Napisano 19 Lipiec 200816 l witka, Czy ktos probowal skutecznie podlaczyc plazme do komputera? Zalezy mi na tym, aby film puszczany na kompie mozna byloby ogladac na plazmie. Nie wiem czy problemem nie bedzie odleglosc - cos moze potrzeba do wzmocnienia sygnalu Parametry: - karta graficzna w kompie z wyjsciem DVI (w telewizorach jest to chyba odpowiednik HDMi) - plazma panasonic Th-42PV80, 42 cale, HDMI - odleglosc miedzy kompem a TV 10-12 m Jaki najlepiej kabel, lacze? Mozecie polecic jakis soft do obslugi tego wszystkiego? pzdrw
Napisano 19 Lipiec 200816 l Jak bedzie dobry kabel to nie powinno byc problemu. Ja kiedys podlaczalem jakies 25 metrow po przez 3 albo 4 przedluzki po czym sygnal byl dzielony na 9 plazm (szeregowo) i obraz troche migal ale nadawalo sie do uzytku.
Napisano 19 Lipiec 200816 l dvi i hdmi w żaden sposób nie są swoimi odpowiednikami - dwa różne gniazda i kable - jedyne co je łączy to, że są cyfrowe :) Nie wiem jak wygląda sprawa z dvi przy takiej odległości, w dodatku nie wszystkie tv mają gniazdo dvi, ale za to świetnie poradzi sobie hdmi - 10-12m to żadna przeszkoda, do karty kupujesz tylko przejściówkę dvi->hdmi i działa, softu żadnego nie trzeba bo ustawiasz tv jako dodatkowy monitor.
Napisano 19 Lipiec 200816 l Heh, mam podobny pomysl, tylko w moim przypadku potrzebny jest jeszcze kabel audio, bo z dvi dzwiek nie leci niestety;). Widzialem kabel 12m dvi-hdmi w saturnie, kosztowal jakies 300 zl :/ i jakos mi cisnienie opadlo...
Napisano 19 Lipiec 200816 l Poszukaj na allegro - w saturnie mają strasznie drogie kable (też ostatnio chciałem kupić i szybko uciekłem). Nie wiem jaką masz karte, ale w ati można przesyłać też dźwięk po hdmi (na przykładzie hd3xxx), mają jakiś tam kontroler dźwięku - instalujesz do tego sterownik i jak się w windowsie na niego przestawisz, to wyłącza dźwięk na komputerze i leci tylko na tv (niewygodne, dużo klikania). Nie wiem dokładnie jak to działa, bo nie ja podłączałem/konfigurowałem, tylko widziałem efekt końcowy. Ogólnie to dźwięk lepiej po coaxialu przesłać albo toslinkiem (światłowód) - wszystko zależy jaką masz dźwiękówkę i złącza na tv. Oba kable do kupienia za mniej niż 200 zł
Napisano 20 Lipiec 200816 l Autor w tv mam hdmi, a karte mam MSi geforca 6600, karta dzwiekowa niestety zintegrowana z plyta :(. A jeszcze jeden myk jest ze monitor mam podpiety pod jedyne zlacze dvi w karcie dzieki za pomoc :)
Napisano 20 Lipiec 200816 l No to monitor podepnij przez przejściówke vga->dvi, a tv prze dvi->hdmi. Możesz też wymienić karte, bo 6600 to troche antyk już ;). Co do dźwiękówki, to jak masz karte realteka (na większości płyt to montują), to one mają albo coaxiala albo toslinka (albo to i to). Możesz też kupić sobie dźwiękówkę np. małego asusa xonar (ok 200-250 zł) - na niej jest toslink, albo dużego xonara (ok 500zł) - ten z kolei chyba (podkreślam 'chyba') ma coaxiala z przejsciówką na toslinka.
Napisano 20 Lipiec 200816 l Ja od czasu do czasu podlanczam kompa do plazmy kabelkiem DVI>HDMI 6 metrow. W zasadzie zadnych problemow. Taki kabel ponoc potrafi bez problemu przesylac dane na odleglosc 15metrow. Pod zadnym pozorem nie kupujcie w MM, Saturn itp. Tam kupic kabel to smierc dla portfela. Na allegro 10m kosztuje cos ok 50zl-60. Dzwiek tak jak pisano, podlancza sie osobno.