Napisano 25 Luty 200817 l pilnie potrzebuję zwykłego sześcianu zapisanego w 3dmaxie w formacie .3ds o boku 1m. potrzebne jest mi to do przeliczenia jednostek max/lightwave. jeśli jakaś dobra dusza się ulituje to proszę wysłać na maila murky (małpa) wp (kropka) pl
Napisano 25 Luty 200817 l Autor dzięki. kliknąłem :D. a jeśli ktoś ciekawy - 1m w 3ds z maxa = 39.3701 m w lightwave
Napisano 25 Luty 200817 l Autor szczerze mówiąc nie rozumiem pytania... kostka o boku 1m (jednego metra) zapisana jako .3ds w lightwavie ma bok długości 39.3701 metra. dziwne ale tak jest.
Napisano 25 Luty 200817 l Mym zdaniem tu raczej jest błąd w metryce w Maxie, tam metryka to trudny orzech...
Napisano 25 Luty 200817 l Tez bym stawiał na metryke w maxie. FAlcom jakie jednostki miałeś w System Unit Scale robiąc tego boxa?
Napisano 25 Luty 200817 l marcin wuu to moze wyeksportuj z LW do maxa taki szescian i zobaczymy czy jest rozniaca
Napisano 25 Luty 200817 l Po pomnożeniu przez 0,0254 (zakładając, że przelicza się z metrów na cale) wszystko się zgadza ;) Zwróć uwagę na jednostki ;) p.s. załączam pudełko, które na pewno ma 1m. Jeśli dalej będzie źle, sprawdź jednostki w LW.
Napisano 25 Luty 200817 l pionix - uważasz że jestem idiotą? ;) Chciałem się dowiedzieć jakie miałeś jednostki żeby zrobić boxa z innymi i wysłać go marcinowi wuu dla porównania/sprawdzenia. :) A jak to zrozumiałeś?
Napisano 25 Luty 200817 l Autor no faktycznie coś jest na rzeczy bo ta kostka którą zamieścił arevulopapo ma 100m w lw... czy ktoś mógłby sprawdzić to w takim razie:
Napisano 25 Luty 200817 l Autor ok 2,54 cm ma 1 cal czyli coś jest nie tak z jednostkami. Ja mam na 100% ustawione jednostki metryczne, zresztą lightwave nie ma przestawiania jako takiego, obiekty zawsze mają ten sam rozmiar co najwyżej może pokazywać w metrach albo w calach. czuję że będzie wielka lipa - muszę się zorientować jak to wygląda u klienta na miejscu. dzieki wszystkim za helpa
Napisano 25 Luty 200817 l pionix - pomyślałem że sądzisz iż zapomniałem zmienić jednostek ;) Najzwyczajniej zmieniłem je na metr i zrobiłem boxa 1x1x1 - proste :)
Napisano 25 Luty 200817 l Specjalnie sprawdziłem jednostki - były centymetry, więc wpisałem 100. Dobrze, nie? :D
Napisano 25 Luty 200817 l Autor @patry - w lightwavie 100m - może jednak jest jakaś nadzieja na sensowne tego przeliczenie
Napisano 26 Luty 200817 l kto ma najdłuższego metra wygrywa :D problem może leżeć nie tyle w maxie co w formacie 3ds.
Napisano 26 Luty 200817 l serwus :) no problemy sa zawaze z tymi jednostkami. pierwsza kostka u mnie ma 1x1x1 m. Jak sobie ustawiacie jednostki w maxe ? Ja mam system: metric i 1 unit = 10 cm. Tez tak robicie ? Moze ktos wrzuci plik z kostka - ale maxowy plik. Pewnie by sie przydal. I sprawa jednostek to PODSTAWA. Jesli nie, to predzej , czy powniej sie cos skaszani :(. pozdrawiam i zycze powodzenia :)