Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

norma, będzie implementacja DirectX 10.1 z GI zapewne na uproszczonym silniku MR jak same GI w DX10.1 zapowiadali.

Pewnie będzie możliwość wyexportowania ustawień GI , świateł i materiałów do enginu gry.

Napisano

o fajnie jakby MR mial opcje "licz tez na GPU zeby bardziej dopiedzielalo"

trzeba do nich napisac maila :D

Napisano

Nie jest dobrze, gdy tak się dzieje.

Niech ci od GPU zajmą się GPU, a od rendererów, rendererami.

Napisano

Ta i pewnie za rok, nie będęmógł w pełni wykorzystywać możliwości mentala, bo mam karte z Ati...

Napisano

Nie podoba mi sie to, ciekawe co bedzie dalej z mentalem :/ Az dziw bierze, ze autodesk ich nie wykupił pierwszy heh Niedlugo beda tylko 2 firmy na rynku....

Napisano
Nie podoba mi sie to, ciekawe co bedzie dalej z mentalem :/ Az dziw bierze, ze autodesk ich nie wykupił pierwszy heh Niedlugo beda tylko 2 firmy na rynku....

I nie zdziwie sie, jak Intel w koncu polknie AMD... w koncu Athloniarze i tak cienka przeda... jak na razie ;)

Napisano
  • Autor
o fajnie jakby MR mial opcje "licz tez na GPU zeby bardziej dopiedzielalo"

trzeba do nich napisac maila :D

mental ray juz potrafi korzystac z GPU.

Przede wszystkim jednak nie o karty i silniki pod Maxa tu chodzi! Mental Images posiada bardzo zaawansowana technologie VR. Meta-jezyk shaderow,

RealityServer, za pare lat bedzie z tego w pelni zintegrowany system rzeczywistosci wirutalnej. Dawne podzialy straca sens, bo nie bedzie zauwazalnej roznicy miedzy gra, filmem a rzeczywistosci. Mentel posiada juz dzisiaj zaczatek takiej technologii. Stad ta transakcja. Swiat nie kreci sie w koło GI ;).

Napisano

to jak wlaczyc renderowanie na gpu ?

no to beda piekne czasy ... :)

ale podejzewam ze dla naszych dzieci ;(

edit:

nie zeby mial cos dla naszych dzieci, pewnie bede je kochal

tzn moje, tzn do waszych dzieci tez nic nie mam

ide spac

Napisano

tadek: w xsi mozna skorzystac z pomocy gpu przy pierwszej fazie cieniowania trojatow zaznaczajac odpowiednia kratke :)

Napisano

Z tego co pamiętam NVidia ma już swoje Gelato. Teraz nie zdziwiłbym sie jakby kombinowali niezależny soft kompatybilny z Mentalrayem i w pelni wykorzystujący GPU.

Napisano
Nie jest dobrze, gdy tak się dzieje.

Niech ci od GPU zajmą się GPU, a od rendererów, rendererami.

Zapewne NVidia wykupiła też programistów. A tworzenie GPU to przecie nie tylko hardware ale też mosty i specyfikacje wykorzystania tego co oferuje GPU przez software. Nie wiem skąd takie stwierdzenie ;)

Ta i pewnie za rok, nie będęmógł w pełni wykorzystywać możliwości mentala, bo mam karte z Ati...

DX 10.1 z GI miał być, z tego co czytałem w jakimś PDFie, dostępny tylko na kartach ATI. Szkoda, że taki obrót przyjęły sprawy :]

I nie zdziwie sie, jak Intel w koncu polknie AMD... w koncu Athloniarze i tak cienka przeda... jak na razie ;)

A to wina Intela? :P

Napisano

Heh niedługo zostanie Adobe - do 2d, Autodesk do 3d i VFX, Nvidia - GPU, Intel - CPU. :P Osobiście mam nadzieję, że Nvidia nigdy nie zje ATI, a Intel AMD. Konkurencja obniża ceny i jest dobra dla nas - użytkowników produktów tych firm.

Napisano
A to wina Intela? :P

Imho to wina nieudolnych marketingowcow AMD. W koncu Athlony nie sa takie zle... Ale tak to jest jak sie olewa potencjalnych klientow ;)

Napisano

Zapewne NVidia wykupiła też programistów.

Na pewno wykupiła, nie chodziło mi o to, że ludzie, którzy projektowali GPU nagle będą zajmować się mental ray'em, ale po prostu o to, by było na świecie wiele różnych firm zajmujących się różnymi rzeczami.

Aby mental współpracował z GPU lepiej niż dotychczas, nie trzeba od razu wukupywać mental images.

Napisano
chyba nieudolnych inżynierów którzy znow wypuścili wolne procki...

Problem raczej w tym, że amd celowało w trochę inny segment rynku. Nie łatwo jest znaleźć płytę na 8 inteli 2-rdzeniowych, do opetronów to normalka.

A mentala wykupili, żeby korzystać z ich technologii i czerpać zyski z ich softu, cała filozofia.