Napisano 7 Styczeń 200817 l witajcie, tak sie zastanawiam co bedzie lepsze do pracy w maxie za rozsądną cenę gf 7950 gx2 (kusi mnie ten 1gb ramu chociaż nie wiem czy to będzie czuć w pracy na scenie) czy może Radek 3850 512mb (kusi mnie dx10 chociaż chyba max predko nie bedzie z niego korzystał)... hmmmm?
Napisano 7 Styczeń 200817 l z tego co mi wiadomo to karta nie ma aż tak wielkiego wpływu na pracę w Max'ie, gdyż opowiada ona tylko za wyświetlanie obrazu we Viewport'ach... takie przynajmniej kiedyś otrzymałem informację od znajomego... za liczenie i rendering odpowiada procesor i pamięć RAM komputera
Napisano 7 Styczeń 200817 l linus11 zmień nazwę wątku na taką która pomoże znaleźć odpowiedź na Twój problem. //Pozdr.
Napisano 7 Styczeń 200817 l Autor sie zgadz, ale pracuje sie wlasnie na viewportach :) i ja wlasnie rozumiem że jak sobie obracam otexturowaną oswietloną scenę to karta robi swoje.. chyba :? w kazdym razie musze zmienc bo mi stara padla wiec wybrac cos musze :D linus11 zmień nazwę wątku na taką która pomoże znaleźć odpowiedź na Twój problem. //Pozdr. jak? :)
Napisano 7 Styczeń 200817 l Z prawej strony #1 postu masz EDYCJA. -> GO ADVANCED. Poza tym edytuj posty, nie pisz jeden po drugim. ;).
Napisano 8 Styczeń 200817 l 7950gx2 to staroc , slabsza od 3850 , 1gb nie wiele ci da z tych dwoch zdecydowanie radek , mam i nie zaluje zakupu. Jaki masz fundusz na karte ?
Napisano 8 Styczeń 200817 l Karta ma wplyw na prace w viewportach. Jakies 2 miesiace temu mialem jeszcze 6600gt i nie narzekalem chociaz juz czasem przymulalo. Teraz mam 8800gt i nic mi nie straszne ;) Ten gx2 to chyba 2 karty w sli zamkniete w 1 obudowie? Jesli tak to max ne korzysta z sli. Tak czy siak wez radka bo na pewno jest mocniejszy.
Napisano 8 Styczeń 200817 l od 7300 gt 256 mb ram, mozna juz spokojnie operowac na milionach poly. Ja mam 7600 GT i przy milionie już haczy. WTH? ;O
Napisano 8 Styczeń 200817 l To zalezy tez od ilosci ramu i byc moze od procka (np. w grach procek moze obnizyc lub podwyzszyc wydajnosc grafy, nie wiem jak w maxie).
Napisano 8 Styczeń 200817 l ja mam nvidia GeForce 7900 GS, do 2-2.5 milionów poly da sie życ (2gb ram, core quad), ale powyzej 2.5M spada mi framerate w viewporcie do 2-3 klatek na sekunde i juz jest ciezko, no ale w końcu od czegoś te warstwy są wiec, "hide layer" sie przydaje :)
Napisano 8 Styczeń 200817 l Tak z ciekawosci zaimportowalem model z zbrusha, 2.4M poly. Wczytywalo sie kilkanascie(dziesiat) sekund, potem pierwsze co zrobilem to convert>editable poly bo wczytuje sie w editable mesh i sa trojkaty czyli bylo ~5M poly. Konwertowanie trwalo kilka minut ale potem zero problemow. 2.4M poly, shaded wireframe - 28 fps, shaded - 168 fps. Zrobilem screena: Obciazenie procka jest duze bo to bylo zaraz po skonwertowaniu do edit poly, wtedy komp sie zamrozil :) potem byo znikome ok 10%. C2D 3GHz 4gb ram 8800GT plyta gl. evga 650i ultra