palmer Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 witam .... Czy ktos moglby mi podpowiedziec jak uzyskac efekt "rozgrzanego powietrza" Dokladnie chodzi mi o to aby pomiedzy kamera a obiektem znalazla sie drgajaca i falujaca warstwa rozgrzanego powietrza .... ma byc naprawde goraco .... obiektem maja byc rozgrzane do czerwonosci litery ... bede wdzieczny za wskazowki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoAd Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 Był podobny temat, wystarczy użyć opcji szukaj,którą nasze kochane forum posiada, a nie z każdym gówienkiem zakładać nowy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 Dokładnie to poszukaj pod hasłem heat haze, google aż się łamią :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 13 Maj 2008 Autor Share Napisano 13 Maj 2008 o'rajt ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 W postprocesie w aferefekcie można, filtry typu distort, distortion (liquify itp) EDIT: szkoda takie coś renderować.. Ewentulanie od biedy taki prosty trik: raytracowane szło z bardzo wysoką przeźroczystością na boxie z animowanym noisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 14 Maj 2008 Autor Share Napisano 14 Maj 2008 levus bede chyba musial isc za Twoja rada, google co prawda wyrzucilo setki stron ale nic konkretnego nie znalazlem. Jeszcze nie probowalem animowanego noisa ale skoro mowisz ze powinno zadzialac wiec sprobowac warto. Projekt prawdopodobnie rozpoczne za 2 tygodnie - lecz juz teraz postanowilem zebrac materialy na ten temat jesl ktos z forumowiczow ma jakies ciekawe pomysly - ....prosze pisac lub wstawic link pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brumugun Napisano 14 Maj 2008 Share Napisano 14 Maj 2008 cze, lunkij na to: http://max3d.pl/tut.php?id=84 Pozdro Brumugun. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 14 Maj 2008 Share Napisano 14 Maj 2008 Zależy też jak taki efekt ma się zachowywać, ale to co zapodał Brumugun jest extra. Ale jeśli potrzebujesz np "rozgrzać" powietrze nad asfaltem, pustynią albo tego typu zjawiska to proponuję Ci to rozwiązać w postprodukcji w after effects i nie bawić się w particle. W ten sposób będziesz miał większą kontrolę nad tym co będziesz nakładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 14 Maj 2008 Autor Share Napisano 14 Maj 2008 brumgun swietne i proste - dzieki ! wyglada na to ze zadziala do tego co potrzebuje stworzyc... Levus: musze w takim razie poduczyc sie after effects ...mam nadzieje ze zrobienie tego efektu bedzie prostsze niz w 3ds :) dzieki panowie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 14 Maj 2008 Share Napisano 14 Maj 2008 Na szybko taki efekt w maxie: http://www.sendspace.pl/file/TTTI6sfM/ Priorytetem była szybkość renderowania więc zrobiłem plane z gęstą siatką na to noise delikatny i mapka raytrace wrzucona do slotu refraction w standard materiale. Planea dałem przed kamerę żeby widzieć scenę przez niego ale można pokombinować z ustawieniem w konkretnym miejscu. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 14 Maj 2008 Autor Share Napisano 14 Maj 2008 Tomala pieknie ! dokladnie to jest to o co mi chodzi ... (cos mi sie wydaje ze gdy zaczne prace nad projektem bede mial do Ciebie kilka pytan) :) dziekuje i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi