Napisano 12 Styczeń 200817 l Oi! Pytanie do znawców:) Często słucham muzyki z komputera na słuchawkach, często słyszę denerwujące szumy i piszczenie, myślałem, że to wina karty albo kiepskich głośników, do których podpinam słuchawki. Okazało się jednak, że przyczyną jest taka duża świetlówka na wysięgnikum którą mam przymocowaną do biurka. Świetlówki nie przestawię - bo wiadomo, jakoś trzeba pracować, komputera też nie, bo nie mam miejsca. Więc pytanie: da się jakoś wytłumić te przebicia? Może jakoś świetlówkę upgrade'ować albo po prostu coś zmienić w ustawieniach dźwięku?
Napisano 12 Styczeń 200817 l po pierwsze ścisz pcm (wave chyba się to nazywa w windowsie do około połowy) bo jak karta wzmacnia, to straszne szumy i trzaski zawsze są, a jak ci na kablach łapie śmiecie z jarzeniówki, to owiń przewody od słuchawek folią aluminiową, i podepnij ją do masy. :P Acz fabrycznie powinien być tam ekran.
Napisano 12 Styczeń 200817 l o cholerka, jakie patenty... też mam takie problemy, ale nauczyłem sie z tym żyć...
Napisano 12 Styczeń 200817 l Autor Pcm nic nie daje, zreszta jak mówiłem, to na pewno nie wina karty, bo szumy pojawiaja sie dokladnie wtedy, kiedy jarzeniowkę włączam:) A to z folią to niezły patent, jutro sróbuję, dzięki.
Napisano 13 Styczeń 200817 l Podepnij kompa do dalszego gniazdka, albo przepnij lampkę. Pewnie masz je razem wpięte. Żarówka zakłóca poprzez sieć i zasilanie kompa nie przez "powietrze"
Napisano 13 Styczeń 200817 l 1. Zmien jarzeniowke na zarowke - lepsze, wygodniejsze swiatlo 2. Odlacz lampke od listwy przeciwprzepieciowej o ile taka masz 3. UPS? 4. Karta - wiadomo ze karty typu creative nie dorownuja Sound to noise ratio tym lepszym. Nie wiem jaka masz karte i ile chcesz przeznaczyc, ale fajne karty zaczynaja sie od 200 pln
Napisano 13 Styczeń 200817 l piksar ma rację :) trudno żeby fale światła zakłócały fale dźwiękowe... To nie, ale do słuchawek też idą fale elektryczne, takie same jak są w lampie, więc jest całkiem możliwe że zakłóca. Ja kiedyś miałam tak że mój laptop na półtora metra odległości włączał i wyłączał radio, musiałam radio odłączyć z prądu żeby był spokój. Najsensowniejsze wydaje mi się wymienienie jarzeniówki na żarówkę, wydaje mi się że w żarówce są mniejsze napięcia. Żeby to sprawdzić przedtem, możesz na próbę przenieść komputer do innego pomieszczenia w którym jest żarówka w podobnej odległości, i zobaczyć czy dobrze słychać. To z folią aluminiową też może zadziałać, opowiedz nam czy się sprawdziło. Ewentualnie jakiś wpływ może mieć kierunek w którym idzie kabel z komputera do słuchawek, możesz spróbować obrócić całość o 90 stopni, ale raczej wątpię czy pomoże bo kabel i tak nie idzie prosto.
Napisano 13 Styczeń 200817 l no nie mówcie, że będziecie ekranować przewody owijając je folią aluminiową. :P ludzie :P, prawda, że można tak conieco wyekranować, ale w życiu nie owijałbym przewodów :P
Napisano 13 Styczeń 200817 l Ania: zgodze sie z toba tylko w kwestii wymiany na zarowke, reszta to bujdy swietlowka tez dziala na 230V wiec tutaj nie ma roznicy glownie chodzi o to iz taka swietlowka moze wrzucac w kabel jakies zaklocenia, a wiadomo ze tym samym kablem idzie prad do komputera generalnie takie zaklocenia powinien zlikwidowac ups, listwa z filtrmi albo dobry zasilacz w starych autach czasami radio pierdzialo jak sie wlaczylo wycieraczki ogolnie na moim djskim forum wiele ludzi ma problemu z pierdzacymi/buczacymi gramofonami, dzieje sie to czesto przez to iz mixer wzmacnia zaklocenia wprowadzane w kabel przez np. lodowke ktora jest podlaczona na tej samej fazie sprobuj sugestia pixara podlaczyc lampke przez przedluzacz z innego gniazka (inny pokoj, najlepiej na innej fazie (ale tego raczej nie jestes w stanie stwierdzic)) i powiedz co sie wtedy stanie no nie mówcie, że będziecie ekranować przewody owijając je folią aluminiową. :P ludzie :P, prawda, że można tak conieco wyekranować, ale w życiu nie owijałbym przewodów :Pno bo to nic nie da, zaklocenia ida w kablu a nie z otoczenia
Napisano 13 Styczeń 200817 l illy popsuł zabawę, coraz ciekawsze teorie już tu były polecam hasła w google trzecia, piąta, siódma harmoniczna i zasilacz impulsowy wady i zalety