Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, jestem tu nowy i dopiero zaczynam swoj膮 przygod臋 z 3ds Max (korzystam z niego oko艂u p贸艂 roku ale na zaj臋ciach o projektowaniu grafiki 3d) i chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 gdzie m贸g艂bym kupi膰 ten program (pan na zaj臋ciach mi powiedzia艂, 偶e jest opcja zakupienia rocznej licencji)? Czy kto艣 m贸g艂by mi pom贸c?

• Odpowiedzi 29
  • Wy艣wietle艅 8,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

piksar --->

Na tej stronie mo偶na kupi膰 tylko wersj臋 pe艂n膮 czy te偶 t臋 18 miesi臋czn膮?

Napisano
piksar --->

Na tej stronie mo偶na kupi膰 tylko wersj臋 pe艂n膮 czy te偶 t臋 18 miesi臋czn膮?

obie

The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 10 characters.

Napisano

Mieszkasz w Wawie, wiec nie ma problemu: zamiast si臋 pcha膰 na strone, pojed藕 do WFDiF, zaraz za bram膮 po lewej masz budynek i drzwi z szyldem Rupika. Whodzisz do 艣rodka, na lewo masz schody, schodzisz, skr臋casz w prawo w korytarz i bodaj trzecie drzwi po prawej to sidziba firmy.

Napisano
pojed藕 do WFDiF, zaraz za bram膮 po lewej masz budynek i drzwi z szyldem Rupika. Whodzisz do 艣rodka, na lewo masz schody, schodzisz, skr臋casz w prawo w korytarz i bodaj trzecie drzwi po prawej to sidziba firmy.

masz racje Shogun, po co sie meczyc z wchodzeniem na strone :P

Btw: Eclat czy twoj prof. powiedzial ci tez ile max kosztuje czy tylko ze sobie go mozna kupic :> ?

Napisano

Shalivan --->

Powiedzia艂 mi ile kosztuje, wiedzia艂em ile kosztuje nawet przed tym gdy mi powiedzia艂!

PS: Gdzie jest ten WFDiF, bo ja nie kojarz臋?

Napisano

Witam,

To najbardziej aktualny temat o kupnie maxa jaki znalaz艂em. ot贸偶 planuj臋 takowy zakup i jak wiadomo chodzi mi o jak najlepsz膮 cen臋. Zw艂aszcza, ze do rozdysponowania mam wbrew pozorom tylko 40k, kt贸re musza mi wystarczy膰 na kompa, maxa+vray i kilka innych rzeczy.

http://sklep.pccpolska.pl/3ds-max-+-v-ray-+-space-navigator,570

23k, to troch臋 du偶o, a ten ca艂y Space Navigator do szcz臋艣cia raczej potrzebny mi nie jest.

Pytanie do Was to gdzie mog臋 kupi膰 ten zestaw taniej. Jak si臋 targowa膰 i gdzie najlepiej to zrobi膰. Czy realne jest kupienie tego zestawu powiedzmy za 18k brutto ? Bo o 15 to mog臋 sobie chyba tylko pomarzy膰 :-)

Aaaa, i na koniec jeszcze takie lamerskie pytanie: jak to jest z tymi subskrypcjami ? Bo tak naprawd臋 to nie mam poj臋cia po co mi to ?

Z g贸ry dzi臋kuj臋, pozdrawiam,

Nied藕wied藕

Napisano

gnacik, oczywi艣cie 偶e mo偶esz nawet powiniene艣, tylko odpu艣膰 sobie rupika. W praktyce sprzedawcy naprawd臋 mog膮 opu艣ci膰 cen臋, wy艣lij zapytanie do kilku firm i "watch them fight"

Edit:

Tak patrze 偶e, ten zestaw calkiem ca艂kiem jest. zauwa偶 偶e, vray mocno podro偶a艂 a space navigator mimo 偶e, to najubo偶sza wersja i tak jest ca艂kiem przydatny, nie wiem czy pracowa艂e艣 na tego typu urz膮dzeniu ale jest naprawde ok.

Napisano

Dzi臋ki subskrypcji masz now膮 wersj臋 maxa za free +wsparcie itp. Do tego mozesz zainstalowa膰 maxa na domowym kompie (jak masz go w pracy). Pozdr.

Napisano

ooo Janusz kupuje 3ds maxa, no nie wierz臋 :) zainteresuj si臋 uaktualnieniem z wersji edukacyjnej na komercyjn膮 (tzn. nie t膮 z autodest community tylko studencka sklepowa)

Napisano
gnacik, oczywi艣cie 偶e mo偶esz nawet powiniene艣, tylko odpu艣膰 sobie rupika. W praktyce sprzedawcy naprawd臋 mog膮 opu艣ci膰 cen臋, wy艣lij zapytanie do kilku firm i "watch them fight"

W moim przypadku na takim 'fight' Rupik wygra艂 ;) Tak偶e nie odpuszcza艂bym ich z g贸ry.

Napisano

W takim razie musz臋 si臋 powa偶nie zastanowi膰 nad ta subskrypcj膮. Troch臋 lipa, bo sobie ca艂kiem sporo licz膮, a ja mam bud偶et ograniczony, a tu musi jeszcze na komputer wystarczy膰 :-)

@-michal - bra艂e艣 samego Maxa czy z VRayem w zestawie ? Mo偶na wiedzie膰 ile zap艂aci艂e艣 ?

Aha... i co do tego urz膮dzonka do nawigacji, kt贸re do艂膮czaj膮. Nie wiem ale jako艣 sceptycznie jestem nastawiony i chyba to mi nie jest potrzebne do szcz臋艣cia. Lepiej powiedzie膰 aby to wyrzucili z oferty i z cen膮 pojechali w d贸艂 :-) No zobaczymy, jutro do nich wszystkich napisz臋. Moje marzenie to 18k brutto, ale raczej nierealne, jak zejd膮 jakim艣 cudem do 20k to pewnie powinienem si臋 cieszy膰 :-)

Napisano

Sam maksik z subskrypcj膮. VRay mi nie jest potrzebny. Zap艂aci艂em nieca艂e 21K, w tym subskrypcja to troch臋 ponad 2,5K. Kupowa艂em kilka miesi臋cy temu.

Napisano

W procadzie jest teraz chyba promocja i do ko艅ca listopada Vraya dorzucaj膮 gratis .

Napisano

Ju偶 z babk膮 z ProCada rozmawia艂em, w sumie ofert臋 maj膮 ciekaw膮. Ma mi wys艂a膰 ofert臋 na e-mail, zobaczymy co tam nabazgrze. Grunt aby by艂 punkt odniesienia, wtedy si臋 sprawdzi czy konkurencja ich przebije :-)

Jak bardzo poza brakiem mo偶liwo艣ci robienia animacji okrojona jest wersja Design ? Bo wiem, 偶e jest mo偶liwe p贸藕niejsze ulepszenie do wersji zwyk艂ej za oko艂o 400e i si臋 tak zastanawiam czy mi to teraz potrzebne.

Napisano

Brakiej robienia animacji? hmm pierwsze s艂ysze.

Od dw贸ch lat jade na designie i nie zdarzy艂o mi si臋 偶eby czego艣 w nim zabrak艂o :).

Design nie ma SDK ale to mi nie potrzebne.

Edit:

W ciasnym skr贸cie... jak nie robisz gier to kup designa.

Napisano

3ds Max Design + VRay 2.0 (+gratis jaki艣 Dongle) - 20 905,34 z艂

3ds max + VRay 2.0 (+gratis Dongle) - 21 719,83 z艂

Subskrypcja roczna - 2850 z艂

Generalnie nie ma zbyt wielkiej r贸偶nicy cenowej pomi臋dzy zwyk艂ym Maxem, a Designem. No ale gier rzeczywi艣cie robi膰 nie mam zamiaru. Co to tak w艂a艣ciwie jest te SDK ?

Pogada艂em z babk膮, kaza艂a mi da膰 zna膰 jak b臋d臋 zna艂 dok艂adny bud偶et jaki b臋d臋 m贸g艂 przeznaczy膰 i si臋 do tego ustosunkuje. W sumie otwarcie powiedzia艂em ju偶, 偶e b臋d臋 te偶 sprawdza艂 ceny konkurencji. W sumie to wy艣l臋 zaraz do innych firm t臋 ofert臋 z zapytaniem czy s膮 w stanie j膮 przebi膰 :-)

Napisano

Babka z PCC m贸wi艂a mi, 偶e mia艂a kilka telefon贸w od kilku niezadowolonych klient贸w, kt贸rzy mieli problem z Design. Ot贸偶 podobno jest problem je偶eli importujemy czy tam eksportujemy pliki do zwyk艂ego Maxa. Przek艂amania 艣wiat艂a, czasem nie otwiera scen. Pono膰 s膮 tak偶e jeszcze problemy je偶eli chodzi o niekt贸re pluginy, bo nie wszystkie dzia艂aj膮 na Designie. Jak to jest z tym naprawd臋 ?

Napisano
Co to tak w艂a艣ciwie jest te SDK ?

Biblioteka programistyczna potrzebna do pisania w艂asnych plugin贸w w C++ (co jest dosy膰 karko艂omne nawet dla profesjonalnego programisty C++). Nie potrzebujesz tego do pisania plugin贸w w Maxscript, co jest (wzgl臋dnie bo wzgl臋dnie) du偶o 艂atwiejsze.

Tu masz por贸wnanie 3ds max i 3ds max Design:

http://usa.autodesk.com/3ds-max/compare/

Babka z PCC m贸wi艂a mi, 偶e mia艂a kilka telefon贸w od kilku niezadowolonych klient贸w, kt贸rzy mieli problem z Design. Ot贸偶 podobno jest problem je偶eli importujemy czy tam eksportujemy pliki do zwyk艂ego Maxa. Przek艂amania 艣wiat艂a, czasem nie otwiera scen. Pono膰 s膮 tak偶e jeszcze problemy je偶eli chodzi o niekt贸re pluginy, bo nie wszystkie dzia艂aj膮 na Designie. Jak to jest z tym naprawd臋 ?

Nie wiem, ale czy czasami te "problemy z Design" nie wynikaj膮 po prostu z tego, 偶e Design ma bardziej zaawansowane o艣wietlenie od zwyk艂ego maxa?

Napisano

Chyba w艂a艣nie z tego wynikaj膮 te problemy.

@Lis: Design ma zaimplementowane narz臋dzie do analizy ekspozycji czy o艣wietlenia w scenie. Jednak偶e dzia艂a tylko z Mental Rayem.

Co prawda jest to info sprzed ponad 2 lat (http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=62374), ale ciekawe jak teraz to wygl膮da.

No ale skoro arturprx2 m贸wi, 偶e animacje mo偶na robi膰,a i patrz膮c na jego poziom prac to jednak nie ma sensu przep艂aca膰 i bior臋 Design. Poza tym lepiej wsp贸艂pracuje z AutoCADem wi臋c na dobre mi to tylko wyjdzie :-) Teraz po prostu zobaczymy kto da mniej :-)

Napisano

Witaj, najlepiej 艣ci膮gnij sobie wersj臋 trial jednego i drugiego, a sam si臋 przekonasz i zadecydujesz kt贸rego lepiej kupi膰. Ja tak zrobi艂em, przetestowa艂em obie wersje i ostatecznie wybra艂em wersj臋 zwyk艂膮. Wtedy r贸偶nica cenowa by艂a du偶o wi臋ksza bo oko艂o 3000 z艂, ale nie 偶a艂uj臋, 偶e wybra艂em standardowego Maxa :)

Pozdrawiam

Napisano
3ds Max Design + VRay 2.0 (+gratis jaki艣 Dongle) - 20 905,34 z艂

3ds max + VRay 2.0 (+gratis Dongle) - 21 719,83 z艂

Subskrypcja roczna - 2850 z艂

Generalnie nie ma zbyt wielkiej r贸偶nicy cenowej pomi臋dzy zwyk艂ym Maxem, a Designem. No ale gier rzeczywi艣cie robi膰 nie mam zamiaru. Co to tak w艂a艣ciwie jest te SDK ?

Pogada艂em z babk膮, kaza艂a mi da膰 zna膰 jak b臋d臋 zna艂 dok艂adny bud偶et jaki b臋d臋 m贸g艂 przeznaczy膰 i si臋 do tego ustosunkuje. W sumie otwarcie powiedzia艂em ju偶, 偶e b臋d臋 te偶 sprawdza艂 ceny konkurencji. W sumie to wy艣l臋 zaraz do innych firm t臋 ofert臋 z zapytaniem czy s膮 w stanie j膮 przebi膰 :-)

Widz臋 偶e zaczynasz rozumie膰 :) , co do wersji maxa to wybra艂 bym zwyk艂膮 nie Design mam jednego Designa i mi nie podchodzi, szczeg贸lnie je艣li chcesz go po艂膮czy膰 z Vray'em i cz臋sto by艂y z nim problemy przy renderingu sieciowym i ostatecznie le偶y na p贸艂ce, ostatnio crosslicence chcia艂em zrobi膰 do maxa zwyk艂ego ale za du偶o chcieli za tak膮 zabaw臋.

Napisano

@kurnik - a kt贸r膮 mia艂e艣 wersj臋 ? Mo偶e w 2012 ju偶 wszystko jest spoko, jest tutaj kto艣 kto m贸g艂by si臋 wypowiedzie膰 ? Troch臋 mi nam膮ci艂es w g艂owie pisz膮c, 偶e nie bardzo wychodzi to w po艂膮czeniu z VRayem, a w艂a艣nie na tym chc臋 pracowa膰.

Napisano

gnacik, subskrypcje mam od kilku lat czyli od 2009 hmm, tak najbardziej to u偶ywa艂em Designa w wersji 2010 mam te偶 wersje 2012 Design, jak bardzo chcesz to moge zainstalowa膰 i sprawdzi膰. Chodzi o to 偶e, design jest taki sam ale inny :-) ustawienia menu, doj艣cie do niekt贸rych funkcji,

material editor to jest kilka rzeczy, aha co艣 tam jeszcze z animacj膮 by艂o ale nie jestem pewien na 100%. Przy renderingu sieciowym problem by艂 taki 偶e, backburner w pewnym momencie nie chcia艂 wykrywa膰 Designa i nie renderowa艂, trzeba by艂o usun膮膰 Designa i zainstalowa膰 triala zwyk艂ego maxa.

Napisano

a kto艣 mo偶e wyja艣ni膰 jak jest z przej艣ciem z wersji studenckiej na komercyjn膮?

"Autodesk 3ds Max 2012 Commercial Upgrade from Previous Release Student Version

Przej艣cie z wersji studenckiej programu 3ds Max na wersj臋 komercyjn膮, obowi膮zkowe wykupienie subskrypcji. Do zakupu uprawnione s膮 osoby spe艂niaj膮ce poni偶sze warunki:

wa偶na legitymacja studencka

posiadanie aktywnej licencji studenckiej programu 3ds Max przez min. 6 miesi臋cy"

Mam studenck膮 z autodesku, pcc ma w艂asn膮 edukacyjn膮. O kt贸r膮 chodzi?

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci