Napisano 16 Grudzie艅 200717 l Witam wszystkich, jestem tu nowy i dopiero zaczynam swoj膮 przygod臋 z 3ds Max (korzystam z niego oko艂u p贸艂 roku ale na zaj臋ciach o projektowaniu grafiki 3d) i chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 gdzie m贸g艂bym kupi膰 ten program (pan na zaj臋ciach mi powiedzia艂, 偶e jest opcja zakupienia rocznej licencji)? Czy kto艣 m贸g艂by mi pom贸c?
Napisano 16 Grudzie艅 200717 l piksar ---> Na tej stronie mo偶na kupi膰 tylko wersj臋 pe艂n膮 czy te偶 t臋 18 miesi臋czn膮?
Napisano 16 Grudzie艅 200717 l piksar ---> Na tej stronie mo偶na kupi膰 tylko wersj臋 pe艂n膮 czy te偶 t臋 18 miesi臋czn膮? 聽 obie 聽 聽 The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 10 characters.
Napisano 16 Grudzie艅 200717 l Mieszkasz w Wawie, wiec nie ma problemu: zamiast si臋 pcha膰 na strone, pojed藕 do WFDiF, zaraz za bram膮 po lewej masz budynek i drzwi z szyldem Rupika. Whodzisz do 艣rodka, na lewo masz schody, schodzisz, skr臋casz w prawo w korytarz i bodaj trzecie drzwi po prawej to sidziba firmy.
Napisano 16 Grudzie艅 200717 l pojed藕 do WFDiF, zaraz za bram膮 po lewej masz budynek i drzwi z szyldem Rupika. Whodzisz do 艣rodka, na lewo masz schody, schodzisz, skr臋casz w prawo w korytarz i bodaj trzecie drzwi po prawej to sidziba firmy. 聽 masz racje Shogun, po co sie meczyc z wchodzeniem na strone :P 聽 Btw: Eclat czy twoj prof. powiedzial ci tez ile max kosztuje czy tylko ze sobie go mozna kupic :> ?
Napisano 16 Grudzie艅 200717 l Shalivan ---> Powiedzia艂 mi ile kosztuje, wiedzia艂em ile kosztuje nawet przed tym gdy mi powiedzia艂! 聽 PS: Gdzie jest ten WFDiF, bo ja nie kojarz臋?
Napisano 2 Listopad 201113 l Witam, 聽 To najbardziej aktualny temat o kupnie maxa jaki znalaz艂em. ot贸偶 planuj臋 takowy zakup i jak wiadomo chodzi mi o jak najlepsz膮 cen臋. Zw艂aszcza, ze do rozdysponowania mam wbrew pozorom tylko 40k, kt贸re musza mi wystarczy膰 na kompa, maxa+vray i kilka innych rzeczy. 聽 http://sklep.pccpolska.pl/3ds-max-+-v-ray-+-space-navigator,570 聽 23k, to troch臋 du偶o, a ten ca艂y Space Navigator do szcz臋艣cia raczej potrzebny mi nie jest. 聽 Pytanie do Was to gdzie mog臋 kupi膰 ten zestaw taniej. Jak si臋 targowa膰 i gdzie najlepiej to zrobi膰. Czy realne jest kupienie tego zestawu powiedzmy za 18k brutto ? Bo o 15 to mog臋 sobie chyba tylko pomarzy膰 :-) 聽 Aaaa, i na koniec jeszcze takie lamerskie pytanie: jak to jest z tymi subskrypcjami ? Bo tak naprawd臋 to nie mam poj臋cia po co mi to ? 聽 Z g贸ry dzi臋kuj臋, pozdrawiam, Nied藕wied藕
Napisano 2 Listopad 201113 l gnacik, oczywi艣cie 偶e mo偶esz nawet powiniene艣, tylko odpu艣膰 sobie rupika. W praktyce sprzedawcy naprawd臋 mog膮 opu艣ci膰 cen臋, wy艣lij zapytanie do kilku firm i "watch them fight" 聽 Edit: 聽 Tak patrze 偶e, ten zestaw calkiem ca艂kiem jest. zauwa偶 偶e, vray mocno podro偶a艂 a space navigator mimo 偶e, to najubo偶sza wersja i tak jest ca艂kiem przydatny, nie wiem czy pracowa艂e艣 na tego typu urz膮dzeniu ale jest naprawde ok.
Napisano 2 Listopad 201113 l Dzi臋ki subskrypcji masz now膮 wersj臋 maxa za free +wsparcie itp. Do tego mozesz zainstalowa膰 maxa na domowym kompie (jak masz go w pracy). Pozdr.
Napisano 2 Listopad 201113 l ooo Janusz kupuje 3ds maxa, no nie wierz臋 :) zainteresuj si臋 uaktualnieniem z wersji edukacyjnej na komercyjn膮 (tzn. nie t膮 z autodest community tylko studencka sklepowa)
Napisano 2 Listopad 201113 l gnacik, oczywi艣cie 偶e mo偶esz nawet powiniene艣, tylko odpu艣膰 sobie rupika. W praktyce sprzedawcy naprawd臋 mog膮 opu艣ci膰 cen臋, wy艣lij zapytanie do kilku firm i "watch them fight" 聽 W moim przypadku na takim 'fight' Rupik wygra艂 ;) Tak偶e nie odpuszcza艂bym ich z g贸ry.
Napisano 3 Listopad 201113 l W takim razie musz臋 si臋 powa偶nie zastanowi膰 nad ta subskrypcj膮. Troch臋 lipa, bo sobie ca艂kiem sporo licz膮, a ja mam bud偶et ograniczony, a tu musi jeszcze na komputer wystarczy膰 :-) 聽 @-michal - bra艂e艣 samego Maxa czy z VRayem w zestawie ? Mo偶na wiedzie膰 ile zap艂aci艂e艣 ? 聽 Aha... i co do tego urz膮dzonka do nawigacji, kt贸re do艂膮czaj膮. Nie wiem ale jako艣 sceptycznie jestem nastawiony i chyba to mi nie jest potrzebne do szcz臋艣cia. Lepiej powiedzie膰 aby to wyrzucili z oferty i z cen膮 pojechali w d贸艂 :-) No zobaczymy, jutro do nich wszystkich napisz臋. Moje marzenie to 18k brutto, ale raczej nierealne, jak zejd膮 jakim艣 cudem do 20k to pewnie powinienem si臋 cieszy膰 :-)
Napisano 3 Listopad 201113 l Sam maksik z subskrypcj膮. VRay mi nie jest potrzebny. Zap艂aci艂em nieca艂e 21K, w tym subskrypcja to troch臋 ponad 2,5K. Kupowa艂em kilka miesi臋cy temu.
Napisano 3 Listopad 201113 l W procadzie jest teraz chyba promocja i do ko艅ca listopada Vraya dorzucaj膮 gratis .
Napisano 3 Listopad 201113 l A designa nie chcesz kupi膰? Ta艅szy jest http://sklep.pccpolska.pl/grafika-3d,3ds-max-design,list,8
Napisano 3 Listopad 201113 l Ju偶 z babk膮 z ProCada rozmawia艂em, w sumie ofert臋 maj膮 ciekaw膮. Ma mi wys艂a膰 ofert臋 na e-mail, zobaczymy co tam nabazgrze. Grunt aby by艂 punkt odniesienia, wtedy si臋 sprawdzi czy konkurencja ich przebije :-) 聽 Jak bardzo poza brakiem mo偶liwo艣ci robienia animacji okrojona jest wersja Design ? Bo wiem, 偶e jest mo偶liwe p贸藕niejsze ulepszenie do wersji zwyk艂ej za oko艂o 400e i si臋 tak zastanawiam czy mi to teraz potrzebne.
Napisano 3 Listopad 201113 l Brakiej robienia animacji? hmm pierwsze s艂ysze. Od dw贸ch lat jade na designie i nie zdarzy艂o mi si臋 偶eby czego艣 w nim zabrak艂o :). Design nie ma SDK ale to mi nie potrzebne. 聽 Edit: W ciasnym skr贸cie... jak nie robisz gier to kup designa.
Napisano 3 Listopad 201113 l 3ds Max Design + VRay 2.0 (+gratis jaki艣 Dongle) - 20 905,34 z艂 3ds max + VRay 2.0 (+gratis Dongle) - 21 719,83 z艂 聽 Subskrypcja roczna - 2850 z艂 聽 Generalnie nie ma zbyt wielkiej r贸偶nicy cenowej pomi臋dzy zwyk艂ym Maxem, a Designem. No ale gier rzeczywi艣cie robi膰 nie mam zamiaru. Co to tak w艂a艣ciwie jest te SDK ? 聽 Pogada艂em z babk膮, kaza艂a mi da膰 zna膰 jak b臋d臋 zna艂 dok艂adny bud偶et jaki b臋d臋 m贸g艂 przeznaczy膰 i si臋 do tego ustosunkuje. W sumie otwarcie powiedzia艂em ju偶, 偶e b臋d臋 te偶 sprawdza艂 ceny konkurencji. W sumie to wy艣l臋 zaraz do innych firm t臋 ofert臋 z zapytaniem czy s膮 w stanie j膮 przebi膰 :-)
Napisano 3 Listopad 201113 l Dongle to klucze hardwerowe, taki "PenDrive" z licencj膮, w tym przypadku Vray'a :P http://pl.wikipedia.org/wiki/Software_Development_Kit
Napisano 3 Listopad 201113 l Babka z PCC m贸wi艂a mi, 偶e mia艂a kilka telefon贸w od kilku niezadowolonych klient贸w, kt贸rzy mieli problem z Design. Ot贸偶 podobno jest problem je偶eli importujemy czy tam eksportujemy pliki do zwyk艂ego Maxa. Przek艂amania 艣wiat艂a, czasem nie otwiera scen. Pono膰 s膮 tak偶e jeszcze problemy je偶eli chodzi o niekt贸re pluginy, bo nie wszystkie dzia艂aj膮 na Designie. Jak to jest z tym naprawd臋 ?
Napisano 3 Listopad 201113 l Co to tak w艂a艣ciwie jest te SDK ? Biblioteka programistyczna potrzebna do pisania w艂asnych plugin贸w w C++ (co jest dosy膰 karko艂omne nawet dla profesjonalnego programisty C++). Nie potrzebujesz tego do pisania plugin贸w w Maxscript, co jest (wzgl臋dnie bo wzgl臋dnie) du偶o 艂atwiejsze. 聽 Tu masz por贸wnanie 3ds max i 3ds max Design: http://usa.autodesk.com/3ds-max/compare/ 聽 Babka z PCC m贸wi艂a mi, 偶e mia艂a kilka telefon贸w od kilku niezadowolonych klient贸w, kt贸rzy mieli problem z Design. Ot贸偶 podobno jest problem je偶eli importujemy czy tam eksportujemy pliki do zwyk艂ego Maxa. Przek艂amania 艣wiat艂a, czasem nie otwiera scen. Pono膰 s膮 tak偶e jeszcze problemy je偶eli chodzi o niekt贸re pluginy, bo nie wszystkie dzia艂aj膮 na Designie. Jak to jest z tym naprawd臋 ? Nie wiem, ale czy czasami te "problemy z Design" nie wynikaj膮 po prostu z tego, 偶e Design ma bardziej zaawansowane o艣wietlenie od zwyk艂ego maxa?
Napisano 3 Listopad 201113 l Chyba w艂a艣nie z tego wynikaj膮 te problemy. 聽 @Lis: Design ma zaimplementowane narz臋dzie do analizy ekspozycji czy o艣wietlenia w scenie. Jednak偶e dzia艂a tylko z Mental Rayem. 聽 Co prawda jest to info sprzed ponad 2 lat (http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=62374), ale ciekawe jak teraz to wygl膮da. 聽 No ale skoro arturprx2 m贸wi, 偶e animacje mo偶na robi膰,a i patrz膮c na jego poziom prac to jednak nie ma sensu przep艂aca膰 i bior臋 Design. Poza tym lepiej wsp贸艂pracuje z AutoCADem wi臋c na dobre mi to tylko wyjdzie :-) Teraz po prostu zobaczymy kto da mniej :-)
Napisano 3 Listopad 201113 l Witaj, najlepiej 艣ci膮gnij sobie wersj臋 trial jednego i drugiego, a sam si臋 przekonasz i zadecydujesz kt贸rego lepiej kupi膰. Ja tak zrobi艂em, przetestowa艂em obie wersje i ostatecznie wybra艂em wersj臋 zwyk艂膮. Wtedy r贸偶nica cenowa by艂a du偶o wi臋ksza bo oko艂o 3000 z艂, ale nie 偶a艂uj臋, 偶e wybra艂em standardowego Maxa :) 聽 Pozdrawiam
Napisano 3 Listopad 201113 l 3ds Max Design + VRay 2.0 (+gratis jaki艣 Dongle) - 20 905,34 z艂 3ds max + VRay 2.0 (+gratis Dongle) - 21 719,83 z艂 聽 Subskrypcja roczna - 2850 z艂 聽 Generalnie nie ma zbyt wielkiej r贸偶nicy cenowej pomi臋dzy zwyk艂ym Maxem, a Designem. No ale gier rzeczywi艣cie robi膰 nie mam zamiaru. Co to tak w艂a艣ciwie jest te SDK ? 聽 Pogada艂em z babk膮, kaza艂a mi da膰 zna膰 jak b臋d臋 zna艂 dok艂adny bud偶et jaki b臋d臋 m贸g艂 przeznaczy膰 i si臋 do tego ustosunkuje. W sumie otwarcie powiedzia艂em ju偶, 偶e b臋d臋 te偶 sprawdza艂 ceny konkurencji. W sumie to wy艣l臋 zaraz do innych firm t臋 ofert臋 z zapytaniem czy s膮 w stanie j膮 przebi膰 :-) 聽 Widz臋 偶e zaczynasz rozumie膰 :) , co do wersji maxa to wybra艂 bym zwyk艂膮 nie Design mam jednego Designa i mi nie podchodzi, szczeg贸lnie je艣li chcesz go po艂膮czy膰 z Vray'em i cz臋sto by艂y z nim problemy przy renderingu sieciowym i ostatecznie le偶y na p贸艂ce, ostatnio crosslicence chcia艂em zrobi膰 do maxa zwyk艂ego ale za du偶o chcieli za tak膮 zabaw臋.
Napisano 3 Listopad 201113 l @kurnik - a kt贸r膮 mia艂e艣 wersj臋 ? Mo偶e w 2012 ju偶 wszystko jest spoko, jest tutaj kto艣 kto m贸g艂by si臋 wypowiedzie膰 ? Troch臋 mi nam膮ci艂es w g艂owie pisz膮c, 偶e nie bardzo wychodzi to w po艂膮czeniu z VRayem, a w艂a艣nie na tym chc臋 pracowa膰.
Napisano 4 Listopad 201113 l gnacik, subskrypcje mam od kilku lat czyli od 2009 hmm, tak najbardziej to u偶ywa艂em Designa w wersji 2010 mam te偶 wersje 2012 Design, jak bardzo chcesz to moge zainstalowa膰 i sprawdzi膰. Chodzi o to 偶e, design jest taki sam ale inny :-) ustawienia menu, doj艣cie do niekt贸rych funkcji, material editor to jest kilka rzeczy, aha co艣 tam jeszcze z animacj膮 by艂o ale nie jestem pewien na 100%. Przy renderingu sieciowym problem by艂 taki 偶e, backburner w pewnym momencie nie chcia艂 wykrywa膰 Designa i nie renderowa艂, trzeba by艂o usun膮膰 Designa i zainstalowa膰 triala zwyk艂ego maxa.
Napisano 6 Listopad 201113 l a kto艣 mo偶e wyja艣ni膰 jak jest z przej艣ciem z wersji studenckiej na komercyjn膮? "Autodesk 3ds Max 2012 Commercial Upgrade from Previous Release Student Version 聽 Przej艣cie z wersji studenckiej programu 3ds Max na wersj臋 komercyjn膮, obowi膮zkowe wykupienie subskrypcji. Do zakupu uprawnione s膮 osoby spe艂niaj膮ce poni偶sze warunki: wa偶na legitymacja studencka posiadanie aktywnej licencji studenckiej programu 3ds Max przez min. 6 miesi臋cy" Mam studenck膮 z autodesku, pcc ma w艂asn膮 edukacyjn膮. O kt贸r膮 chodzi?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto