DaRoZ Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 (edytowane) Witam! Postanowilem ze zaloze swoj speedpaintowy watek, w ktorym co 1-2 dni bede mogl umieszczac swoje codzienne speedy :) speedy z tej serii i oczywiscie kolejne ktore mam nadzieje uda mi sie robic to dla mnie nauka w uzywaniu brushy i szybkiego rozplanowania kolorow chcialbym sie wkoncoz :P nauczyc w miare dobrze dobierac ze soba brushe i konsekwentnie uzywac, dlatego na probe zrobilem pierwsze troszke wysiedziane speedy(okolo 1,5-2h na kazdy). Nie moglem zrezygnowac z namalowania jakis portretow wiec na poczatek jakies na ktorych staralem sie o pokazanie emocjonalnych odczuc postaci (ktos mi ostatnio napisal zebym sprobowal z takim czyms, i w sumie w pracy Murderous beauty nie wyszedl mi taki jak chcialem wyraz twarzy i nie oddawal emocji z opisanej historii wiec czas na cwiczenia :) zobaczymy jak bedzie dalej na probe dwa :) )+ dwa ktore juz wrzucalem(wikingowy speed, demon). Bede sie staral updejtowac teczke ze speedami o zroznicowanej tematyce od landscape'ow po portrety i szybkie szkice anatomiczne postaci. wszelkie uwagi i rady cenne:) pozdrawiam Darek Edytowane 27 Lipiec 2010 przez DaRoZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fidiasz Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 extra szczegolnie ten 3 :D nagrywaj jak malujesz jak mozesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 to jak to ma byc watek do nauki to: 1. za bardzo brudzisz, staraj sie tez unikac czarnego koloru, zastap ciemnym czerwonym,brazowym, ale ine czarnym... 2. jezeli chodzi o portrety-nos do poprawy, oraz otoczenie oczu i ust-jakos same w sobie moga byc,ale nie lacza sie jakos z twarza,sa jakby przyklejone.... fajny watek;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regnar Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 nooo 2 wybitnie mi sie podoba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 no git. podoba mi sie ten stateczek wikingów. ale no wlasnie tak jak wyzej tez mi niezbyt pasuje ten brud, tak ciemno, mgliscie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 21 Maj 2008 Autor Share Napisano 21 Maj 2008 dzieki :) no mam nadzieje ze uda sie codzien cos podrzucac :) Fidiasz->dzieki, kiedys na pewno cos nagram :) nicponim-> mhm walka trwa :) mam nadzieje ze te brudzenie ktore tez dostrzegam uda sie usunac z pracek :)co do twarzy, to z nosem sie zgodze :) regnar, Stachu-> thx i cos sprzed paru chwil i jakies wczesniejsze mazanie pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 babeczka zacna :) nagrywaj to gosciu men!! bo sie przyda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ortheza Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Jak juz mowil nicponim nad nosami to musisz popracowac, Druga sparwa to dlonie, najslabsze elementy. Za to kolorki i zastosowanaie pedzelkow klasowe :] Przestrzen tez fajnie ci wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 Ładnie Daroz poczyniasz :) Nagraj koniecznie jakiś speedpainting i wrzuć tutaj http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=49019 Bo tylko z Selfem coś tam dodajemy i biednie jest :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 21 Maj 2008 Share Napisano 21 Maj 2008 pani w czerwonym swietna, ale tlo troche z innej bajki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 22 Maj 2008 Share Napisano 22 Maj 2008 fajne swiatlo i mglista aura w tych wikingach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 22 Maj 2008 Share Napisano 22 Maj 2008 no nagralbys cos... a z nosami i z dlonmi to rzeczywiscie masz problemy- z ustawieniem ich w odpowiedniej przestrzeni.. ale spoko pomysl na watek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farvus Napisano 22 Maj 2008 Share Napisano 22 Maj 2008 Fajne niektóre prace ale ja bym unikał zbyt dużej ilości czystej neutralnej bieli i całkowitej czerni. Zarówno w Photoshopie jak i w tradycyjnym malarstwie im więcej mieszasz kolorów tym bardziej tracą swoje nasycenie. Jak wymieszasz ze sobą dwa złamane kolory to powstaje zupełnie nijaka paleta kolorystyczna. Neutralne kolory takie jak biel czy czerń już kompletnie wszystko neutralizują. Stąd jak maźniesz kilkanaście razy półprzezroczystymi odcieniami biało-żółtego koloru i całkowitą czernią w różnych miejscach to wszystko stanie się szaro, brudno, blade i mało konkretne. Zrób sobie taki test. Namaluj sobie w Photoshopie jakiś kwadracik w żywej czerwieni. Potem ustaw opacity na 50% i przejedź po nim białym kolorem. Jak użyjesz na tym color pickera to zobaczysz że Saturation spadnie drastycznie. Jak przejedziesz po tym bielą jeszcze kilka razy to żywa czerwień zamieni się w brudny różowy. Zamiast tego możesz wybrać bezpośrednio z palety żywy różowy kolor, przejechać raz nieprzezroczystym pędzlem. Efekt będzie znacznie mocnieszy. Pozdrawiam. PS. Stąd właśnie nie przepadam za uczeniem się kolorów z fotografii bo te potrafią mieć strasznie drętwe zestawienia kolorystyczne. Malując ze złej jakości refek przejmujesz od nich właśnie te brudne kolorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 22 Maj 2008 Autor Share Napisano 22 Maj 2008 (edytowane) dzieki wszystkim za rady i wskazowki :) farvus-> uwagi znow cenne ale z tymi kolorami to nie koniecznie wina fot...jesli chodzi ci o taka jakosc jak o naturalne kolory/wielkosc/wyrazistosc zdjec to zawsze sie staram takie dobrac/dlatego mnostwo nad tym czasu tez slecze by raczej refki byly w miare wiarygodne, aczykolwiek oczywiscie ciagle obserwacja natury, i samo mazanie z natury tez ostanio wchodzi w gre(analizowac dobrze jest nie tylko doglebnie refki ale takze otaczajacy swiat ktor poprostu jest uwieczniony na fotach) :) fakt z tymi czerniami i bielami jeszce nad tym tak nie panuje(podobnie z brushami) ale wlasnie od tego sa te cwiczeniowe walki zeby zle maniery przelozyc na dobre :) pozdrawiam i dzieki! Edytowane 22 Maj 2008 przez DaRoZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 22 Maj 2008 Share Napisano 22 Maj 2008 no lepiej moze pomaluj cos z natury a nie ze zdjec... lepiej bryle sie lapie.. kurde chyba sie powtarzam :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farvus Napisano 22 Maj 2008 Share Napisano 22 Maj 2008 (edytowane) Nie wiem czy tu jakiekolwiek dobieranie pomoże jeśli chodzi o fotografie bo wszystkie troche oszukują kolor. W fotografiach zazwyczaj czernie zupełnie nie mają koloru podczas gdy światło jest są zbyt jasne i przechodzi w kompletną biel (dokładnie to co widać u ciebie w pracach). Dzieje się tak ponieważ aparat jest ograniczony do konkretnej skalę jasności i dalej już reszty nie łapie. Tam gdzie na zdjęciu jest już biało, w rzeczywistości światło ma jakiś konkretny kolor. Tu jest troche na ten temat - http://www.sovek.com/view/basics/color/10.htm Na blogu Shelly Wan znalazłem takie rady fajne co do uczenia się kolorów z klatek filmowych. "1. use a BIG brush. i am using a no.2 flat wash now; 2. Don't copy. Try to put down colors that RELATE. 3. Get rid of white. Choose a color! 4. Simplify! It's not drawing." Sądze że to jest klucz do tego całego problemu. Pozdrawiam. Edytowane 22 Maj 2008 przez Farvus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 22 Maj 2008 Autor Share Napisano 22 Maj 2008 dzieki! cennie, walcze dalej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko1987 Napisano 3 Czerwiec 2008 Share Napisano 3 Czerwiec 2008 fajno widze dalej speedujesz :D:D Z naturki cos poskrob :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 4 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2008 oki troche czasu znalazlem wiec kolejne cwiczonko :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marduk Napisano 4 Czerwiec 2008 Share Napisano 4 Czerwiec 2008 Coraz lepiej Ci idzie. Ten ostatni naprawde na poziomie. troche nie czuć odległosci tych gór znajdujących się bliżej obserwującego. Ta po prawej imho zbyt ciemna. Keep working. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veri_jr Napisano 4 Czerwiec 2008 Share Napisano 4 Czerwiec 2008 Pierwsze wrażenie - super. Ale na drugi rzut oka wydaje mi się, że chyba perspektywa się trochę rozjechała i ogólnie trochę to płasko wyszło. Niech się jakiś mastah wypowie bo ja jak zwykle komentuję tylko "na czuja" ;), ale ja noob jestem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 4 Czerwiec 2008 Share Napisano 4 Czerwiec 2008 bardzo malarsko i superancko + za kropeczkowe brusze i zdziebełka jak z olejnego obrazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko1987 Napisano 4 Czerwiec 2008 Share Napisano 4 Czerwiec 2008 super dar mal - i kobitka w kapeluszu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzU Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 Wypas - co do uwag to jak Marduk, ale ogólnie klasa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farvus Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 Wyszło całkiem fajnie. Podobają mi się tekstura ziemii. Może nie wszędzie potrzeba aż tak poszarpanych śladów. Koń jest raczej gładkim zwięrzęciem :). Tak trzymaj. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant-raz Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 swietny speed! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regnar Napisano 5 Czerwiec 2008 Share Napisano 5 Czerwiec 2008 miodek malyna :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysteryofalbesila Napisano 7 Czerwiec 2008 Share Napisano 7 Czerwiec 2008 coś noga nie teges, ale reszta jest bardzo fajnie namalowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 11 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2008 hej! dziekuje za wszystkie komentarze :) Teraz takie widoczki, jako cwiczenia z perspektywa powietrzna, jak Marduk slusznie napisal ze na tamtym troche sie odleglosci tych blizszych wzgledem nas nie czulo... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 ostatnie miłe dla oka, aczkolwiek w pierwszym nie potrzebnie jołkę wstawiłeś tak blisko, zajmuje sporą część dobrego kadru ;). //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 ze jodla blisko to moze az tak bardzo mi nie przeszkadza, ale z pewnoscia tam za malo sie dzieje, jezeli chodzi o kolor- odpycha ta czysta zielen troche.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 dziś dostałem je**ych kompleksów jak dowiedziałem sie ze jesteś w moim wieku... muszę sie wsiąść za siebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko1987 Napisano 12 Czerwiec 2008 Share Napisano 12 Czerwiec 2008 noo ładnie ciągniesz wyraznie ci pomagają takie obserwacje ...:D:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regnar Napisano 12 Czerwiec 2008 Share Napisano 12 Czerwiec 2008 bardzo przyjemne landszafty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 dzieki :) to teraz taka wprawka kolorkow: i malowania tylko miekkim brushem: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 w drugim fajna kompozycja, choć przyznam się szczerze nie podoba mi się jej lewa ciemniejsza część twarzy. //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzU Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 W pierwszym kompozycja żadna i brakuje ambient occlusion pod całym samoodem, w drugim za ciemna jedna strona twarzy. Przy czym bardzo dobrze już korzystasz z kolorów i całkiem przyjemnie wszystko wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 23 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2008 dzieki panowie :) no z ta ciemniejsza strona twarzy racja. to jeszcze taki bardzo luzny speed pewnie podciagne go potem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 miriam-"w drugim fajna kompozycja" kompozycja? w portrecie baby widzisz jakas kompozycje? fajnie ci to wychodzi,ale proponowalbym moze jakies martwe natury, cos z zywca a nie z fotek? naprawde roznica jest kolosalna, a jezeli juz naprawde chcesz zaczac fajnie kolory chwytac to chwyc za tradycyjne-farbki itp pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Nicponim - nom widzę, a konkretnie do czego zmierzasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regnar Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 No nieźle sobie poczynasz Daro :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 dzieks :) nicponim-> hehe chcialbym cos farbkami poskrobac, moze jak troche czasu bedzie wiecej :) a dzis takie ot wariacja z kolorem i brushami :) pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Daroz, masz może jakieś bardziej wykończone obrazki? :) Ciekawi mnie czy potrafisz wykończyć takie chaotycznie (wydawałoby się) rozrzucone tekstury brusha na rysunku. Fajny ten speed ostatni - można na niego patrzeć i wymyślać historię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 noiprox-> robią sie :) z tym wykanczaniem tak wyteksturowanych to staram sie uwazac, akurat jak przygotuje sobie podklad pod cos wiekszego to staram sie w miare czytelnie bez textur bo potem ciezko utrzymac porzadek :) to troche nowszych rzeczy 2(szkice/podklady) pod nowe ilustracje do Pinacle i kolejny experymencik z sof brushem uwagi i rady cenne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGetout Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 W tym ostatnim mozna sie zakochac ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 ostatni jak ostatni...ale pierwszy, palace sie miasteczko wgniata... wypas kolorki kontrast itd... super :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant-raz Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Kiedyś znalazłem pomocnego tuta, w którym uczono, jak ważne jest spłaszczanie. W swoich pracach dużo "ciupciasz" okrąglakiem, zamiast tak naprawde wyraźnymi plamami zaznaczać powierzchnie. Być może wygląda to artystycznie, ale powoduje chaos. Zamiast więcej gadać pokaże na przykładzie z tamtegoż tutka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko1987 Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 no kurka dziewucha znów przednie sie zapowiada !:D w widoczkach konkretzuj mocniej główne elementy ... Pozdron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 Więcej!!!!!! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 4 Październik 2008 Autor Share Napisano 4 Październik 2008 dzieki :) uff Odswiezam watek, nic czasu sie ma ostatnio na jakikolwiek practicing :( ale wyrwalem pare chwil na zrobienie 2 takich referkowych obrazkow(jakies filmowe zdjecia), tak by pocwiczyc roznorodne palety, robione w miare szybko pedzelkami bez textur etc. Mam nadzieje ze bedzie co jakis czas chwilka na takie mazanie ;] pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi