Napisano 8 Kwiecień 200817 l Sytuacja następująca: podczas renderowania animacji po 30h renderu, wykrzaczył mi się max. Najgorsze jest to że do zakonczenia renderu brakowalo jakies 2-3h, wiec praktycznie caly plik jest, tylko nie da się go niczym otworzyc. renderowałem do avi, nie skompresowanego (jakies 608mb teraz zajmuje) I tu pytanie jak naprawic takie coś? (tzn odciąć część pliku, np 2sekundy, tak zeby pozostała część się nadawała do użytku?) - probowalem za pomocą jakichś darmowych narzędzi typu "Fade to black" itp ale nie działa, tzn nie otwiera się plik (program się wykrzacza na tym) Jeśli ktoś miał podobny problem i mógłby się podzielić rozwiązaniem byłbym bardzo wdzięczny (termin goni :/) Pozdrawiam - Loki
Napisano 8 Kwiecień 200817 l Tak jest zawsze, też nad tym płakałem, dopóki nie dowiedziałem się jak należy renderować animacje w maxie: Renderujesz do osobnych plików, np tiff - max automatycznie poukłada je w katalogu, który wskażesz do renderingu. Odpalasz np. "VirtualDub" albo inny program do obróbki filmów. VD automatycznie utworzy film z pojedynczych klatek.
Napisano 8 Kwiecień 200817 l łot cały problem polega na tym że nie powinno się animować do avi... wystarczy niech ci nawet 2-3 klatki padnie, a filmik do kosza... renderuj tak jak napisał Sebastian do tiff, tga, lub innego formatu jaki ci potrzebny... Później możesz to połączyć dowolnym programem do montażu... :) dzięki temu też czas renderowania sceny znacznie się zmniejszy, czasami nawet o 3/4, przynajmniej tak miałem renderując kiedyś do avi w Mayce, a później do plików png... jest to o wiele bardziej skuteczny i pewniejszy sposób na rendering animacji... ;) powodzenia!
Napisano 8 Kwiecień 200817 l Autor to dobra rada na przyszlosc, a na teraz? da sie jakos to uratowac jeszcze ?
Napisano 8 Kwiecień 200817 l metoda niezbyt ambitna, ale czasem (niestety nie zawsze) działa. Allplayer ma w sobie modulik "FixAvi". Wystarczy, że odznaczysz checkbox'a przy "Zachowaj oryginalny plik" (czy jakoś tak) i pozwolisz mu działać.
Napisano 8 Kwiecień 200817 l jest taki program do naprawiania plików avi które są uszkodzone... tylko nazwy nie pamiętam... :/ na pewno da się to naprawić, poszukaj jeszcze programów... choć wszystko zależy od tego która cześć ci padła, nie lepiej zrobić to na nowo, rendering będzie o wiele szybszy i będziesz miał całość??? P.s. Ja znajdę ten program to dam znać...
Napisano 8 Kwiecień 200817 l sprobuj tnij.exe, program do obcinania uszkodzonych downloadow. ewentualnie moze pomoc jaki program typu avi preview, do podgladu sciaganych filmow.