Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Po dłuugim czasie totalnego braku aspiracji do modelowania czegokolwiek postanowiłem zabrać się za nowy model. W zasadzie dopiero co go zacząłem, więc co jakiś czas postaram się dawać updaty z postępu prac. Liczę na konstruktywną krytykę, bo jeśli mam coś poprawiać to wolę zacząć już teraz niż na końcu wszystko przerabiać :)

Załączam zdjęcie oryginału, żeby było wogóle widać do czego to wszystko zmierza :)

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nop narazie niewiele ;] Ale wypasione autko sobie wybrales ;] Poczekam jak bedzie wiecej i sie wypowiem ;] Powodzenia

Napisano
  • Autor

No to czas na mały updejt. Jest pare miejsc które ze względu na brak ich widoczności w skończonym modelu postanowiłem nieco odpuścić (np. tylny most wstawiłem narazie tak żeby cokolwiek było, może potem coś z tym zrobię). Gorzej ma się sprawa z tym, że już w tej chwili mój sprzęt zaczyna mieć problemy z dźwiganiem modelu :P Niestety kiepsko jeszcze u mnie z robieniem oszczędnych pamieciowo modeli. Gdyby ktoś miał jakieś rady odnośnie takich zabiegów to chętnie skorzystam.

Napisano

Zobaczymy jak bedzie dalej narazie malo ale ładnie :) a koła nie mają za mało szprych ?? nie wiem bo nie widzialem referki :P:D

Napisano
  • Autor

W sumie też tak się zastanawiałem, ale policzyłem mniej więcej szprychy na zdjęciach i się raczej zgadza. Może poprostu odrobinę za szeroką felgę zrobiłem, więcej nie ma wyraźnego efektu nakładania się przednich i tylnych szprych.

Co do zabierania się za detal, to nie sądziłem że aż tak mocno obiążę pamięć już na tym etapie, ale mam nadzieję że wkrótce dokupię tak ze 4 giga memorki i będzie lepiej, bo narazie na 1 GB działam. Możliwe jednak że najpierw skończę ten model jakoś :P

Napisano

ładnie jest, a może spróbuj po oddzielać części od siebie (o ile już tak nie jest) to powinno trochę przyspieszyć pracę 3dsm'a

Napisano

jeżeli chcesz przyspieszyć kompa zacznij od czyszczenia windy z niepotrzebnych programów, następnie przeczyść rejestr...

Napisano
  • Autor

Sam komp chodzi w porządku i nie lata mi nic zbędnego w tle. Poprostu za mało pamięci na większe ilości trójkątów. Ale jakoś to będzie ;)

Generalnie staram się w miarę możliwości collapsować co się da i pracuję w większości na pojedynczych obiektach w grupach żeby ułatwić sobie pracę, nie wiem czy dobrze, ale tak mi się wydaje.

Napisano

ładnie ;] Co do ilosci tri to staraj sie proste obiekty robic bez ms (roznego rodzaju kolka kwadraty etc. np cala rame ) oszczedzisz i to duzo ;]

Napisano
  • Autor

Wrzucam kolejnego updata, mimo że dużo się nie pojawiło, ale tak żeby cokolwiek było :P Ostatnio jakoś strasznie mi praca spowolniła, ale obiecuję że skończę ten model chociażby nadeszła nuklearna apokalipsa i musiałbym modelować w bunkrze.

Nieco problemów sprawiają mi również referki, działam w tej chwili głównie ze zdjęć, bo blueprinty niestety nie są w pełni poprawne, ale i tak niektórych rzeczy nie jestem w stanie rozpoznać w sensie "jak to jest zrobine". Ponad to każdy z zachowanych modeli ze zdjeć czymś się różni (może ulegały zmianom prz rekonstrukcji?), więc będę taką kompilację robił ale w kierunku wersji muzealnej :)

Napisano
  • Autor

No i czas na kolejny update. Jak raczej widać nie mam zbytnio ustalonego schematu pracy, więc to tu to tam coś się pojawia, a czasem wracam do niektórych rzeczy aby coś poprawić. Taki lekki, nieszkodliwy chaosik :P

Napisano
  • Autor

Zapewne widzieliście już prackę Hynola w złotej galerii. Wystarczy więc powiedzieć, że mimo obietnic o skończeniu modelu, chrzanię to...

P.S. Żeby było śmieszniej, dzisiaj zamówiłem 2GB ramu żeby pociągnąć ten model :P he.. hehe...

jakoś nieśmiesznie.

Napisano
  • Autor

Raczej nie, przynajmniej narazie. Trochę mi ochota odeszła ;) Może kiedyś wrócę do niego, bo po takim wkładzie pracy raczej nie wyrzucę do śmieci. W tej chwili musiałbym konkurować z Hynolem, a w tym starciu raczej nie mam szans :P

Napisano

O nie, takiego podejścia nie będziemy tu tolerować.

Napisano
  • Autor

Oj dobrze już dobrze, dokończę go :P Poniosło mnię... Ale jakiś czas przerwy się przyda żeby nie było natłoku takich samych samochodów. W międzyczasie przyjdzie nowy ram i może też nowy zasilacz.

Napisano
Raczej nie, przynajmniej narazie. Trochę mi ochota odeszła ;) Może kiedyś wrócę do niego, bo po takim wkładzie pracy raczej nie wyrzucę do śmieci. W tej chwili musiałbym konkurować z Hynolem, a w tym starciu raczej nie mam szans :P

A czemu niby nie? Model bardzo ładnie Ci idzie i masz już naprawdę nie tak wiele do zrobienia. Jakby co to mogę przesłać troszkę fotek do obejrzenia detali (głównie z sskla, ale sporo rzeczy jest takich samych). W razie czego daj znać.

Napisano
  • Autor

Hmm, no w zasadzie jeśli możesz to nie pogardzę :) Swoją drogą odpadłem jak zobaczyłem, że zrobiłeś wloty displacem, a ja się katowałem modelowaniem XD

Napisano
  • Autor

Dziękować :). Jedną z największych zagadek jest dla mnie w ssk ta blacha z tyłu nad bakiem. Nie mam pojęcia czy ona jakoś wchodzi pod karoserię, czy jak, nigdzie tego dokładnie nie widać :( Niedługo może zabiorę się znowu dłubanie maski i pokażę jakieś nowe rendery (jak uporam się z górnymi wlotami XD, do tej pory boczne zajęły mi cały jeden dzień), chwilowo dziubię inny modelik w zbrushu.

Napisano
  • Autor

Łał, dzięki za te zdjątka! Dwa ujęcia których mi chyba najbardziej brakowało: tył i zbliżenie na grill :)