Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od jakiegos czasu tak mam, jak sporo obiektow/geometrii w scenie to niektore obiekty pojawiaja sie tylko kiedy sa zaznaczone. Jak odznacze to zupelnie znikaja...pewnie cos z grafika/driverami ale co zrobic?

Mam gf 8500gt, driverow probowalem roznych 3 czy 4 wersji..

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Może masz w maxie ustawione softwarowe wyświetlanie zamiast direcx lub opengl?

Napisano

dzieje sie to wtedy gdy jako render ustawiony masz np vray a materialy na obiektach sa standart?

Napisano
  • Autor

Zadna z tych odpowiedzi.

Jest na open_gl i dzieje sie tak tylko kiedy naladuje do sceny duzo geometrii.

Poza tym jakis czas temu pisalem tez o tym ze mtl editor dziala duuuuzo wolniej niz wczesniej (przesiadalem sie ostatnio na xp64). Ogolnie na wydajnosc w samym 3d nie narzekam, jest ok, poza wspomnianym edytorem materialow, wiec oba te problemy to chyba nie kwestia sprzetu tylko wlasnie nie wiem czego:)

Napisano
  • Autor

nie, nie dzieje sie to tylko przy zmienianiu widoku i obiektow nie widac w ogole, nawet bounding boxa, nic

jeszcze jeden problem, pierwszy raz takie cos mam...renderuje scene i w pewnym momencie przy liczeniu irradiance map render tak jakby sie zatrzymuje, tzn dalej idzie ale zatrzymuje sie na bucketach i liczy je w nieskonczonosc...jedynym wyjsciem jest wylaczenie maxa poprzez "end process" w managerze zadan, po takiej operacji plik juz nie nadaje sie do uzytku, nawet mergowac z niego nie mozna:(

mial tak ktos juz?

Napisano

Jezeli chodzi o znikajace obiekty to rowniez spotykam ten problem od czasu do czasu... Do tej pory poza resetem maxa nie znalazlem zadnej solucji :/.

edit: Przebilem sie prez area Autodesku i wyszperalem to:

"Then i had a look at Configure Driver and tried some different

Geometry settings. Bingo!! I turned off Use Cached D3DXMeshes

and now fingers crossed all is well."

Napisano
  • Autor

oo dziala:)

warto poszukac odpowiedzi u zrodla, to customer area czyli tylko dla zarejestrowanych maxiarzy?

Napisano

Area jest dostepna dla kazdego, nawet nie trzeba sie rejestrowac/logowac aby przeczytac zawartosc forum.

Napisano
  • Autor

problem z przysypianiem przy liczeniu irrmapy chyba rozwiazany...

nie chce zapeszac ale chodzilo chyba o rozmiar/wage tekstury w vraydisplace, zmniejszylem ja troche i skompresowalem w PS i render przeszedl...