GrafMax Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Cześć, Znajomy informatyk robi magistra z systemu symulującego kolizje. Poprosił mnie o jakąś przykładową scenę 3d na której mógłby testować swój system. Problem polega na tym, że potrzebuje dane dotyczące położenia face'ów w scenie, a dokładniej każdego z wierzchołków. Czy w 3ds max można odczytać takie dane i ewentualnie zapisać je do jakiegoś pliku ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 A pokaże kod w zamian? ;) Raczej nie... W jakim formacie potrzebuje tę scenę? Czy może potrzebuje plik tekstowy z wierzchołkami? Może złap mnie na GG, chętnie pomogę. pozdr., skk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Np. staruszek OBJ trzyma współrzędne każdego wierzchołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Np. staruszek OBJ trzyma współrzędne każdego wierzchołka. weź, nie podpowiadaj, próbuję te kolizje zobaczyć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 5 Maj 2008 Autor Share Napisano 5 Maj 2008 Dzięki za odpowiedzi Panowie. Kolega już sobie poradził - napisał program do odczytywania plików obj :D Z niecierpliwością czekam na finalny efekt ;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 5 Maj 2008 Share Napisano 5 Maj 2008 Notatnik odczytuje pliki .OBJ :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 5 Maj 2008 Autor Share Napisano 5 Maj 2008 Notatnik odczytuje pliki .OBJ :D Tak, poprawiał w nim moją scenę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 5 Maj 2008 Share Napisano 5 Maj 2008 W maxie - getVert $.mesh 1 -- Podaje wspolrzedne pierwszego wierzcholka w lokalnej przestrzeni -- getVert $.mesh 1 * $.trnasform - zwroci wzpolrzedne wierzcholka w globalnej. Niech kolega przejrzy dzial Editable_Mesh: GeometryClass and TriMesh: value w dziale vertex Methods znajdzie wszystkie dostepne vertexowe funkcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 5 Maj 2008 Autor Share Napisano 5 Maj 2008 kolega, nie używa 3ds max, ale dzięki za podpowiedź ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 5 Maj 2008 Share Napisano 5 Maj 2008 Jakim cudem ten wątek znalazł się zatem w dziale 3dsmax? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 5 Maj 2008 Autor Share Napisano 5 Maj 2008 z braku działu "Notatnik" ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 5 Maj 2008 Share Napisano 5 Maj 2008 Czy w 3ds max można odczytać takie dane i ewentualnie zapisać je do jakiegoś pliku ? ... kolega, nie używa 3ds max, ale dzięki za podpowiedź ;) hmmm.. no ciezki orzech do zgryzienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Przepraszam, że tu pisze, ale mam takie małe pytanko, otóż mam dwa wierzchołki albo trzy lub wiecej i czy jest jakaś funkcja dzięki, której można by było ustawić je na równej jednej wysokosci? Z góry dziękuje za odpowiedz. Ps. żeby nie było to szukałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Może snap? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Zaznaczasz po kolei każdy z wierzchołków i wpisujesz mu nowe współrzędne. Te okienka pod viewportami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 Snap? a gdzie to znajdę? Ręcznie wpisywać współrzędne potrafię, ale mi chodzi czy jest cos co może to zautomatyzować. Chodzi mi o współrzędną Z czyli wysokości wierzchołków. Mam np. jeden na wysokości 4m drugi na 3 metry i trzeci na 8 metrów i chciałbym aby były na wysokości powiedzmy 2m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wray Napisano 8 Maj 2008 Share Napisano 8 Maj 2008 (edytowane) Przełącz się w tryb Absolute Mode... i wpisz wartości w polu Z tak jak pisze arevulopapo. Nie jest dość automatycznie?:) Możesz też kliknąć prawym przyciskiem myszki na narzędziu Select and Move lub w sekcji Edit Geometry (Editable Poly) użyć przycisków X, Y, Z... Snap? a gdzie to znajdę? Na prawo od Select and Move. Nie zapomnij kliknąć prawym... A tak poza tym to F1. Wystarczy wpisać: Snaps. Edytowane 8 Maj 2008 przez Wray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 11 Maj 2008 Share Napisano 11 Maj 2008 oki wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi