Napisano 16 Maj 200816 l Witam Ostatnimi czasy zdarzyło mi się popełnić kilka wizualizacji architektury przemysłowej. Przy projektach nie brałem żadnego udziału, moja jest jedynie prezentacja graficzna. Zapraszam do komentowania. Soft to Viz 2008, V-Ray 1.5 i Photoshop Edytowane 29 Maj 200915 l przez wroniec
Napisano 17 Maj 200816 l Witam Co mnie sie rzuca w oczy to te oteksturowane na żółto czarno boxy z pierwszych vizek:) Ja bym to wymienił bo bije po oczach :) Pozdrawiam
Napisano 17 Maj 200816 l m i sie podoba widac ze duzo pracy włozyles... wiadomo ze jest troche zeczy co mozna by podrysowac ale nie mnie sie czepiac... walcz dalej. pozdro
Napisano 17 Maj 200816 l jak dla mnie nieporozumieniem jest to, że miejsca dla niepełnosprawnych są w najdalszej części parkingu samochodowego. Ale rozumiem, Ty tylko renderujesz. Co do renderów widać pracę jaką włożyłeś (poza wspomnianymi boxami ;)). Ładnie
Napisano 17 Maj 200816 l Autor Dzięki za komentarze. korasonek Te żółto-czarne? ciemno-niebieskie boxy to autobusy :) Klient straszliwie chciał, aby były jego autobusy, a nie jakieś z bibliotek. Nie było czasu na nic lepszego to są takie BOXY-AUTOBUSY, boli mnie to bardzo. lashco Dzięki. No rzeczy do poprawy to jest dużo. Często brakowało czasu, nieraz chęci, a niekiedy po prostu umiejętności. Boomcha Dzięki. Co do tych samochodów. Co prawda ja nie jestem mistrzem w tej dziedzinie, ale jest pełno wizualek, gdzie fury nie psują końcowego efektu, a wręcz przeciwnie. Chyba większy problem jest z ludźmi, ja nie mam na to patentu i rzadko kiedy widzę naturalnie wyglądających ludzi w wizualizacjach. A co do pytania. To renderuję na dwóch prockach dwurdzeniowych na jednej płycie i 3 GB ramu (dokładnych parametrów, nie pamiętam). Rendery w rozdzielczości około 3000x2000 idą jakieś 2-3 godziny, czasami dłużej. BizU Co do tych miejsc parkingowych to nawet zwracałem uwagę na to projektantom, ale nie wiem co się z tym stało. Wizualki już nie zmieniałem, ale w projekcie może zmienili. No jak widzę, boxy przypadły do gustu ;)
Napisano 17 Maj 200816 l Muszę przyznać, że renderki od 14 są naprawde super. Poprzedznie też są fajne, ale juz mniej.
Napisano 17 Maj 200816 l Jak wyżej :) Interior Hali całkiem ładnie wygląda + ostatnie obrazki Exteriorów, ale początkowe nie za bardzo.
Napisano 17 Maj 200816 l Niektóre obrazki super, inne troche mniej ale widze tu kawał dobrej roboty. Ten glow miejscami jest przesadzony. Szkło fajnie wyszło. Trawa mogłaby byc lepsza. Ogólnie fajnie.
Napisano 17 Maj 200816 l Jak dla mnie duzo dobrej roboty. Jedyne co bym sie czepial to o teksture drogi, strasznie sie w jednolita szarosc zlewa na niekotrych renderach. Autobusy i ciezarowki wg mnie zbyt jednolity i odrozniajacy sie kolor. Ale tak czy siak, niektore naprawde super :)
Napisano 17 Maj 200816 l Autor Dzięki za komentarze. Kimmi Przewrotnie, te od 14 robiłem przed tymi wcześniejszymi. Czyli jakby się cofam ;) FAlcom No te początkowe dla mnie są gut, ale może ja dystansu jeszcze nie nabrałem. siwy No glowa to ja lubię, to i chyba dlatego jego tak dużo. Z materiałem trawy walczę, zwłaszcza na dużych powierzchniach. Black Mamba Dzięki :) mirach Z tym asfaltem to faktycznie przydałyby się jakieś ślady czy zanieczyszczenia, może następnym razem.
Napisano 18 Maj 200816 l Oprócz w/w uwag mam małe zastrzeżenia co do konstrukcji obiektu. Wiązary kratowe nie posiadają wyraźnego podparcia (słupów). Niektóre z tych elementów wypadają wprost w otworach okiennych (wizka nr 6 i 7 od góry). Poza tym wydaje mi się że są w zbyt małym rozstawie osiowym. Ale rozumiem że jest to schematyczne przedstawienie konstrukcji obiektu:) Pracuj dalej pozdr
Napisano 19 Maj 200816 l Autor Zastanawiałem się czy jakiś konstruktor skomentuje konstrukcję tej hali. Model jest na podstawie przekrojów, a braki na rysunkach zastąpiłem własną wyobraźnią. Klient nie miał zarzutów, więc chyba nie to dla niego było najważniejsze. Pozdrawiam
Napisano 19 Maj 200816 l fajnie jest, jedynie przepalenia się mi nie podobają, ale nie można mieć wszystkiego :)
Napisano 19 Maj 200816 l Zastanawiałem się czy jakiś konstruktor skomentuje konstrukcję tej hali. Model jest na podstawie przekrojów, a braki na rysunkach zastąpiłem własną wyobraźnią. Klient nie miał zarzutów, więc chyba nie to dla niego było najważniejsze. Pozdrawiam To tylko tak na przyszłość - trzeba zwracać uwagę na konstrukcje obiektu. Klient nie musi znać się na konstrukcji. Papier wszystko przyjmie ale potem w trakcie wznoszenia i eksploatacji budynku zostanie to zweryfikowane.
Napisano 19 Maj 200816 l Autor Loki No niestety nie można :) royart Oczywiście, że zostanie to zweryfikowane. Chyba żadna wizualizacja, choćby i najbardziej fotorealistyczna, nie jest identyczna z tym co powstanie (powstało). Zresztą jak już coś wybudowano, to nikt już nie patrzy na wizkę. Jak wcześniej wspomniałeś, chodziło tu o "schematyczne przedstawienie konstrukcji obiektu". Pozdrawiam
Napisano 2 Czerwiec 200816 l hm..takie zółto-niebiskie double-decker''y to tylko w Dublinie :-) Jak zrobiłeś szkło na ostatnim renderze?
Napisano 3 Czerwiec 200816 l material na prawde daje rade, ale powracajac do watka ktory naruszyl Siwy to jak zrobiles szklo w ostatnich vizkach? bo w 2 i w 3 od konca naprawde wyszlo super.
Napisano 4 Czerwiec 200816 l Autor Szkło w każdej wizce to VRayMaterial z falloffem w reflect i prawie białym kolorem w refract. W zależności od jasności wnętrza, zmieniałem położenie krzywej w falloffie. Pozdrawiam