmem a rzeczywistosci. Mentel posiada juz dzisiaj zaczatek takiej technologii. Stad ta transakcja. Swiat nie kreci sie w koło GI ;).
ttaaddeekk Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 to jak wlaczyc renderowanie na gpu ? no to beda piekne czasy ... :) ale podejzewam ze dla naszych dzieci ;( edit: nie zeby mial cos dla naszych dzieci, pewnie bede je kochal tzn moje, tzn do waszych dzieci tez nic nie mam ide spac
witkowski Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 tadek: w xsi mozna skorzystac z pomocy gpu przy pierwszej fazie cieniowania trojatow zaznaczajac odpowiednia kratke :)
zumberek Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 Z tego co pamiętam NVidia ma już swoje Gelato. Teraz nie zdziwiłbym sie jakby kombinowali niezależny soft kompatybilny z Mentalrayem i w pelni wykorzystujący GPU.
Master Kiełbaster Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 mental images announces mental mill® 1.0 public Beta download fully workable version http://www.mentalimages.com/ interesting coincidence kolejny koinsydens: :P Hardware Platforms CPUs x86 GPUs NVIDIA® Quadro 3400 and above and Quadroplex
Leru Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Nie jest dobrze, gdy tak się dzieje. Niech ci od GPU zajmą się GPU, a od rendererów, rendererami. Zapewne NVidia wykupiła też programistów. A tworzenie GPU to przecie nie tylko hardware ale też mosty i specyfikacje wykorzystania tego co oferuje GPU przez software. Nie wiem skąd takie stwierdzenie ;) Ta i pewnie za rok, nie będęmógł w pełni wykorzystywać możliwości mentala, bo mam karte z Ati... DX 10.1 z GI miał być, z tego co czytałem w jakimś PDFie, dostępny tylko na kartach ATI. Szkoda, że taki obrót przyjęły sprawy :] I nie zdziwie sie, jak Intel w koncu polknie AMD... w koncu Athloniarze i tak cienka przeda... jak na razie ;) A to wina Intela? :P
mathix Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Heh niedługo zostanie Adobe - do 2d, Autodesk do 3d i VFX, Nvidia - GPU, Intel - CPU. :P Osobiście mam nadzieję, że Nvidia nigdy nie zje ATI, a Intel AMD. Konkurencja obniża ceny i jest dobra dla nas - użytkowników produktów tych firm.
Scottero Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 A to wina Intela? :P Imho to wina nieudolnych marketingowcow AMD. W koncu Athlony nie sa takie zle... Ale tak to jest jak sie olewa potencjalnych klientow ;)
Master Kiełbaster Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 chyba nieudolnych inżynierów którzy znow wypuścili wolne procki...
piotrek Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Zapewne NVidia wykupiła też programistów. Na pewno wykupiła, nie chodziło mi o to, że ludzie, którzy projektowali GPU nagle będą zajmować się mental ray'em, ale po prostu o to, by było na świecie wiele różnych firm zajmujących się różnymi rzeczami. Aby mental współpracował z GPU lepiej niż dotychczas, nie trzeba od razu wukupywać mental images.
masater Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 chyba nieudolnych inżynierów którzy znow wypuścili wolne procki... Problem raczej w tym, że amd celowało w trochę inny segment rynku. Nie łatwo jest znaleźć płytę na 8 inteli 2-rdzeniowych, do opetronów to normalka. A mentala wykupili, żeby korzystać z ich technologii i czerpać zyski z ich softu, cała filozofia.
Rekomendowane odpowiedzi