Skocz do zawartości

Dobra książka dot. wizualizacji.

Gość george1987

Rekomendowane odpowiedzi

Gość george1987

Witam

Chiałbym sprobować zrobić wizualizację budynku. Czy mógłby ktoś polecić mi jakąś książke na ten temat do 3ds max'a? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

standardowo:

F1 - najlepsza pozycja na rynku

google.com - praktycznie jeszcze lepsza, i w wiekszosci przypadków użycia darmowa

zanim zainwestujesz kase w książkę, warto przerobic kilkadziesiąt tutoriali, pomodelować cokolwiek, obczaic opcje renderera i samego programu.

polecam pomoc do vraya jesli zamiezasz uzywac vraya (na stronie chaosgroup jest praktycznie wszystko co trzeba o vrayu wiedziec) jesli MentalRay, to duzo jest w samym maksie w pomocy (znowu F1 sie klania)

no i oczywiscie mnustwo tutoriali na necie jest do tego.

ja szczeze mowiac nie jestem jakims zapalonym orendownikiem kupowania mnustwa książek i zawalania sobie nimi biórka, to moze i wygląda inteligentnie i efektownie (wiekszosc z nich ma fajne obrazki na okładkach) ale to samo mozna znaleźć za darmo i w duzo przystepniejszym wydaniu na necie.

powodzenia (btw nie ma jakiegos podrecznika [a przynajmniej ja sie nigdy nie spotkalem] z cyklu "jak zrobic wizualizacje architektoniczną w weekend" czy tym podobne, trzeba niesety (a moze stety) troche wysilku wlozyc w przyswojenie wiedzy.

Polskich ksiazek, ani w ogole polskojezycznych chyba nie uswiadczysz.

Mozesz sprobowac http://www.3dats.com/products.asp

Sam sie przymierzam do tej intermediate, samplowy rozdzial mi sie spodobal.

Ale jesli dopiero zaczynasz z maxem to ucz sie maxa jako takiego...modelowania, oswietlania, teksturowania, renderowania i postprodukcji bo wlasnie to bedzie ci potrzebne do wykonania wiz:)

edit, ps. do nauki maxa kupowac ksiazek moim zdaniem tez nie ma sensu...masa tutoriali i wszystkiego w necie. Tez jestem przeciwnikiem ksiazek, sam mam kilka ale jak ja zaczynalem to byly inne czasy bo netu nie bylo.

Spróbuj znaleźć kogoś kto się dobrze odnajduje w maxie, żeby przekazał Ci solidne podstawy co gdzie jest i do czego z grubsza służy. To dużo szybsze od książki i tutoriali bo zawsze można zapytać na bieżąco dlaczego tak a nie inaczej coś działa.

A potem to rzeczywiście - tutoriale, ćwiczenia i tak na zmianę. :) powodzenia

w nowym magazynie- bodajze "3dfx" jest temat w postaci tutoriala dotyczacy wizualizacji architektonicznych - ale gazeta kosztuje chyba 30 pln wiec to srednio oplacalna inwestycja kiedy jak ktos juz pieknie napisal, jest klawisz "F1" , google, oraz fora takie jak to :D

Gość george1987

I mam jeszcze jedno pytanie. Która wersja 3ds max'a jest najlepsza do tego zadania? Bo wiem ze te najnowsze nie zawsze są najlepsze....