Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam nie miałem pojęcia gdzie dać taki wątek więc daje tutaj:)

Wykonałem rysunek statku. Chciałbym go jednak przenieść w rzeczywistość i wykonać model i właśnie z czego i jak. Wielkość hmm ok 20 cm 1 m nie mam pojęcia nawet jaki duży będzie bo to raczej zależy od materiałów a nie wiem w czym to wykonać...

PS: Pytanie drugie z czego ludzie wykonują makiety tych stadionów na euro2012 ?

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sklejka 1mm na wręgi. Wypełnienie kadłuba styrodurem albo pianką do okien. Szlifowanie, później laminat, znowu szlifowanie (tak do żądanego kształtu) a następnie malowanie. Pokład ze sklejki albo kartonu. Nadbudówki-plastik lub karton( w środku wręgi).Okna i detale pokładu różnie. Wały śrub różnie. Malowanie różnie.

Jest masa technik. Ewentualnie pokrycie wręg może być kartonem zaimpregnowanym.

Napisano

Drewno, sklejka, balsa, karton, blacha... Powiedz lepiej, jaki statek: galeon, czy współczesny pancernik?

Jak galeon to drwno, rzeźby w piance lub w drewnie, o ile potrafisz rzeźbić w drewnie i masz odpowiednie dłubadło do tego.

Nie każda pianka dobrze znosi lakiery. No i pamietaj o tym, że pianka do uszczelniania jest łatwopalna jak jasny gwint. Pali się bardzo dynamicznie, nieomal eksploduje.

Karton jest bardzo wdzięcznym materiałem, o le zna się kilka myków na jego obróbkę (np wyginanie nad parą).

Generalnie pomysłów jest masa. jak ma to być nie gniotse nie łamiotse, to polecam włókno szklane i żywicę epoksydową. Ale rękawice do tego to załóż grube i mocne, maseczkę i okulary na twarz lepiej też założ: podziurawienia sobie łap włóknem szklanym nawet wrogom nie życzę.

Napisano

O, za radę z wyginaniem kartonu to i ja dziękuję, bardzo się przyda. Jak masz więcej podobnych tipów to ja chętnie posłucham.

Rep dla Ciebie ;)

Napisano

Od biedy można użyć programu typu Pepakura Designer. Na podstawie prostego modelu 3d generuje ci siatkę na papierze i po wydruku możesz powycinać i posklejać czy jakoś tak. Poszukaj w googlach.

Napisano
  • Autor

Co do mojego modelu statku to raczej taki w stylu Scota Robertsona :D Niestety skaner mi nawalił i ni jak pokazać...

Napisano

Zajedziesz się z taka bryłą;)

Po kolei (mniej więcej):

Wręgi+ przekrój wzdłużny. Właściwie szkielet to podstawa. Przy takim kształcie polecałbym wypełnienie szkieletu pianką do okien. Ale niestety szkielet musi być pierwsza klasa-pianka, jak wiadomo, zwiększa swoją objętość. A potem szlifowanie do pożądanego kształtu. Pomogą Ci mocne wręgi i sprawdziany zewnętrzne do kształtowania. Shogun coś wspominał o włóknie szklanym i miał rację:) Tylko w łapy sobie tego nie wbij. W sklepach można znaleźć już gotowe ułożone włókna. Następnie na to idzie epoksyd. Potem szlif i szpachlówka. Acha. Epoksydu używaj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Dodatki możesz robić z wielu rzeczy. Druciki, karton. Ewentualne stery to przeważnie wręga z uformowanym kartonem. Jak o czymś zapomniałem to niech ktoś dopisuje;)

Napisano

Jest jeszcze jedna kwestia: nie wiem, czy to ma latać, czy pływac i czy ma silnik w zadku, ale jeśli tak, to wypełnianie pianką nic nie da, skoro w środku ma być maszyneria. Materiał warto dostosować do rozmiaru makiety i cięzaru silnika. Jesli ma być spalinowy, uwzględnij chłodzenie i uwzględnij to przy doborze materiałów (temperatura). Przy silniku spalinowym i w ogóle przy silniku odradzam piankę do okien. Chyba, że chcesz by Ci pojazd zrobił nagle BUM!

W sukurs moze przyjść Ci 3D: modeluesz toto najpierw tak, by z przekrojów wyodrębnic ksztalty wręgów, jakie potem wycinasz na przykład w sklejce, pleksie czy czym tam chcesz. Kolejny etap to wmontowanie w szkielet maszynerii. Obudowę opierasz na obłożeniu szkieletu deseczkami z jakiegoś materiału (pleksa, drewno). Warto by były one na tyle grube,by po wypełnieniu szpar pomiedzy nimi szpachlą i wyszlifowaniu, nie było zonku, typu przeszlifowanie się przez obudowę na wylot. :)