Napisano 5 Maj 200816 l Witam Mam pytanie co polecali byście kupic kompa z opcją 2xQuad; tutaj pytanie czy istnieje płyta która obsłuży dwa quadziki a jeśli tak to czy bez problemu na maxie będzie widoczne 8 bucketów, oraz czy każdy quad nada się do takiej płyty czy może lepiej kupić 2x Xeony pod które wiem że są płyty ale chyba są droższe i nie wiem czy to prawda trzeba specjalnie pamięci kupować?? Skoro już pytam to która z powyższych konfiguracji wyszła by taniej oraz jak było by z wydajnością głównie chodzi mi o program 3DS Max tj czas renderingu. Z góry dziękuję za odpowiedźi
Napisano 5 Maj 200816 l 2 x quad to mozesz mic na dwoch osobnych plytach gł. tak jest polityka firm inte i AMD by chipsety dla plyt wieloprocesorowych obslugiwaly tylko xeony w wypadku Intela lub Opteron u AMD
Napisano 5 Maj 200816 l Ej no, Bzyku, masz nieświeże informacje ;) Od jakiegoś czasu można nabyć płytkę pod dwa procesory serii Core2Quad, ale nie jestem pewien czy nie tylko z serii 9xxx. W każdym razie sprzęt jest cholernie drogi, płyty pod Xeony są troszkę tańsze.
Napisano 5 Maj 200816 l drogi do czasu muahahahhaaahah hahahahha hahaha (diaboliczny smiech) przegladnij forum, bo juz widzialem kilka takich watkow
Napisano 5 Maj 200816 l Witam. Jest tylko 1 płyta pod 2x quad ( nie xeon) i zowie się SKULATRIL symbol D5400XS Choć platforma SkulLtrail obsługuje Yorkfielda 9775 ( socket 771) to zważywszy na całość (osiągalność procesorów) łatwiej do niej zapakowac Xeony ( też 771) Ostatnia znana mi cena ( realna) Q9775 to 1600 USD przy wątpliwej podaży. Pewno z czasem się to zmieni. Ale czy zmienie sie też cena płyty gównej INTELA która aktualnie wynosi 756USD ? Nie wiem , byc może ale... ponieważ to jedyna płyta na tę platformę to INTEL jest absolutnym monopolistą.
Napisano 6 Maj 200816 l Autor Dzięki Wallop za naprawdę konkretną odpowiedź aktualnie szukam fajnych płyt które obsłużą dwa 4 rdzeniowe xeony znalazłem taką płytę Asusa DSBF-DE http://pl.asus.com/products.aspx?l1=9&l2=39&l3=299&l4=0&model=1544&modelmenu=2 może mógł byś mi polecić jakieś inną fajną płyte pod dwa Xeony lub jakiś gotowy zestaw z miare normalnymi cenami. Tak patrząc po cenach stwierdzam że znacznie lepiej (taniej) samemu składać 8 jajowego kompa gdyż np ceny Stacji Dell Precision T7400 zabijają
Napisano 6 Maj 200816 l przylaczam sie do prosby mujas'a ps. wallop, jestes cennym nabytkiem tego forum ;)
Napisano 6 Maj 200816 l Tutaj masz dość duży wybór płyt które obsługują dwa 4 rdzeniowe xeony: Link, wszystkie są z intela.
Napisano 6 Maj 200816 l Witam. Moge gorąco polecić płytę Intela S5000XVNSATAR .Aktualnie można ją kupić za kwotę ok 1300 pln z dostawą ( dziś zamawiałem na http://www.noteo.pl/produkt/intels5000xvnsatar(891999)_.php?sID=32920&cID=1 ). Płyta rzeczywiscie dobra, ma wszystko co niezbędne( no, może przydałby się kontroler FDD , ale trudno ... w razie co zewnętrznie na usb też da sie podłączyć). Naprawdę polecam i chętnie służę jakimś tam :o doświadczeniem i poradą gdyby co...
Napisano 6 Maj 200816 l Mam pytanie powiązane po części z tematem: Czy na takiej płycie możma włożyć dwa różne procesory np jeden 2,5GHz i 3,16GHz? Wiem, że taka płytk amoże chodzić tylko z jednym prockiem, ale czy obsłuży dwa różne to już nie jestem pewien.
Napisano 6 Maj 200816 l Niestety , procesory muszą być tego samego rodzaju jeśli chodzi o mnożnik i częstotliwość szyny. Tylko w jednym wypadku ( opieram to na własnych doświadczeniach ) jest możliwe wykorzystanie różnych serii : mianowicie mam na myśli procesory z serii E i L. np Xeon E5320 i Xeon L5320. Oba są o tym samym mnożniku i szynie różnica jest tylko w mocy TDP ( seria E ma 80W , zaś seria L50W) oraz przedziale napięć zasilających co w praktyce okazało się nie być przeszkodą w wykorzystaniu dwóch różniących się serią procesorów
Napisano 6 Maj 200816 l może mógł byś mi polecić jakieś inną fajną płyte pod dwa Xeony lub jakiś gotowy zestaw z miare normalnymi cenami. Tak patrząc po cenach stwierdzam że znacznie lepiej (taniej) samemu składać 8 jajowego kompa gdyż np ceny Stacji Dell Precision T7400 zabijają jeśli chodzi o płytę to ja działam na Tyanie i bardzo sobie chwalę http://www.tyan.com a jeśli chodzi o Della to jak ja składałęm kompa złożenie na podobnej jakości komponentach i o podobnych parametrach kosztowało mnie mniej więcej tyle samo.
Napisano 5 Czerwiec 200816 l a jak to jest z systemem? chce kupic plyte pod dwa xeony 4 rdzeniowe, czy windows xp 64bit bedzie mi poprawnie widzial 8 rdzeni? czy max z mental rayem i vrayem beda mi poprawnie wykorzystywac wszystkie 8 rdzeni? mamy w firmie farme, wszystkie 40 rddzeni jesrt widziane przez renderery. ale jak to jest gdy sie ma wszsytko w jednym pudle?
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Nie ma żadnego problemu z obsługą maszyn wieloprocesorowych. Win xp64 daje sobie znakomicie radę
Napisano 25 Sierpień 200816 l A wiecie może panowie czy pamięci dedykowane do Mac Pro Transcend 2x2GB FB-DIMM PC800, można je kupić m.in. na allegro, będą obsługiwane w PC na płytach do Xeonów seria 5400?
Napisano 26 Sierpień 200816 l niestety, ale zaden procesor z socjet 775 nie bedzie pracowac w trybie multi.... jest to zarowno problem w samym pocesorze jak i w chipsecie plyt go obslugujacych.
Napisano 26 Sierpień 200816 l Dzięki wallop A jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, z tematu który w ogóle nie kumam Jak jest różnica pomiędzy pamięciami typu single rank, dual rank w kontekście tych dwóch zestawów. http://www.noteo.pl/produkt/kingstonddr24gb(2*2048mb)ecckvr6.php?sID=31857&cID=419 http://www.noteo.pl/produkt/kingstonddr24gbecc667mhzkvr667d2_.php?sID=32894&cID=419 Do obsadzenia jest 8 slotów pamięci - mógłbym je obsadzić 4 sztukami po 2GB lub 2 sztukami po 4GB, oba zestawy będą pasować? zostają mi 4 wolne sloty lub 6 wolnych slotów, obsadzenie wszystkich 8 slotów pamięciami po 2gb nie będzie problematyczne? Bo więcej niż 16GB nie będzie mi potrzebne. Czy są inne ewentualne konsekwencje takich dwóch rozwiązań, oczywiście poza tym że obsadzając 4 kośćmi zajmuję 4 sloty :) i konsumpcją prądu?
Napisano 26 Sierpień 200816 l Witam. sugeruję rozwiązanie 4x2GB - sprawdzi sie bardzo dobrze ,a i z dołożeniem do 8x2 GB nie ma problemu (i własnie dlatego między innymi płaci sie tyle za dobre płyty do stacji roboczych). Gwoli zaspokojenia ew. cieakowsci moge podać że( ale tylko w celach testu) maksymalnie dane mi było umieścic na jednej płycie 64GB. Było to 8 pamięci Hynixa o symbolu HYMP31GF72CMP4D5-Y5. Wszystko działało jak należy. Edytowane 26 Sierpień 200816 l przez wallop
Napisano 27 Sierpień 200816 l uuu, za późno się zorientowałem, zakupiłem 2x4gb, mam nadzieję że pójdą bez problemu 64GB robi wrażenie ale chyba jeszcze daleko mi do realnego zapotrzebowania na taką ilość :)
Napisano 27 Sierpień 200816 l serwus :) 64GB robi wrażenie ale chyba jeszcze daleko mi do realnego zapotrzebowania na taką ilość :) sprobuj sobie pomontowac cos w 1920x1080 , majac np. warstwy reflection, shadow, color itp. Wtedy zobaczysz jak blisko jest... :( pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 27 Sierpień 200816 l miras: wszystko ok... po prostu ekonomiczniej ( o ile wystarczy ci 16 GB ) zapełnić 8 slotów po 2 GB (przy założeniu że to w tym momencie będzie 16 GB oszczedasz co najmniej 250- 300 pln) aniżeli cieszyć sie ze dzięki temu zabiegowi masz tyle slotów wolnych że możesz sobie wpakować i 32 GB. a co do 2x4 GB-- na pewno będą dobrze działać i będziesz z nich zadowolony.
Napisano 27 Sierpień 200816 l kannu: Noo, właśnie dlatego daleko że nie montuję w 1920x1080 :), jeśli 3d to najczęściej sceny nie przekraczające 500mb, tak to After Effects zazwyczaj w PAL, chociaż ram preview przydałoby się jak najdłuższe :) wallop: Rzeczywiście, tak jak pisałeś kiedyś, z dostaniem Supermicro jest problem w Polsce :), a ponieważ mam ADHA i nie mogę się doczekać, znalazłem jeszcze jedna płytę, ten sam chipset, fsb 1600, 2xLAN, jakieś audio itd, mam nadzieję że równie przyjemna w obsłudze zmodowanych xeonów: TYAN Tempest i5400PL S5393WG2NR Co o niej sądzisz? Masz jakieś praktyczne doświadczenia z tym modelem?
Napisano 28 Sierpień 200816 l Witam. Nie wiem czy zdąze ci to przekazac przed zakupem ale.. ten model nie obsługuje fsb 1600. Niestety... tylko jedna płyta Tyana to robi a mianowicie I5400PW o symbolu S5397AG2NRF Sprawdź sobie doładnie tę płytę , ale ..raczej nie pomylilem się. A odpowiedź na drugą cześć pytania , czyli czo myślę o Tyanie jest prosta: nie lubie ich płyt z kilku powodów ... po pierwsze i dla mnie najważniejsze maja fatalna RMA , .. po któres tam następne... często gęsto potrafia w swoich reklamówkach obiecywać a rzeczywistosć swoje ( patrz przypadek płyty którą chcesz kupić). Faktycznie , jest tam chipset 5400 seeburg ( który powinien obsługiwać 1600 fsb ale... z przyczyn dla mnie niejasnych nie robi tego ( myśle ze montowana jest tam jakas jego okrojona wersja).
Napisano 28 Sierpień 200816 l Masz racje, nie obsługuje fsb 1600 :(, porażka, ta która obsługuje jakos nie przypada mi do gustu, za dużo miejsc na ram, za mało usb, ehh
Napisano 28 Sierpień 200816 l Jestem zdesperowany, macie panowie może jakieś adresy godnych zaufania internetowych sklepów z Niemiec?
Napisano 28 Sierpień 200816 l serwus :) miras : Ty tego sprzetu potrzebujesz do renderingu, symulacji fizycznych , czy czego ? bo jesli to kwestia renderingu , to pewnei bralbys dodatkowe stacje. pozdrawiam i zycze powodzenia
Napisano 28 Sierpień 200816 l do codziennej pracy i renderingu animacji w 3D, też do aftera, nie wykluczam innych zastosowań, również symulacji fizycznych, mam zwykłego quada 9450 ale potrzebuję czegoś mocniejszego niż zwykły desktop i możliwości sensownej rozbudowy. Chciałem sprzedać desktopa i zainwestować w Xeony, ale w sumie coraz bardziej się waham czy się staruszka pozbywać, co dwa kompy to nie jeden :)
Napisano 28 Sierpień 200816 l serwus :) miras - wlasnie dlatego Cie pytalem o planowane zastosowanie. Tylko do niektorych zastosowan potrzebna jest jedna baaaardzo droga i wydajna stacja. Ba, wiele procesow w maxie nie potrafi obsluzyc czterech rdzeni i dlatego chyba najsensowniej jest miec glowna stacje dwurdzeniowa z bardzo mocnymi zegarami. Cholera mnie bierze jak fur liczy mi sie na jednym rdzeniu. Oczywiscie w gre wchodzi tez kasa . Jak sie ma duzo , to kupujesz wszystko high-end i nie ma sprawy. Polecalbym rozwazyc dokupienie stacji na quadach i bardzo mocnego dwurdzeniowca, z wypasionym chlodzeniem i solidne podkrecenie go. Dlatego wlasnie tak wazne bylo pytanie o przeznaczenie tej stacji. Tak czy siak sprzecik Ci sie szykuje fajowy :) pozdraiwam i zycze powodzenia :)
Napisano 28 Sierpień 200816 l Dziękuję :) Będę pracował na XSI który z tego co wiem ma pełne wsparcie dla wielordzeniowości. Zastanawiam sie jeszcze czy warto wydać trochę kasy na jeden mały dysk SCSI na system i programy albo na plik wymiany, resztę dysków mam na SATA, ale nie mogę zrobić z nich RAIDA bo są kompletnie różne.
Napisano 28 Sierpień 200816 l nie ma sensu bawić sie w SCSI ps. czy przydatny okazał siee adres sklepu który ci podałem?
Napisano 28 Sierpień 200816 l u mnie powiadomienia o PW też są słabe, przeczytałem info od ciebie przed chwilą, odpowiedź znajdziesz w swojej skrzynce PW :)
Napisano 31 Sierpień 200816 l Hmm, RAID 0 warto robić? Z dwóch 250GB? Wrzucić tam system, programy oraz miejsce na scratch dyski, temp i różne foldery cache, docelowo renderować również na macierz, obrabiać - potem skończone przerzucać na inny dysk?
Napisano 1 Wrzesień 200816 l serwus :) miras - nie wiem co tam zamierzasz robic, ale 250 gb to bardoz malo. zwlaszcza gdy zaczniesz robic jakies rendery testowe do warstw, rendery testowe do warstw , rendery.... itd :D pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Wkurzyłem się, mam już komplet części do Xeonów, przyszła płyta główna na którą czekałem 3 tygodnie, procki są, nowy dysk jest, obudowa, wiatraki, bajery, czego nie ma? 8 małych nakrętek, które mocują radiatory do płyty głównej ! wrrr... ani producent płyty ani procesorów nie raczył zamieścić w komplecie. Siedzę w domu z 7 miesięcznym dzieciakiem, nie mam jak wyjść, wieczór wolny, miałem składać kompa i nic. Jak ktoś może mi dowieść 8 nakrętek do Wawy do Śródmieścia to ozłocę:)
Napisano 4 Wrzesień 200816 l teraz sie okaże, że to jakieś specjalistyczne nakrętki o niestandardowym rozmiarze i będę czekał 3 tygodnie aż je sprowadzą ze stanów :)
Napisano 13 Wrzesień 200816 l Witam. Moge gorąco polecić płytę Intela S5000XVNSATAR .Aktualnie można ją kupić za kwotę ok 1300 pln z dostawą ( dziś zamawiałem na http://www.noteo.pl/produkt/intels5000xvnsatar(891999)_.php?sID=32920&cID=1 ). Płyta rzeczywiscie dobra, ma wszystko co niezbędne( no, może przydałby się kontroler FDD , ale trudno ... w razie co zewnętrznie na usb też da sie podłączyć). Naprawdę polecam i chętnie służę jakimś tam :o doświadczeniem i poradą gdyby co... Witam wallop.Chciałbym sie ciebie poradzic apropo płyty ktora zaproponowales. Znalazlem taka jej tansza wersje :)http://www.directron.com/s5000vsa4dimmr.html Uwazasz, ze nada sie do dwoch xeonów E5420, 8gb ramu i ge-force gtx 260(chyba nie ma pci-Ex16 :()? Edytowane 13 Wrzesień 200816 l przez lolipop
Napisano 13 Wrzesień 200816 l Witam. Niestety , ale nie sprawdzi sie w twoim wypadku. Zwróć uwagę ze ma 2 sloty PCI Express x4 a nie 16 i karty graficznej o której wspominasz w tej płycie nie obsadzisz.