Napisano 3 Luty 200817 l Corel wypuścił nową wersję pakietu CorelDRAW, w wersji X4. Więcej na jego temat na stronie firmowej: link
Napisano 3 Luty 200817 l Powrót do korzeni z tym motywem z balonem. Pozytywnie, bo ten nowe pomysły jakoś mi nie przypadały do gustu, a już 11 i 12 to porażka (http://www.guidebookgallery.org/splashes/coreldraw).
Napisano 3 Luty 200817 l naprawdę wielka szkoda że w tej wersji od strony narzędzi nie ma NIC ciekawego (tabelki z worda i możliwość pisania w odbiciu lustrzanym - śmiech na sali) - odwrotnie niż w 12 i x3 gdzie naprawdę dużo się działo. Nie poprawili nawet większości upierdliwych bugów związanych z eksportem do postscriptu... Wygląda na to że corel po prostu musiał coś pokazać żeby sprzedaż nie spadła - i tak odstęp czasowy między x3 a x4 był chyba największy do tej pory...
Napisano 3 Luty 200817 l służę uprzejmie (bardzo krótką listą): obsługuje RAWy (całkiem sporo formatów) narzędzie do prostowania obrazków podgląd na histogram przy różnych filtrach - podobno bo nie udało mi się tego zauważyć. zmieniony interfejs krzywych. i to tyle. Nieźle jak na dwa lata od poprzedniej wersji
Napisano 3 Luty 200817 l zabawne jest to że w tej chwili corel (firma) więcej zarabia na painterze i paintshop pro niż na coreldraw... i to się chyba przekłada na ich stosunek do tej aplikacji. Trochę szkoda bo to jest już ostatni soft który mógł stanowić jakąkolwiek konkurencję dla illustratora, po tym jak Adobe zabiło Freehanda :(
Napisano 4 Luty 200817 l Dla mnie praca w CorelDraw to konieczność bez przyjemności, na wszelki wypadek nowej wersji nie zarydzykuję i do domu nie wpuszczę.