_Mich@l_ Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Witam gdzie można znaleźć takie kursy? Na razie szukam czegoś do domowej nauki. Tu na forum też kilka osób miało prace takie szkice samochodów mazakami albo co to było. Jestem w tym totalnie zielony a podoba mi się to ogromnie. Jakiś tutek, albo w pdf'ie kurs. Znacie coś takiego? Przykład pracy: http://www.italiaspeed.com/2006/cars/other/design/06/stile_italiano_giovani/002.jpg
piksar Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 pierwsze słysze o takich kursach, umiesz malowac odręcznie, masz umysł koncepcyjny - próbuj bez szkolenia, chodzi o czysty umysł, nowe pomysły - szkolenia choć porządane wypaczają
_Mich@l_ Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 Własnie interesuje mnie najbardziej sama technika. Nie wiem jakim sposobem mazakami takie dzieła się robią, odblaski detale i wogle. Dla mnie mazaki kojarzyly się z konturami, a tu rozmazy cieniowanie. Czy to specjane jakieś czy co. Jakies podstawy sztuki tak żeby móc się na czymś oprzeć. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz
aspenboy Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Poczytaj o markerach Copic lub podobnych, oferują dużo ułatwień (np. wiele odcieni szarości aż do czerni). Podobny system tonalny jest w niektórych innych firmowych markerach (nie mogę sobie przypomnieć teraz innych firm). Ale de facto markery to tylko narzędzie, natomiast od strony teoretycznej poleciłbym tutoriale Scotta Robertsona (od rysowania po cieniowanie powierzchni).
huzdebos Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 to bardziej ci zalezy na samej technice wykonywania konceptów/szkicy czy procesie projektowania/wymyslania aut? pzdrw
wookie Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Wspomniane mazaki , bodaj wodne , daja takie mozliwosci , sa drogie , 5-6 zl za jeden kolorek a porzeba sporo tego ;] , fajna zabawa , samego rysowania to tak z kursu pdf nikt cie nie nauczy za bardzo ;]
piksar Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 poszukaj na youtube, jest kilka filmów jak maluje sie koncepty w paincie - pokazuja miażdzące możliwości
_Mich@l_ Napisano 13 Czerwiec 2008 Autor Napisano 13 Czerwiec 2008 Łech, czemu żyję w okolicy, gdzie nikt się tym nie interesuje i nie ma żadnych szkółek. Ja nie mam samomobilizacji albo jak to się nazywa. Jak to kolega zapytał czy o wymyślanie czy o technikę mi chodzi to mogę powiedzieć: lubię rzeczy, które cieszą oko, szczególnie takie robić. Gdybym z moją obecną techniką rysował cokolwiek to by mnie dziecko z przedszkola wyśmiało. Mimo malowania już od połowy roku szkiców czegokolwiek zgodnie z zasadami Loomisa, które polecił mi Leru... A to by było połączeniem tego: lubię auta, byłyby ładne i by się fajnie nad tym pracowało, bo ma detal,a ja bardzo lubię detale. Dorwałem coś takiego: http://www.rysuj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=2&limit=1&limitstart=2 ;D Dobre dla totalnego zera? :D
huzdebos Napisano 14 Czerwiec 2008 Napisano 14 Czerwiec 2008 jak brak ci samozaparcia to nie wiem czy jest sens zaczynac zabawe z grafika/porjektowanie. Ale na początek polecałbym moze jakies zajęcia ogólnoplastyczne, coby sie nauczyc podstaw kompozycji, rysowania, perspektywy etc. pzdrw
Gomez Napisano 14 Czerwiec 2008 Napisano 14 Czerwiec 2008 Jedyne czego potrzebujesz to samozaparcie, wiec, ekhm... jakby to powiedziec ;) Na kursach nikt cie nie bedzie pejczem po plecach smagal zebys rysowal. Jak nie usiadziesz po zajeciach w domu to g**** z tego bedzie. Kursy to tylko uzupelnienie lub przyspieszenie samodzielnej nauki. Pozdro.
_Mich@l_ Napisano 14 Czerwiec 2008 Autor Napisano 14 Czerwiec 2008 (edytowane) Łech, ogólnie bez samozaparcia nic nie zrobię i to w żadnym kierunku. NA youtubie znalazłem ciekawe filmiki i tak się przypatruję. Na razie maluję to sobie na tableciku na komputerze - bardziej wolę tę formę niż malowanie na papierze. Ogólnie jedynie zgapianie tego co jest na filmiku mi jako tako wychodzi, może z czasem wejdą mi do głowy własne koncepty. Edytowane 14 Czerwiec 2008 przez _Mich@l_
miriam Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 maruda ;]. Ćwicz i Ćwicz, zerkaj na chłopaków, na forum, którzy tym się zajmują np: miwt'a, shelby mustang'a czy innych ... lub poszukaj w google takiego pana co się nazywa Foose i popatrz na jego "szkice". //Pozdr.
_Mich@l_ Napisano 17 Czerwiec 2008 Autor Napisano 17 Czerwiec 2008 ;D Męczę się męcze ;D NA razie z tego rysuj.pl uczę się tej perspektywy i muszę się przyznać, że kiepsko ... Leru mówił, że trzeba malować malować malować wszystko wszędzie aż ręka się nauczy - niech mu będzie wierzę mu ;D Może wkrótce efekty będą. Prace naszych forumowych artystów z tej dziedziny leżą u mnie w zakładkach przeglądarki jako prace do sprawdzania co i kiedy i jako pomysłodawcy ;D Z youtube'a też korzystam z tutoriali. A wy znacie jakieś linki do stron z tutorialami, albo chociaż pracami na żywo wysokiej jakości? Bo youtube co jak co to za mała jakość, robić się da, ale lepsze będzie więcej wartości przekazywać.
Bruneq Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 zainwestuj, to ci sie zwroci http://www.thegnomonworkshop.com/dvds/hbe01.html
Kedzior Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 http://www.mas.auto.pl/ to forum juz prawie umarło, kiedyś się sam tym interesowałem, może coś znajdziesz, tam, jeśli marzy Ci się kariera designera to najbliższa prestiżowa szkoła po której miałbyś szansę wbić się w ten ciasny światek to http://www.hs-pforzheim.de/de-de/Seiten/Home.aspx w niemczech, pracuj!! niektorym sie udaje : http://www.mas.auto.pl/images/strony/rysownicy/bodjo/bodjo.htm
_Mich@l_ Napisano 17 Czerwiec 2008 Autor Napisano 17 Czerwiec 2008 (edytowane) A czemu ciasny światek? Aż tyle osób się tym zajmuje? Osobiście jeżeli chodzi o pracę do nie stawiam na to większej wagi - bardziej jako hobby. Jestem miłośnikiem modeli, ogólnie samochodów, ale nie ze stron technicznych, lecz wygląd, hałas silnika. Lubię jak coś ładnie wygląda i jest starannie wykonane, a szczególnie auta. Bardzo mnie właśnie zainteresowało projektowanie 2d i robienie obiektów 3d, najpierw 2d się nauczę, a potem pod jakimś blenderkiem może zacznę modele kroić. Hobby to świetna rzecz i można na tym spędzić naprawdę wiele czasu, a w przyszłości może jakieś portfolio z modelami na sell, żeby coś do portfela wpadło. Któż to wie. Hmm ta płyta wygląda ciekawie, jest może gdzieś w Polsce dostępna? Edytowane 17 Czerwiec 2008 przez _Mich@l_
Kedzior Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 A czemu ciasny światek? Aż tyle osób się tym zajmuje? mało, bardzo mało, ale miejsc też mało, policz sam ile firm samochodowych jest na świecie i pomyśl ilu każda z nich stylistów zatrudnia, jakby nie patrzeć potencjalnych miejsc pracy jest bardzo mało
Rekomendowane odpowiedzi