Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Natknąłem sie na pewien problem. Otóz mam w wizce basen oraz akwaium. Jak wiadomo woda "przewodzi światło". Chodzi o to, że chciałbym akwarium (jest ono w kształcie cylindra i wysokości dwóch pięter w willi) oświetlić od środka, tak aby woda w nim była w pełni oswietlona i dawała ładnie rozproszone światło na sciany (woda lekko niebieskawa). Materiał wody jesli chodzi o reflsky czy przeźroczystość i inne własciwosci jest ok. Problem jest jak to oświetlić od srodka... Spotkał się ktoś już z takim problemem? To samo sie tyczy basenu - aby on cały był rozświetlony na renderach nocnych. Licze na waszą pomoc bo ja już nie mam pomysłow - probowalem juz wielu rzeczy :(

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Czyli właczyć kaustyke i bardzo mocno zwiększyć siłę swiatła? Jeszcze tylko jakie swiatło zastosowac? V-rayowskie czy spota zwykłego u podnóża akwarium?

Napisano

ja bym walił IESy na początek. Jeżeli rezultat będzie ok - nie będziesz musiał spowalniać renderu kaustyką.

dużo będzie zależało od GI moim zdaniem. Dopilnuj, żeby było intensywne.

Napisano
  • Autor

IES-y czyli chodzi o te światła Photometryczne? Tak naprawde to czym one różnią sie od zwykłych prócz tego, ze posiadaja fizyczne jednostki mocy świecenia?

Napisano

mają określoną dokładną specyfikę rozpraszania światła. Wejdz na stroną http://www.erco.com i znajdź światła używane do oświetlania dokładnie tego co Ty chcesz oświetlić i ściągnij plik .ies

ALe to jedno - będzie po prostu ladnie świecilo, ale tak jak wyżej mówiłem, dużo będzie zależało od GI.

Napisano
  • Autor

Ok, spróbuje z tymi IES-ami, ale wydaje mi się, że głowny problem polega na tym, ze ta woda nie roświetla mi się a co za tym idzie nie przechodzi przez nią swiatło i nie odbija się od scian :(

Napisano

dlatego jeszcze raz mówię Tobie - musisz mieć dobre GI (nie wspominając o odpowiednim materiale wody/szkła)

Napisano
  • Autor

Probowalem już wszystkiego, caustyki, tych IES'ów - nic. Chodzi mi o uzyskanie takiego efektu jak poniżej:

07232008133219qx3.jpg.

Jak widać woda jest ładnie rozświetlona.

O ile światło dobrze przechodiz przez materiał (oświelta górną kopułę) o tyle sam cylinder nie świeci.

Nawet jak GI zwiekszałem to owszem - ściany się oświetlały ale samo akwarium już nie :( HELP

Oto wynik moich nędznych prób:

07232008151522ao6.jpg

07232008151558sf4.jpg

07232008152100nj5.jpg

Może coś faktycznie nie tak z materiałem szkła/wody (akwarium to cylinder - bez dziury w środku - jednolity obiekt). Ustawienia materiału dla niego są niżej:

07232008151443db8.jpg

I na koniec ustawienia rendera:

07232008151703jv3.jpg

07232008151801ls5.jpg

07232008151820hr5.jpg

07232008153713ns5.jpg

07232008151921wg9.jpg

PS. Zwiekszałem także GI i jedyne co to render robił sie jasniejszy... Poprostu - swiatlo w akwarium oświetla wszystko tylko nie wode w nim

Edytowane przez Mr_SAN

Napisano

ok zrób tak (bez kaustyki jednak):

1. Pamiętaj o zachowaniu poprawnej skali obiektów

2. zrób TUBE (jako szkło) i w niej CYLINDER (jako wodę)

3. Jeszcze raz zachęcam do ściągnięcia odpowiedniego IESa albo: wstaw kilka vRay lightów tak jak na dołączonym przez Ciebie przykładzie, czyli świecące od góry lampy i daj im sporą energię (bardzo sporą).

4. Color mapping zmien na reinchard żeby kontrolowac przepalenia

Prześlij tutaj co Ci wyszło.

Napisano
  • Autor

Odkryłem pewna mała opcje w materiale. TRNSLUCENCY (nawet jest w niej profil dla wody),od razu zaczęłó ładnie przwodzić światło ;). Dzieki za wszelka pomoc SWRSC. Jak tylko wróce do domu to podeśle wynik tego ;) Pozdrawiam.

Edytowane przez Mr_SAN

Napisano
  • Autor

No więc dzięki tej funkcji uzyskałem efekt o jaki mi chodziło (i to bez użycia caustyki). Poniżej screen:

07242008173816st0.jpg

Przy włączonej tej funkcji FOG w materiale wogole nie reaguje, wiec trzeba było nadac niebieskawy dla diffuse (chociaż to też mało reaguje) oraz zmniejszyc troche refract. Podkolorowyzować swiatlo na niebiesko zeby było idealnie :D Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc.

Napisano
  • Autor

Wiadomo - to narazie dla testu. Cały ten efekt potrzebny jest na wieksze przedsięwzięcie ;) Ale o tym wkrótce :D

Napisano
  • Autor

Rezydencja już sie robi i nie tylko moja;) I będzie nie tylko basen ;)