Destroyer Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 jak w tytule szukam edytor textu dodający ciąg znaków na początku i końcu każdego wersa nie jestem naukowcem i szukam czegoś prostego w użyciu taki user freandly jak np. ReNamer ale działający wewnątrz pliku, próbowałem Vim-a ale nic na wierzchu nie zauważyłem tzn. zauważyłem ale nie działało mi :)
SYmek Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 (edytowane) jak w tytule szukam edytor textu dodający ciąg znaków na początku i końcu każdego wersa nie jestem naukowcem i szukam czegoś prostego w użyciu taki user freandly jak np. ReNamer ale działający wewnątrz pliku, próbowałem Vim-a ale nic na wierzchu nie zauważyłem tzn. zauważyłem ale nie działało mi :) Nie łatwiej zainwestować kiedyś pół dnia w naukę i pozbyć się większości tego typu problemów? import sys (file, file2, poczatek, koniec) = sys.argv[1:] file2 = open(file2, "w") for line in open(file).readlines(): line = poczatek + " " + line.strip() + " " + koniec + "\n" file2.write(line) file2.close() Zapisz to w pliku a potem wywołaj z linii poleceń: lines.py mojplik.txt nowyplik.txt pocztek koniec ...zakładając oczywiście, że masz w systemie Pythona. pozdr., skk. PS Zajęło mi to mniej czasu, niż Tobie zadanie pytania... może warto o tym pomyśleć? Edytowane 16 Maj 2008 przez SYmek 1
piotrek Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 kru - do takich rzeczy najlepiej pisać sobie krótkie skrypty, zamiast przekopywać cały Internet w poszukiwaniu odpowiedniego narzędzia. Myślę, że w Bash'u też dałoby radę - używając potoków i programów takich jak awk, ale teraz nie wymyślę tego.
masater Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 najprościej chyba sed'em dopasować panie piotrze :)
Rekomendowane odpowiedzi