Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak w tytule szukam edytor textu dodający ciąg znaków na początku i końcu każdego wersa

nie jestem naukowcem i szukam czegoś prostego w użyciu taki user freandly jak np. ReNamer ale działający wewnątrz pliku,

próbowałem Vim-a ale nic na wierzchu nie zauważyłem tzn. zauważyłem ale nie działało mi :)

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)
jak w tytule szukam edytor textu dodający ciąg znaków na początku i końcu każdego wersa

nie jestem naukowcem i szukam czegoś prostego w użyciu taki user freandly jak np. ReNamer ale działający wewnątrz pliku,

próbowałem Vim-a ale nic na wierzchu nie zauważyłem tzn. zauważyłem ale nie działało mi :)

Nie łatwiej zainwestować kiedyś pół dnia w naukę i pozbyć się większości tego typu problemów?

import sys
(file, file2, poczatek, koniec) = sys.argv[1:]
file2 = open(file2, "w")
for line in open(file).readlines():
   line = poczatek + " " + line.strip() + " " + koniec + "\n"
   file2.write(line)
file2.close()

Zapisz to w pliku a potem wywołaj z linii poleceń:

lines.py mojplik.txt nowyplik.txt pocztek koniec

...zakładając oczywiście, że masz w systemie Pythona.

pozdr.,

skk.

PS Zajęło mi to mniej czasu, niż Tobie zadanie pytania... może warto o tym pomyśleć?

Edytowane przez SYmek
  • Like 1
Napisano

kru - do takich rzeczy najlepiej pisać sobie krótkie skrypty, zamiast przekopywać cały Internet w poszukiwaniu odpowiedniego narzędzia.

Myślę, że w Bash'u też dałoby radę - używając potoków i programów takich jak awk, ale teraz nie wymyślę tego.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności