Napisano 13 Maj 200816 l Witam Jest na to inny sposób niż Boolean i ProBoolean?? Wycinam w bryle z modem "Shell". Boolean psuje siatkę, a ProBoolean powoduje, zniknięcie "Shell`a" - bryła na powrót jest pełna w środku Z góry dzięki :)
Napisano 13 Maj 200816 l ja używam boolean i nie widze problemu. wycinane elementy łącz w całość przed wycięciem żeby nie powtarzać operacji. A jak już musisz powtórzyć to najpierw przekonwertuj na poly. Jak siatkę ci psuje to zwykle można ją prosto naprawić narzędziami poly.
Napisano 13 Maj 200816 l Ja okna wycinam zagęszczając siatkę (Connect, Quickslice), a potem wyrzucam dwa polygony i buduję cztery w powstałym otworze. Pomocna opcja Cup (Border). PZDR mkeruj
Napisano 13 Maj 200816 l sposób jakich wiele, dobry jak się rzeźbi dowolny domek bez rusunków, tym sposobem jakby wycinać okna w dużym bloku to można się zajeździć. Najlepszy sposób na okna to i tak spline + extrude, czasem boolean. to wystarczy. Chyba że mowa o gamearcie wtedy inna bajka.
Napisano 13 Maj 200816 l a nie lepiej modelować bryły budynków na spline-ach? to najszybsza moim zdaniem metoda i pozwala na bardzo szybkie wprowadzanie poprawek. Edit - no tak jak Siwy powiedział
Napisano 13 Maj 200816 l Autor No właśnie nie tak łatwo naprawić siatkę po Boolean`ie... niektórych krawędzi stworzonych przez Boolean nie można usunąć poprostu.
Napisano 13 Maj 200816 l przed booleanem trzeba zbudowac odpowiednia siatke i tyle w przypadku okien to akurat bolek sie sprawdza wiec nie ma co narzekac
Napisano 14 Maj 200816 l Autor Macie może jakiegoś tutka odnośnie tego tematu, bo się chlastam z tym niemiłosiernie :/ Boolean chrzani siatkę na maxa łączne z tworzeniem krawędzi "w oknach", które wycinam. "przed booleanem trzeba zbudowac odpowiednia siatke i tyle" Jak powinna wyglądać ta "odpowiednia siatka" skoro wycinam te okna w sześcianie z modem "shell"??
Napisano 14 Maj 200816 l moze najpierw pokaz screen z viewportu albo cos bo skad ja mam wiedziec jak wyglada u ciebie sytuacja?
Napisano 14 Maj 200816 l mam podobny problem ,czyli uzycie booleana psuje siate : http://picasaweb.google.com/Gourhard/Grafika/photo#5200210653723715602 tak wyglada po paru minutach naprawiania ,usuwania setek vertexow i edge i nic dalej sie nieda zrobic co generalnie mnie nie urzadza Probowalem zrobic rowniez ze spline ,ale efekt byl podobny ,masa niepotrzebnych EDGE i jeszcze trudniejszych do usuniecia
Napisano 15 Maj 200816 l Autor Ok, więc tak to wygląda: http://picasaweb.google.pl/pixel1984/3DMAX/photo#5200547946076268754 Przy okazji może ktoś mi powie czemu ta textura tak głupio sie układa??
Napisano 15 Maj 200816 l Autor Gdyby to było takie proste to nie zawracałbym głowy :) Jakkolwiek tego nie ustawie w unwrap UVW to nic się nie zmienia :/
Napisano 15 Maj 200816 l ja unwrapa przy wizkach używam tylko przy łukowatych kształtach i to bardzo rzadko. uvwmap z mapowaniem box ci wystarczy w tym przypadku. Wycinanie okien w takim domku zrobisz jakimkolwiek narzędziem w pare minut. możesz nawet poustawiać boxy jeden przy drugim zostawiając otwór okna :) Nie wiem też co ci się może z siatką dziać po booleanie. Jak to nie idzie do gameartu to olej po prostu dodatkowe eddżesy, co ci przeszkadzają.
Napisano 15 Maj 200816 l Autor Ano przeszkadzają mi tyle, że czasami taki EDGE przebieg przez środek otworu okiennego i nic z nim nie mogę zrobić :)
Napisano 15 Maj 200816 l kurde nie wiem jak przy kwadratowych oknach mozna miec problem z bolkiem :/ bierzesz sobie boxa uzywasz bolka i masz otorek i nawet max automatycznie ci tam jedna krawedz z czyms laczy jak cos to samemu mozna cutem pociagnac reszte ale jak pod MS nie idzie to raczej zaduzego znaczenia nie ma
Napisano 15 Maj 200816 l w modelach po boolu jest zasada że otwór musi być połączony z krawędzią zewnętrzną przez edge'sa. Jak zrobisz w innym miejscu takowego to ten stary możesz usunąć. Tak się właśnie naprawia siatki po pooleanie.