Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, potrzebuje wymodelowac tunel z membrany rozciagnietej na stalowej konstrukcji i zastanawiam sie, jak uzyskac taki efekt rozciagniecia/rozpiecia jakby to np. byla rajstopa :-) czy jest w maxie jakis reaktor, a moze plugin, ktory by samoczynnie 'obkurczyl' np. cylinder z materialu na wymodelowanej siatce? [mam maxa 9] pozdrawiam.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

hm, dziwnie dosc gadac ze soba, zwlaszcza na forum :-) ale moze komus sie przyda:

1. modelujemy konstrukcje (np. rzad torusow) i na niej rekaw o podobnej srednicy (np. z cylindra->poly, z wycietymi denkami)

2. zmniejszamy o x% SREDNICE/PRZEKROJ konstrukcji i tunelu (im bardziej, tym bardziej napieta bedzie membrana)

3. cylindrowi nadajemy clotha i dodajemy do symulacji elementy konstrukcji, cylinder-cloth, torusy-collision objects, ustawiamy wlasciwosci etc., w tym dla rekawa -> presets -> SPANDEX, mozna dodac elastycznosci i keep shape=100%

4. w miejscach styku materialu z konstrukcja werteksy rekawa grupujemy i przyczepiamy do torusow przy pomocy SIMNODE.

5. srednice konstrukcji (tylko) skalujemy do wlasciwej wielkosci

6. symulacja... wlala :-)

Napisano

Temat powstał dawno, ale trafiłem tu parę dni temu, jako, że jest to właśnie to zagadnienie, którego szukam. Wszystko działa pięknie, nie mogę tylko znaleźć dwóch rzeczy. "keep shape=100%" - przeszukałem kilkakrotnie okienko Object properties, ale tam tego nie ma i nie wiem gdzie szukać. Druga rzecz, to dodawanie elastyczności - który to parametr i czy należy go zwiększać, czy zmniejszać?

Ostateczny efekt jest taki, że membrana zamiast się naciągać na torusach, po włączeniu symulacji wraca do swojego wyjściowego rozmiaru, sprzed zmniejszenia i luźno zwisa, zamiast się ładnie rozciągnąć.

Czy ktoś mógłby pomóc?

Edytowane przez kubbek

Napisano

Podstawowy problem sam się rozwiązał - nie doczytałem i zmniejszałem membranę, zamiast zwiększać torusy. Nadal jednak mam potrzebuję pomocy. Przy standardowych ustawieniach spandex jest strasznie miękki, a mi chodzi rzeczywiście o membranę, która będzie mocno napięta i sztywna.

Poza tym materiał zatrzymuje się w sporej odleglosci od stelazu, na ktorym ma byc rozciagniety. Zmiana w polu offset z 1 na 0,1 nic nie daje.

Ktoś może mi doradzić, jakieś sensowne ustawienia?

Edytowane przez kubbek

Napisano

Ucieszyłbym się, gdyby to było takie proste. W moim przypadku, te torusy to tylko ćwiczenie w poszukiwaniu technologi, a docelowo chodzi o materiał rozpięty na sztywnym stelażu, który to stelaż będzie ruchomy i animowany.