Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Chiałbym sprobować zrobić wizualizację budynku. Czy mógłby ktoś polecić mi jakąś książke na ten temat do 3ds max'a? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

standardowo:

F1 - najlepsza pozycja na rynku

google.com - praktycznie jeszcze lepsza, i w wiekszosci przypadków użycia darmowa

zanim zainwestujesz kase w książkę, warto przerobic kilkadziesiąt tutoriali, pomodelować cokolwiek, obczaic opcje renderera i samego programu.

polecam pomoc do vraya jesli zamiezasz uzywac vraya (na stronie chaosgroup jest praktycznie wszystko co trzeba o vrayu wiedziec) jesli MentalRay, to duzo jest w samym maksie w pomocy (znowu F1 sie klania)

no i oczywiscie mnustwo tutoriali na necie jest do tego.

ja szczeze mowiac nie jestem jakims zapalonym orendownikiem kupowania mnustwa książek i zawalania sobie nimi biórka, to moze i wygląda inteligentnie i efektownie (wiekszosc z nich ma fajne obrazki na okładkach) ale to samo mozna znaleźć za darmo i w duzo przystepniejszym wydaniu na necie.

powodzenia (btw nie ma jakiegos podrecznika [a przynajmniej ja sie nigdy nie spotkalem] z cyklu "jak zrobic wizualizacje architektoniczną w weekend" czy tym podobne, trzeba niesety (a moze stety) troche wysilku wlozyc w przyswojenie wiedzy.

Napisano

Polskich ksiazek, ani w ogole polskojezycznych chyba nie uswiadczysz.

Mozesz sprobowac http://www.3dats.com/products.asp

Sam sie przymierzam do tej intermediate, samplowy rozdzial mi sie spodobal.

Ale jesli dopiero zaczynasz z maxem to ucz sie maxa jako takiego...modelowania, oswietlania, teksturowania, renderowania i postprodukcji bo wlasnie to bedzie ci potrzebne do wykonania wiz:)

edit, ps. do nauki maxa kupowac ksiazek moim zdaniem tez nie ma sensu...masa tutoriali i wszystkiego w necie. Tez jestem przeciwnikiem ksiazek, sam mam kilka ale jak ja zaczynalem to byly inne czasy bo netu nie bylo.

Napisano

Spróbuj znaleźć kogoś kto się dobrze odnajduje w maxie, żeby przekazał Ci solidne podstawy co gdzie jest i do czego z grubsza służy. To dużo szybsze od książki i tutoriali bo zawsze można zapytać na bieżąco dlaczego tak a nie inaczej coś działa.

A potem to rzeczywiście - tutoriale, ćwiczenia i tak na zmianę. :) powodzenia

Napisano

w nowym magazynie- bodajze "3dfx" jest temat w postaci tutoriala dotyczacy wizualizacji architektonicznych - ale gazeta kosztuje chyba 30 pln wiec to srednio oplacalna inwestycja kiedy jak ktos juz pieknie napisal, jest klawisz "F1" , google, oraz fora takie jak to :D

Napisano

I mam jeszcze jedno pytanie. Która wersja 3ds max'a jest najlepsza do tego zadania? Bo wiem ze te najnowsze nie zawsze są najlepsze....

Napisano

no akurat chyba wersja 2008 jest najlepsza w tym momencie. Ma sporo udogodnień, między innymi Sky Portals, które bardzo się przydają do oświetlania wnętrz.