Destroyer Posted May 14, 2008 Share Posted May 14, 2008 jak w tytule szukam edytor textu dodający ciąg znaków na początku i końcu każdego wersa nie jestem naukowcem i szukam czegoś prostego w użyciu taki user freandly jak np. ReNamer ale działający wewnątrz pliku, próbowałem Vim-a ale nic na wierzchu nie zauważyłem tzn. zauważyłem ale nie działało mi :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SYmek Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 (edited) jak w tytule szukam edytor textu dodający ciąg znaków na początku i końcu każdego wersa nie jestem naukowcem i szukam czegoś prostego w użyciu taki user freandly jak np. ReNamer ale działający wewnątrz pliku, próbowałem Vim-a ale nic na wierzchu nie zauważyłem tzn. zauważyłem ale nie działało mi :) Nie łatwiej zainwestować kiedyś pół dnia w naukę i pozbyć się większości tego typu problemów? import sys (file, file2, poczatek, koniec) = sys.argv[1:] file2 = open(file2, "w") for line in open(file).readlines(): line = poczatek + " " + line.strip() + " " + koniec + "\n" file2.write(line) file2.close() Zapisz to w pliku a potem wywołaj z linii poleceń: lines.py mojplik.txt nowyplik.txt pocztek koniec ...zakładając oczywiście, że masz w systemie Pythona. pozdr., skk. PS Zajęło mi to mniej czasu, niż Tobie zadanie pytania... może warto o tym pomyśleć? Edited May 16, 2008 by SYmek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kru Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 SYmek - twoje posty mnie zabijaja :). Respect ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 kru - do takich rzeczy najlepiej pisać sobie krótkie skrypty, zamiast przekopywać cały Internet w poszukiwaniu odpowiedniego narzędzia. Myślę, że w Bash'u też dałoby radę - używając potoków i programów takich jak awk, ale teraz nie wymyślę tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
masater Posted May 16, 2008 Share Posted May 16, 2008 najprościej chyba sed'em dopasować panie piotrze :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts