Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

cze

na wstepie chce powiedziec ze jestem malo obeznany w vray'u i oswietlaniu sceny

tak więc potrzebowalem bardzo skąpej pracki w maxie :P wlasciwie tylko napisik plus podloga..

zrobilem ją ( nie ma oryginalu wiec daje po dodaniu klilku rzeczy)

fm2ml1.th.jpg

i mi sie podoba ;d jednak nie zapisalem pliku maxa..

teraz gdy chce zrobic cos podobnego wychodzi totalne dno ;f

fmzalbo6.th.jpg

to pewnie kwestia oświetlenia ale nie pamietam co robilem za pierwszym razem :P to bylo raczej intuicyjne :D napewno to banał ale nie moge sobie z tym poradzic... please help :)

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zakładka general settings > default lightning (odznacz)

potem włącz w evoirment > override max evoirment > skylight

Napisano
  • Autor

wiem ze zal ale gdzie jest zakladka "generel settings" ;o w enviroment nie mam takich opcji :/

moze wazne jest to ze korzystam z "dema" vray'a..

no ale wczoraj takich cudow nie robilem ;o

Napisano
  • Autor

nie wiem co to GI ani gdzie sa ustawienia vray'a :/ chyba ze chodzi o Rendering->render->renderer.. ale tam nie ma "render dialog"

moze poprostu w wersji free nie ma takiego czegos? ;f

Napisano

no pewnie ze jest GI w kazdej wesji vraya, wcisnij F10 i tam bedziesz mial render vray czy cos w tym stylu, schodzisz w dol i masz zakladke gi, wlacz ja tyle :)

Napisano

Jezeli nie widzisz GI to znaczy ze czas do okulisty :P

Indirect illumination (GI)

Napisano
  • Autor

dobra wlaczylem to.. ale efekt nie jest taki jak 1 render... nic to wlasciwie nie dało.. jakie światło tam dać, żeby to przynioslo oczekiwany efekt?

Napisano

Poczytaj sobie tutoriale, a nie zawracasz ludziom głowy beznadziejnie głupimi pytaniami

Napisano

Wciskasz klawisz "8" (albo wybierasz menu -> rendering -> environment) i jako kolor tła ustawiasz biel. Będziesz musiał jeszcze wyłączyć "default lights", tak jak już tu ktoś napisał, ale nie pamiętam, jak się to robiło w tej wersji v-raya.

Napisano

dodaj jakies swiatlo, najlepiej vray lighta jezeli masz go w tej wersji a jak nie to inne z shadow vray i zaznacz area shadow nizej w zakladkach swiatla.

Napisano

Może jakiś tutorial podstawowy przeczytać by się przydało? Bo to miejsce raczej dobre do zadawania specyficznych pytań, a nie - powiedzcie mi wszystko o wszystkim.

Poszukaj sobie:

V-ray GI

V-ray Sky

V-ray Studio lighting

V-ray lights

V-ray color mapping